Pozvali ste si domov na Silvestra či inú akciu priateľov a teraz máte pochybnosti, či to zvládnete? Nezúfajte, našich 20 tipov do domácnosti z vás urobí kráľa večera.
1. Pre každého pozvaného pripravte pár papučiek primeranej veľkosti. Keď sa u vás prezúvanie nie je v móde, nechajte na slobodnom rozhodnutí každého hosťa, akú alternatívu si vyberie. Možno predsa len dajú prednosť tým veselým papučkám, ktoré ste si pre nich pripravili. Na dlhý Silvestrovský maratón potrebujú aj nohy svoje pohodlie.
2. Uvoľnite v predsieni všetky vešiaky. Vaša štýlová kabelka alebo zvršok môžu byť ozdobou fádnej chodby, ale teraz príde vhod každý voľný háčik. Nepredpokladajme, že by návšteva prišla v treskúcej zime bez vrchného odevu. Pripravte si tiež vešiaky. Nie každý kabát bude mať pútko na zavesenie a nie každý kožuch je vhodný na zavesenie na obyčajný háčik.
3. Kytica živých kvetov v predsieni o vás napovie, že ste hostiteľka, ktorá si na detail naozaj potrpí.
4. V žiadnom prípade sa nepasujte do úlohy super hrdinov, ktorí ľavou zadnou zvládnu prípravu množstva pokrmov pre mnohopočetnú skupinu kobyliek! Nezabudnite, že minimálne polovica pozvaných bude mužského pohlavia. V preklade: statnejší konzumenti, ktorí viac vypijú, viac aj zjedia. Príchod nového roku nebudete na vlastnom území oslavovať s náhodnými návštevníkmi z ulice, ale v kruhu ozajstných blízkych priateľov. Pri pozývaní sa určite dohodnete, kto a akým spôsobom prispeje ku spoločnej oslave.
5. Pre každého stolujúceho majte pripravené aspoň štyri druhy rôznych pohárov. Aj keby išlo vyslovene o neformálne stretnutie, plastové farebné poháriky radšej nechajte odpočívať v skrinke. Prípustné sú iba vtedy, pokiaľ sa oslavy zúčastnia aj deti. Vtedy môžete použiť veselý plastový riad.
6. Obstarajte si dostatočné množstvo príborov a riadu. Na domácnosť, ktorá sa borí s nedostatkom akéhokoľvek z týchto komodít, nepadá príliš dobré svetlo. Jedna náhradná súprava príborov a slávnostných tanierov sa vždy hodí.
7. Aj keby sa celá párty odohrávala v štýle švédskych stolov, na polnoc by ste mali mať nachystané aspoň jedno hlavné jedlo s dezertom, ktoré si spoločne vychutnáte pri stole. Prostrednú tabuľu by ste mali zvládnuť ešte pred príchodom hostí.
8. Pri príprave jedál neexperimentujte. Nepúšťajte sa do receptov, ktoré nemáte vyskúšané. Radšej pripravte jeden hladný chod so šalátom.
9. Nezabudnite na rezervné balenie papierových obrúskov. Vždy je lepšie, keď budú celý rok odpočívať, než aby mali pri tejto slávnostnej príležitosti chýbať. A keď už budete v papiernictve, hoďte do košíka aj konfety a papierové klobúčiky pre hostí.
10. Ani ten najefektívnejší obrúsok nikdy nedosiahne honosnosti toho textilného. Pôsobivo naaranžovaný v tanieri iste umocní slávnostné stolovanie. Teda za predpokladu, že viete, čo s ním. Obrúsok má byť počas celého hodovania položený v lone, nikdy nie uviazaný okolo krku. Po jedle a pred pitím sa utierajú ústa, konkrétne kútiky. Po použití sa odkladá po pravej ruke.
11. Podávanie nápojov je zložitý rituál. Preto aspoň základné informácie: menu začíname aperitívom, ktorý sa podáva asi 15 min. pred jedlom. Vyberá sa jednak podľa predkrmu, ale aj podľa individuálneho výberu stolujúcich. Potom prichádza na radu nealkoholický nápoj, prípadne pivo, ale to len v prípade, že sa k jedlu hodí.
12. Rozhodne vás nechceme navádzať k vínnemu päťboju, len pripomíname poradie, v akom sa väčšinou vína podávajú: biele, ružové, červené, dezertné. Vrcholom nápojového servisu býva šumivé víno, ktoré by nikdy pri slávnostnom stolovaní nemalo chýbať. Ako hostitelia však držíte v rukách taktovku vy, preto záleží len na vás, akú variáciu hosťom ponúknete. Ak nepočítame kávu a aperitív, počet nápojov v menu by nemal byť vyšší než štyri.
13. Ak ste sa rozhodli pre kompletné menu od predkrmu cez polievku po hlavné jedno, úplnosť menu by ste mali doplniť syrmi a ovocím.
14. Po jedle sa podáva dezert, káva alebo čaj. A ako posledný chod digestív v podobe koňaku, brandy alebo likéru. Rovnako ako aperitív a káva sa do zoznamu nápojov nepočíta.
15. Na stôl pred stolujúceho položte naraz najviac tri taniere. Ostatné sa pridávajú vo chvíli, keď ich budete potrebovať. Príbory sa kladú podľa poradia jedál. Najbližšie k tanieru sú príbory, ktorými sa bude jesť najneskôr.
16. Vlastníte stôl, ku ktorému sa zmestí naraz viac osôb než šesť? Gratulujeme! Nezabudnite však, že je proti bontónu, aby mal jeden z nich pred sebou iný servis než ostatní. Je akceptovateľné, pokiaľ sa riadom alebo príborom odlišujú aspoň dva. Ale nikdy nie jeden. Mohol by sa cítiť ako outsider. Rovnaké pravidlo platí pri sedení. Nie je žiadnou tragédiou, pre niekoho nebudete mať miesto pri stole a vy ho posadíte za barový pult. Vždy by mu však mal robiť spoločnosť niekto z domácich.
17. Aby ste počas jedla nemuseli odbiehať, veľmi praktický je príručný stolík, tzv. keridon, kde sú poukladané všetky príbory a riad na výmenu.
18. Rozmýšľali ste už nad tým, na čo návštevu posadíte? Pri dostatočne veľkej kapacite rozkladacieho stola by ste mala mať v zálohe stoličky, ktoré môžu mimo používania pokojne čakať v komore, na balkóne alebo v pivnici.
19. Hovorí sa, že toaleta je vizitkou domácej pani. Nepochybujeme, že táto miestnosť sa u vás leskne ako z reklamy. Pamätajte však na dostatok mydla a čistých uterákov. Keď budú ešte farebne ladiť s kúpeľňovým obkladom, ďalší bod pre vás.
20. Režisérom večera budete vy, preto nezabudnite na program. Oslava sa totiž nebude odohrávať len za jedálenským stolom a počas večera sa určite vyskytnú aj hluché miesta. Preto majte v zálohe aj alternatívne riešenie.