Ako čistiť a udržiavať matrace a lôžkoviny

Určite ste už počuli, že kvalitný spánok je základom zdravia a pohody. Ale viete, že čisté a správne udržiavané matrace a lôžkoviny hrajú kľúčovú úlohu v tom, ako sa ráno prebudíte? V našom článku vám prinášame praktické tipy a triky, ako efektívne čistiť a udržiavať matrace a lôžkoviny, aby boli vždy svieže a hygienické. Od pravidelného vysávania až po odstránenie škvŕn a ochranu matracov – pripravte sa na to, že váš spánok bude opäť na jednotku!

Udržujte posteľ aj matrac v dokonalej kondícii, aby sa vám vždy spalo ako kráľom

Udržujte posteľ aj matrac v dokonalej kondícii, aby sa vám vždy spalo ako kráľom

Pravidelné vysávanie matracov

Matrace sú jedným z najdôležitejších prvkov v našej spálni a zaslúžia si našu pravidelnú starostlivosť. Pokiaľ nechcete, aby sa váš matrac stal útočiskom pre prach, nečistoty a roztoče, pravidelné vysávanie je nevyhnutné. Navyše, čistý matrac prispieva k lepšiemu spánku a celkovo k zdravšiemu prostrediu. V tejto kapitole sa pozrieme na to, ako efektívne vysávať matrace a prečo je to tak dôležité.

Odstraňovanie prachu a nečistôt

Jedným z najväčších problémov, ktorým čelí náš matrac, je hromadenie prachu a nečistôt. Prach sa do matraca dostáva z rôznych zdrojov – z oblečenia, posteľnej bielizne a dokonca aj zo vzduchu. Pravidelné vysávanie matraca aspoň raz za mesiac pomáha odstrániť tieto nežiadúce častice a udržať matrac čistý a svieži.

Používanie vysávača s HEPA filtrom je ideálne, pretože tieto filtre dokážu zachytiť aj tie najmenšie častice prachu a alergénov. Pri vysávaní sa zamerajte na celú plochu matraca, vrátane ich strán a rohov. Nezabudnite tiež vysávať spodnú stranu matraca, pokiaľ je prístupná. Tento jednoduchý krok môže výrazne zlepšiť kvalitu vzduchu vo vašej spálni.

Použitie nástavcov

Väčšina vysávačov je vybavená rôznymi nástavcami, ktoré môžu uľahčiť čistenie matracov. Nástavec na čalúnenie je špeciálne navrhnutý pre čistenie textilných povrchov, ako sú matrace a čalúnený nábytok. Tento nástavec má mäkké štetiny, ktoré sú šetrné k povrchu matraca a zároveň efektívne odstránia prach a nečistoty.

Profesionálna výbava na čistenie robí divy. Pokiaľ ju nemáte, môžete si pozvať odborníka

Profesionálna výbava na čistenie robí divy. Pokiaľ ju nemáte, môžete si pozvať odborníka

Ďalším užitočným nástavcom je štrbinový nástavec, ktorý vám umožní dostať sa do úzkych miest a švov matraca, kde sa môžu hromadiť nečistoty. Pravidelné používanie týchto nástavcov nielenže zlepší čistotu vášho matraca, ale tiež predĺži jeho životnosť.

Dôkladné vysávanie

Pri vysávaní matraca je dôležité byť dôkladný a starostlivý. Nezabudnite sa zamerať na hrany a švy matraca, kde sa môže hromadiť viac nečistôt. Pomaly prejdite vysávačom po povrchu matraca, aby mal čas nasať všetky nečistoty. Pokiaľ máte čas, venujte sa aj dreveným rámom postele a čalúneným čelám, ktoré môžu tiež zachytávať prach.

Pre matrace s poťahmi je ideálne pravidelne dávať dole a prať poťahy podľa pokynov výrobcu. To nielen prispeje k čistote, ale tiež zvýši hygienu celého lôžka. Pokiaľ váš poťah nie je odnímateľný, môžete použiť parný čistič, ktorý hĺbkovo vyčistí textilný povrch a zničí baktérie a roztoče.

Prevencia hromadenia nečistôt

Aby ste znížili množstvo prachu a nečistôt, ktoré sa usadzujú na matraci, môžete použiť niekoľko preventívnych opatrení. Použitie chrániča matraca je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako chrániť matrac pred prachom, vlhkosťou a škvrnami. Chránič matraca je ľahko odnímateľný a je možné ho prať, čo uľahčuje jeho údržbu.

Ďalším užitočným tipom je pravidelné vetranie spálne. Otvorenie okien a zabezpečenie dobrej cirkulácie vzduchu pomáha znížiť množstvo prachu vo vzduchu a zlepšuje kvalitu spánku. Pokiaľ je to možné, nechajte matrac občas vyvetrať vonku na čerstvom vzduchu, čo pomôže odstrániť zápachy a vlhkosť.

Starostlivosť o drevené a čalúnené rámy postele

Matrac nie je jediným kusom nábytku v spálni, ktorý potrebuje pravidelnú starostlivosť. Drevené a čalúnené rámy postele tiež vyžadujú pravidelné čistenie, aby zostali v dobrom stave a prispievali k celkovej čistote spálne. Drevené rámy utierajte mäkkou handričkou navlhčenou vo vode s jemným čistiacim prostriedkom. Vyhnite sa použitiu agresívnych chemikálií, ktoré by mohli poškodiť povrch dreva.

Čalúnené rámy postele, podobne ako matrace, potrebujú pravidelné vysávanie a čistenie. Používajte nástavec na čalúnenie a pravidelne odstraňujte prach a nečistoty. Pokiaľ má váš rám odnímateľný poťah, pravidelne ho perte podľa pokynov výrobcu.

Pranie a starostlivosť o lôžkoviny

Lôžkoviny ako je povlečenie, vankúše a prikrývky, sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného spánku. Ich pravidelná údržba je kľúčová nielen pre zachovanie sviežosti a čistoty, ale tiež pre zabezpečenie hygienického prostredia, v ktorom spíme. V tejto kapitole sa zameriame na osvedčené metódy prania a starostlivosti o lôžkoviny, ktoré vám pomôžu udržať vašu spálňu v perfektnom stave.

Pravidelné pranie

Pravidelné pranie lôžkovín je základom pre udržanie hygieny. Povlečenie, prestieradlá a obliečky na vankúše by mali byť prané aspoň raz za dva týždne. Pokiaľ trpíte alergiami alebo máte domácich maznáčikov, zvážte častejšie pranie, napríklad raz za týždeň. Pranie na vysokej teplote, ideálne okolo 60 °C, pomáha zabiť roztoče, baktérie a odstrániť pot a nečistoty.

Používanie jemných pracích prostriedkov, ktoré sú šetrné ku tkaninám zabezpečí, že vaše lôžkoviny zostanú mäkké a príjemné na dotyk. Vyhnite sa silno parfumovaným alebo agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré môžu dráždiť citlivú pokožku a spôsobiť alergické reakcie.

Použití vhodných čistiacich prostriedkov

Výber správnych čistiacich prostriedkov je dôležitý nielen pre účinnosť prania, ale tiež pre dlhovekosť vašich lôžkovín. Používanie jemných a hypoalergénnych pracích prostriedkov pomáha zachovať kvalitu tkanín a predchádzaniu podráždenia pokožky. Pokiaľ máte citlivú pokožku, zvážte použitie prostriedkov bez parfumov a farbív.

Pre zvýšenie účinnosti prania môžete pridať do bubna práčky jedlú sódu alebo biely ocot, ktoré pomáhajú odstrániť zvyšky pracieho prostriedku a zmäkčiť vodu. Tento postup tiež prispieva k odstráneniu zápachu a zanecháva lôžkoviny svieže a čisté.

Sušenie na vzduchu

Pokiaľ je to možné, sušte lôžkoviny vonku na vzduchu. Slnečné lúče majú prirodzené dezinfekčné vlastnosti a pomáhajú zabiť baktérie a roztoče. Navyše čerstvý vzduch dodá vašim lôžkovinám príjemnú vôňu. Pri sušení vonku dávajte pozor, aby lôžkoviny neboli vystavené priamemu slnečnému žiareniu príliš dlho, pretože by mohlo dôjsť k vyblednutiu farieb.

Ak nemáte možnosť sušiť lôžkoviny vonku, sušte ich v sušičke na nízkej teplote. Pridaním niekoľkých tenisových loptičiek do sušičky pomôžete udržať vankúše a prikrývky nadýchané a rovnomerne vysušené. Tento trik je užitočný najmä pre páperové výrobky, ktoré majú tendenciu sa počas sušenia zlepiť.

Starostlivosť o matracové chrániče

Matracové chrániče alebo ináč povedané toppery, sú ďalším dôležitým prvkom, ktorý pomáha udržiavať váš matrac čistý a bez škvŕn. Pravidelné pranie chrániča matraca, ideálne raz za mesiac, zabezpečuje, že zostane čistý a hygienický. Väčšinu matracových chráničov je možné prať v práčke, ale vždy si skontrolujte štítok s pokynmi pre pranie, aby ste sa vyhli poškodeniu materiálu.

Používanie matracového chrániča tiež výrazne predlžuje životnosť vášho matraca, pretože chráni pred potom, tekutinami a nečistotami. Pokiaľ máte malé deti alebo domácich maznáčikov, môže byť investícia do vode odolného matracového chrániča skvelým riešením, ktoré zabezpečí dlhodobú ochranu vášho matraca.

Údržba vankúšov a prikrývok

Vankúše a prikrývky by mali byť prané aspoň dvakrát ročne, aby sa odstránili prachové roztoče a alergény. Vyberajte program pre jemné pranie a používajte minimálne množstvo pracieho prostriedku. Pri praní perových vankúšov a prikrývok sa uistite, že sú dôkladne vysušené, aby nedošlo k plesneniu peria.

Nezabudnite – 2x ročne stojí za to vyprať deku aj vankúš. Vaše pľúca vám poďakujú

Nezabudnite – 2x ročne stojí za to vyprať deku aj vankúš. Vaše pľúca vám poďakujú

Sušenie vankúšov a prikrývok v sušičke s tenisovými loptičkami pomáha udržať ich tvar a nadýchanosť. Po vysušení ich dôkladne pretraste a uistite sa, že sú úplne suché skôr, než ich uložíte späť na posteľ. Pokiaľ nemáte sušičku, môžete vankúše a prikrývky sušiť vonku na vzduchu, ale dbajte na to, aby neboli vystavené priamemu slnku príliš dlho.

Organizácia a skladovanie lôžkovín

Správna organizácia a skladovanie lôžkovín môžu výrazne prispieť k ich dlhovekosti a hygiene. Uložte čisté lôžkoviny do skríň alebo zásuviek, ktoré sú suché a dobre vetrané. Používanie levanduľových sáčkov alebo cédrových guličiek môže pomôcť odpudzovať mole a udržať lôžkoviny svieže.

Pokiaľ máte v spálni úložné priestory pod posteľou, ako sú výsuvné zásuvky alebo úložné boxy, môžete ich využiť pre skladovanie sezónnych lôžkovín. Uistite sa, že sú boxy dobre uzatvorené, aby sa do nich nedostala vlhkosť alebo prach. Pravidelné vetranie a čistenie týchto priestorov zabezpečí, že vaše lôžkoviny zostanú v perfektnom stave.

Odstránenie škvŕn z matracov

Škvrny na matraci sú bežným problémom, s ktorým sa stretáva každý z nás. Či už ide o vyliate nápoje, pot, krv alebo iné nečistoty, je dôležité ich čo najrýchlejšie odstrániť, aby sa predišlo vzniku plesní a baktérií. V tejto kapitole sa zameriame na efektívne metódy, ako odstrániť rôzne druhy škvŕn z matracov a ako zabezpečiť, aby váš matrac zostal čistý a hygienický.

Rýchla reakcia

Prvé a najdôležitejšie pravidlo pri odstraňovaní škvŕn u matraca je jednať rýchlo. Čím dlhšie škvrna zostane na matraci, tým ťažšie bude ju odstrániť. Keď dôjde k nehode, okamžite použite čistú handričku alebo papierovú utierku na odsatie čo najväčšieho množstva tekutiny. Jemne tlačte, aby ste tekutinu nasali, ale netrite, pretože by ste mohli škvrnu rozšíriť.

Majte po ruke čistiace prostriedky špeciálne určené na matrace, ktoré vám pomôžu rýchlo a efektívne odstrániť škvrny. Uložte ich napríklad do úložnej lavice v spálni, aby boli vždy po ruke, keď ich budete potrebovať.

Použitie prírodných prostriedkov

Prírodné čistiace prostriedky sú skvelou voľbou pre odstránenie škvŕn z matracov, pretože sú šetrné ku tkaninám a neobsahujú agresívne chemikálie. Jedlá sóda a ocot sú dvaja najúčinnejší pomocníci, ktorých môžete nájsť vo svojej kuchyni.

Pre odstránenie škvŕn zmiešajte jedlú sódu s vodou, aby vznikla pasta. Naneste pastu na škvrnu a nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc. Jedlá sóda absorbuje vlhkosť a zápachy. Potom pastu vysajte vysávačom s nástavcom na čalúnenie. Tento postup je ideálny na škvrny od potu a moču.

Ocot je tiež veľmi účinný pri odstraňovaní škvŕn. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1 : 1 a nalejte zmes do rozprašovača. Postriekajte škvrnu a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom škvrnu jemne utrite čistou handričkou. Ocot pomáha rozložiť škvrny a neutralizuje zápachy.

Odstránenie špecifických škvŕn

Rôzne typy škvŕn vyžadujú rôzne metódy čistenia. Tu sú tipy na odstránenie niektorých bežných škvŕn:

  • Škvrny od krvi: Zmiešajte studenú vodu s trochou soli a vytvorte pastu. Naneste ju na škvrnu a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Potom ju jemne zotrite vlhkou handričkou. Studená voda je dôležitá, pretože horúca voda by mohla škvrnu zafixovať.
  • Škvrny od kávy alebo čaju: Zmiešajte teplú vodu s jemným saponátom a naneste zmes na škvrnu. Jemne trite handričkou alebo hubkou. Potom opláchnite čistou vodou a osušte čistou handričkou.
  • Škvrny od potu: Použite zmes jedlej sódy a vody, ako sme už zmienili vyššie. Naneste pastu na škvrnu a nechajte pôsobiť. Potom vysajte vysávačom.

Čím rýchlejšie škvrnu začnete čistiť, tým lepšie. Keď to nezvládnete sami, volajte profesionála

Čím rýchlejšie škvrnu začnete čistiť, tým lepšie. Keď to nezvládnete sami, volajte profesionála

Profesionálne čistenie

Pokiaľ sa vám nepodarí odstrániť škvrny pomocou domácich metód alebo je škvrna obzvlášť odolná, môže byť čas na profesionálne čistenie. Profesionálne čistiace služby majú špecializované vybavenie a prostriedky, ktoré dokážu hĺbkovo vyčistiť matrac a odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny.

Okrem toho môžu profesionáli použiť parné čističe, ktoré nielen odstránia škvrny, ale tiež dezinfikujú matrac a zabíjajú baktérie a roztoče. Pravidelné profesionálne čistenie, napríklad raz za rok, môže výrazne predĺžiť životnosť vášho matraca a zabezpečiť, že zostane čistý a hygienický.

Prevencia vzniku škvŕn

Prevencia je vždy lepšia ako riešenie následkov a to platí aj pre škvrny na matracoch. Použitie matracového chrániča je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť vzniku škvŕn. Chránič matraca je možné ľahko prať a chráni matrac pred tekutinami a nečistotami.

Ďalším preventívnym opatrením je pravidelné vetranie matraca. Každé tri mesiace matrac otočte a nechajte ho vyvetrať, aby sa znížila vlhkosť a zabránilo sa vzniku plesne. Týmto spôsobom môžete tiež zabezpečiť rovnomerné opotrebenie matraca, čo predĺži jeho životnosť.

Starostlivosť o čalúnený nábytok

Okrem matracov je dôležité venovať pozornosť aj čalúnenému nábytku, ako sú postele s čalúnenými čelami alebo úložné lavice. Pravidelne vysávajte čalúnenie a utierajte ho vlhkou handričkou, aby zostalo čisté a bez prachu. Použitie špeciálnych čistiacich prostriedkov na čalúnenie môže pomôcť odstrániť škvrny a osviežiť vzhľad nábytku.

Čalúnené čelo postele je často vystavené kontaktu s vlasmi a pokožkou, čo môže viesť k hromadeniu mastnoty a nečistôt. Pravidelne utierajte čelo postele vlhkou utierkou s jemným čistiacim prostriedkom, aby zostalo čisté a svieže.

Ochrana matraca

Ochrana matraca je zásadná pre predĺženie jeho životnosti a udržanie čistoty. Investícia do kvalitného matracového chrániča a pravidelná starostlivosť o matrac môžu výrazne zlepšiť váš spánok a celkovú hygienu spálne. V tejto kapitole sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako chrániť váš matrac a aké typy nábytku vám pomôžu v tomto úsilí.

Použitie matracových chráničov

Matracové chrániče sú jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako chrániť matrac pred nečistotami, vlhkosťou a opotrebením. Tieto ochranné kryty sa ľahko nasadzujú a sú dostupné v rôznych materiáloch, vrátane nepremokavých variantov, ktoré sú ideálne pre domácnosti s deťmi alebo domácimi maznáčikmi.

Kvalitný matracový chránič je vyrobený z priedušného materiálu, ktorý zabraňuje hromadeniu tepla a vlhkosti, čím prispieva k pohodlnému spánku. Navyše je možné ho prať, čo uľahčuje jeho pravidelnú údržbu. Uložte niekoľko chráničov do šatníkovej skrine alebo úložnej lavice, aby ste ich mali vždy po ruke, keď ich potrebujete vymeniť.

Pravidelné pranie chrániča

Rovnako ako posteľnú bielizeň, aj matracové chrániče by mali byť pravidelne prané, ideálne raz za mesiac. Pranie na vysokej teplote pomáha odstrániť baktérie, roztoče a iné alergény, ktoré sa môžu hromadiť počas používania. Pri praní chrániča dodržiavajte pokyny výrobcu, aby nedošlo k poškodeniu materiálu.

Pravidelné pranie chrániča zabezpečuje, že váš matrac zostane čistý a bez škvŕn. Pokiaľ používate nepremokavý chránič, uistite sa, že pri praní nepoužívate aviváž, ktorá by mohla znížiť jeho účinnosť. Po vypraní chránič dôkladne vysušte, aby sa zabránilo vzniku plesní.

Otočenie a vetranie matraca

Otočenie a vetranie matraca je ďalším dôležitým krokom k jeho ochrane. Každé tri mesiace otočte matrac, aby sa rovnomerne opotrebovával. Týmto spôsobom môžete predísť vzniku priehlbín a udržať matrac v dobrom stave na dlhšiu dobu.

Vetranie matraca je rovnako dôležité ako jeho otočenie. Nechajte matrac pravidelne vyvetrať, ideálne pri každej výmene bielizne. Pokiaľ je to možné, postavte matrac na hranu a nechajte ho niekoľko hodín vetrať. Týmto spôsobom sa zbavíte vlhkosti a osviežite matrac. Postele s úložným priestorom často obsahujú lamelové rošty, ktoré zabezpečujú lepšiu cirkuláciu vzduchu a prispievajú k vetraniu matraca.

Použitie kvalitného roštu

Výber správneho roštu môže tiež hrať významnú úlohu pri ochrane vášho matraca. Kvalitný rám s pevnými lamelami alebo roštom zabezpečuje rovnomernú podporu matraca a zabraňuje jeho prehnutiu. Rámy s úložným priestorom pod posteľou môžu navyše poskytnúť praktické riešenie pre uskladnenie posteľnej bielizne a ďalších potrieb.

Čalúnené postele s pevnými bočnicami a čelom sú nielen esteticky príjemné, ale tiež poskytujú dodatočnú podporu a ochranu matraca. Pravidelne kontrolujte stav rámu a roštu, aby boli vždy v dobrom stave a poskytovali optimálnu podporu.

Ochrana pred domácimi maznáčikmi

Pokiaľ máte domácich maznáčikov, je dôležité prijať opatrenia, ktoré ochránia váš matrac pred jeho nečistotami a vlhkosťou. Okrem použitia nepremokavého matracového chrániča môžete tiež zvážiť použitie špeciálnych prikrývok, ktoré môžete ľahko vyprať.

Pes v posteli môže byť fajn – pokiaľ nemusíte čistiť matrac a obliečky

Pes v posteli môže byť fajn – pokiaľ nemusíte čistiť matrac a obliečky

Domácich maznáčikov pravidelne kúpte a kartáčujte, aby sa znížilo množstvo chlpov a nečistôt, ktoré môžu prenášať do vašej spálne. Pokiaľ vaše zviera často spí na posteli, zabezpečte mu vlastný pelíšok alebo deku, ktorú môžete ľahko prať.

Udržovanie čistoty v spálni

Okrem priamej ochrany matraca je dôležité udržiavať celkovú čistotu v spálni. Pravidelné vysávanie podlahy a nábytku, ako sú nočné stolíky a šatníkové skrine, pomáha znížiť množstvo prachu a alergénov. Použitie čističky vzduchu môže tiež zlepšiť kvalitu vzduchu a znížiť množstvo alergénov vo vzduchu.

Vetrajte spálňu každý deň, aby sa zlepšila cirkulácia vzduchu a znížila sa vlhkosť. Pravidelne utierajte prach z nábytku a povrchov, aby sa zabránilo hromadeniu nečistôt. Čisté a dobre vetrané prostredie prispieva k lepšiemu spánku a celkovému zdraviu.

Starostlivosť o vankúše a prikrývky

Vankúše a prikrývky sú neodmysliteľnou súčasťou každej postele a výrazne prispievajú k nášmu pohodliu a kvalite spánku. Pravidelná starostlivosť o tieto lôžkoviny je kľúčová nielen pre ich dlhú životnosť, ale tiež pre udržanie hygieny a sviežosti v spálni. V tejto kapitole sa zameriame na správne postupy pri praní, sušení a skladovaní vankúšov a prikrývok, a ako vám rôzne druhy nábytku môžu pomôcť v tomto úsilí.

Pravidelné pranie

Pranie vankúšov a prikrývok by malo byť súčasťou vašej pravidelnej údržby spálne. Odporúča sa prať ich aspoň dvakrát ročne, aby sa odstránili prachové roztoče, baktérie a alergény, ktoré sa môžu hromadiť počas používania. Pokiaľ trpíte alergiami, zvážte častejšie pranie, každé tri mesiace.

Pri praní vankúšov a prikrývok používajte jemný prací prostriedok a zvoľte jemný program s nízkou teplotou. Vyhnite sa používaniu aviváže, ktorá môže znížiť priedušnosť a nadýchanosť výplne. Pokiaľ máte perové vankúše a prikrývky, je dôležité ich dôkladne vysušiť, aby nedošlo k plesneniu peria.

Sušenie a nadýchanie

Správne sušenie je kľúčové pre udržanie tvaru a nadýchanosti vankúšov a prikrývok. Najlepším spôsobom, ako sušiť tieto lôžkoviny, je použitie sušičky. Nastavte sušičku na nízku teplotu a pravidelne skontrolujte, či sú lôžkoviny dôkladne suché.

Pokiaľ nemáte sušičku, môžete vankúše a prikrývky sušiť vonku na vzduchu. Zaveste ich na sušiak alebo cez stoličku a pravidelne ich otáčajte, aby sa sušili rovnomerne. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo poškodiť tkaniny a spôsobiť vyblednutie farieb.

Starostlivosť o rôzne typy vankúšov a prikrývok

Rôzne materiály vyžadujú rôzne postupy pri starostlivosti. Perové vankúše a prikrývky by mali byť prané a sušené s maximálnou starostlivosťou, aby sa zabránilo poškodeniu peria. Syntetické výplne sú zvyčajne odolnejšie a ľahšie sa udržiavajú, ale aj tak je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu.

Čisté a nadýchané vankúše vám pomôžu k lepšiemu oddychu aj lepšej nálade

Čisté a nadýchané vankúše vám pomôžu k lepšiemu oddychu aj lepšej nálade

Pamätajte, že penové vankúše a vankúše s pamäťovou penou by nemali byť prané v práčke. Namiesto toho ich čistite podľa pokynov výrobcu, čo zvyčajne zahŕňa iba povrchové čistenie. Poťahy týchto vankúšov je možné prať samostatne podľa štandardných postupov.

Skladovanie lôžkovín

Správne skladovanie lôžkovín je dôležité pre zachovanie ich kvality a hygieny. Pokiaľ máte sezónne lôžkoviny, ktoré nepoužívate celoročne, uložte ich do úložných boxov alebo vakov, ktoré chránia pred prachom a vlhkosťou. Ideálne je skladovanie v suchom dobre vetranom priestore, napríklad v šatníkovej skrini alebo v úložnej lavici v spálni.

Pred uložením sa uistite, že sú lôžkoviny úplne suché, aby sa zabránilo vzniku plesní. Použitie levanduľových sáčkov alebo cédrových guličiek v úložných priestoroch môže pomôcť odpudzovať mole a udržať lôžkoviny svieže.

Starostlivosť o nábytok v spálni

Čalúnený nábytok v spálni, ako sú postele s čalúnenými čelami alebo úložné lavice, tiež vyžaduje pravidelnú údržbu. Pravidelne vysávajte čalúnené povrchu a utierajte ich vlhkou handričkou, aby zostali čisté a bez prachu. Použitie špeciálnych čistiacich prostriedkov na čalúnenie môže pomôcť odstrániť škvrny a osviežiť vzhľad nábytku.

Čalúnené čelo postele môže byť zvlášť náchylné na hromadenie prachu a nečistôt. Pravidelne utierajte čelo postele vlhkou handričkou a použite mäkký kartáč na odstránenie prachu z ťažko dostupných miest. Pokiaľ má vaša čalúnená posteľ odnímateľný poťah, pravidelne ho perte podľa pokynov výrobcu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste