Ako na osvetlenie schodiska – 2. diel

Poriadne osvetlené schodisko je nutnosť. Teda aspoň pre tých, ktorí nechcú v nepohodlnom šeru zakopnúť o hranu schodu a odkopnúť si necht na palci. Ale aby bolo schodisko dobre osvetlené, potrebuje správnu kombináciu svetelných zdrojov. Vždy to záleží na priestore, ktorý doma máte. Niekde fungujú lustre, inokedy zapustené svietidlá. Spísali sme pre vás zaručené tipy, ktoré môžete vyskúšať. Tentokrát sa zameriame na svietidlá zapustené priamo v schodisku, budeme sa venovať krásnym majestátnym lustrom a tiež si povieme niečo o tom, ako pracovať so svetelnými vrstvami. Ako vždy pridáme ešte jeden bonusový tip na konci článku. Tak sa pohodlne usaďte a ideme na to.

Dostatočne osvetlené schodisko je nutnosť

Dostatočne osvetlené schodisko je nutnosť

Zapustite svietidlá priamo do schodov

Málokto sa môže doma pýšiť nadštandardne vysokými stropmi. Pokiaľ patríte medzi väčšinu, asi nebudete chcieť osvetlenie nad schody vyriešiť obrovským lustrom, ktorý by vám síce v dome robil parádu, ale zato by bránil bezpečnému prechodu nahor alebo dole. Našťastie existuje premyslené riešenie v podobe orientačných svietidiel zapustených priamo do schodov. Poznať ich môžete napríklad z kina alebo schodiska z podzemných garáží, kde často osvetľujú priamo schody, ale neoslňujú. A presne také funkčné a neotravné svetlo môžete mať doma na schodoch tiež. Je ľahko dostupné a inštalácia nie je inak zložitá. Zručný remeselník si s ním poradí ľavou zadnou.

Aby ste mali lepšiu predstavu, tak svietidlá zapustené v schodisku patria do zvislých častí schodov. Je to preto, aby vás neoslňovalo svetlo. Takto totiž bude svietiť hlavne smerom na schod pod zvislou časťou. Pričom keby ste svietidlá namierili na vodorovné časti schodov rovno ku stropu, každý krok by vás oslnilo množstvo lúčov. A to by bolo nepríjemné nielen pri nočnej prechádzke na polnočnú svačinku. Takže osvetlenie určite nechajte namontovať na zvislej časti schodiska, nech dobre vidíte, ale nie ste oslnení nepríjemnými lúčmi. Potom budete môcť kedykoľvek pohodlne vyjsť alebo zísť po schodoch, či už bude váš dôvod cesty akýkoľvek.

Okrem smeru je dôležitý tiež počet. Na normálne široké schodisko vám budú stačiť dve stredné alebo menšie svietidlá na schod. Vždy dáte na každú stranu jedno. Pretože ide o LED osvetlenie, nemusíte sa báť, že by ste pri ponáhľaní nevideli na krok. LED technológia ja perfektná v tom, že má okamžitú maximálnu hladinu svietenia. Takže akonáhle stlačíte vypínač alebo vás zachytí senzor pohybu, schody sa rozsvietia a vy budete mať cestu vydláždenú svetelnými lúčmi. Pokiaľ by ste chceli ešte niečo extra, môžete si obstarať osvetlenie s nastaviteľnou intenzitou svietenia. Potom si môžete na noc nastaviť tlmenejšie svietenie, aby ste videli, ale aby vás svetlo zbytočne nedráždilo.

Vysoké stropy si žiadajú majestátny luster

Poďme od nízkeho stropu nad schodiskom k vysokému. To, čo platilo pri predchádzajúcom tipe síce môžete využiť aj tentokrát, ale bola by to škoda. Pretože na vysoký strop patrí nádherný luster, ktorý zaujme na prvý pohľad každého, kto sa k vám vyberie na návštevu. Nejde o to, blysknúť sa za každú cenu prepychom. Je to skôr o osobitosti priestoru. Málokto si bude pamätať, akú farbu mali obrázky zavesené na stene. Ale pokiaľ ide o výrazný luster, určite sa vás naň spýtajú aj inak málo zhovorčiví kamaráti, pretože vzbudí v nich zvedavosť aj keby bol cez deň zhasnutý.

Nebojte sa do interiéru zakomponovať výrazné závesné osvetlenie

Nebojte sa do interiéru zakomponovať výrazné závesné osvetlenie

S tým súvisí aj štýl, ktorý by ste mali vyberať hneď z niekoľkých uhlov pohľadu. Za prvé by mal luster krásne sadnúť do štýlu predsiene a schodiska. Pokiaľ máte radšej oválne tvary, vyberajte podobné tvarovaný luster s ladnými krivkami tienidla. Ak fandíte pravidelným úsečkám a ostrým uhlom, vyberajte luster, ktorý spĺňa tieto kritéria. Keď vyberiete dobre, luster krásne podčiarkne myšlienku, s ktorou ste vybavovali predsieň. A vznikne tým celok, ktorý zaujme svojim osobitým kúzlom. Vy si v miestnosti budete pripadať viac doma a návštevy dostanú konkrétnu predstavu o tom, čo sa vám páči už pri prvých pár krokoch do bytu alebo domu.

Nezabudnite sa sústrediť tiež na materiál. Pokiaľ máte predsieň obloženú drevom, siahnite pokojne o sklenenom alebo oceľovom kúsku s lesklou úpravou. Samostatne takýto luster pôsobí tvrdo, ale v kombinácii s prostredím mäkkého dreva bude vynikať a vyvažovať vyznenie miestnosti. Naopak pokiaľ fandíte jednoduchému minimalizmu s tvrdými na bielo vymaľovanými stenami, siahnite po lustri s plastovou alebo papierovou ozdobou. Tie naopak zjemnia tvrdosť predsiene. V každom prípade chcite luster s niekoľkými žiarovkami. Ideálne je, keď ich budete môcť zapínať a zhasínať samostatne a to vypínačom pod aj nad schodiskom. Zvyšok je už na vás.

Tmavá predsieň so schodiskom znesie viac vrstiev osvetlenia

Predstavte si, že máte predsieň alebo halu s tmavo šedou maľbou na stenách. Je elegantná a pôsobí veľkolepo a nenútene zároveň. To platí dvojnásobne, pokiaľ sa blysknete krásnymi dekoráciami v podobe obrázkov alebo fotiek. Pokojne stačia minimalistické čiernobiele výtvory. Ale či už bude predsieň so schodiskom cez deň vyzerať najlepšie ako sa dá, po západe slnka bude chýbať dostatok svetla, aby vynikla aj v noci. A presne preto budete potrebovať vrstvy svetla. Tmavšie steny totiž lúče neodrážajú tak dobre ako biela. No a kde inde, než na schodoch by ste chceli vidieť spoľahlivo na každý krok, že?

Pokiaľ máte svetlé schodisko alebo dokonca biele, neodporúčame používať osvetlenie priamo na schodoch. Biela farba odráža mnoho svetla, takže by vás takéto osvetlenie možno dosť osvetľovalo. Radšej zvoľte chytré riešenie v podobe praktického LED pásiku pozdĺž steny. Pásik by mal diódami mieriť ku zemi. Tak budete mať istotu, že na schody dopadne už rozptýlené svetlo, ktoré sa nebude odrážať s nepríjemnou intenzitou späť hore. Na strop môžete pre istotu aj tak pridať luster alebo pridružené svietidlo. Dohromady zvládnu osvetlenie náramne. Ale môžete ich ešte podporiť na problematických častiach.

Najnebezpečnejšie sú začiatok a koniec schodiska. A pokiaľ máte schody dlhšie, tak je nebezpečné aj odpočívadlo. Ide o to, že akonáhle sa dostanete do režimu chôdze po schodoch nohy túto zmenu rytmu zvládnu bez problémov. Ale prechod od chôdze po rovine a chôdze po schodoch je najrizikovejší. A preto potrebujete vidieť na začiatku, na konci aj na odpočívadle. Pomôže vám klasická lampička. Tá spoľahlivo osvetlí najbližšie okolie, aby ste nezakopli na prvom alebo poslednom schode, prípadne v medziposchodí na odpočívadle. Len si dajte pozor na kábel s elektrinou. Starostlivo ho pripevnite mimo priestor, kadiaľ chodíte. O ten by ste totiž určite tiež nechceli zakopnúť.

Úzku chodbu vylepšite niekoľkými nástennými svietidlami

Dlhá a temná chodba je ideálnym miestom, kde sa človek môže pri nepozornosti buchnúť do poličky, odkladacieho stolíka lebo do botníku. Našťastie sa dá týmto nepríjemnostiam ľahko predísť. A práve preto sme nechali tento tip ako bonusový. Ideálnym riešením je niekoľko nástenných svietidiel v primeranom rozostupe. Nebudeme vám teda radiť, koľko centimetrov od seba svietidlá dávať na stenu. Ono to nemá zmysel, pretože každá chodba alebo predsieň má iné rozmery a každý model svetla iné tienidlo a smer svietenia.

V každom prípade ale dobre funguje, keď svetlo vypichne z priestoru každú potenciálnu prekážku. A je jedno, či je to zrkadlo, lavica na prezúvanie, keď prídete domov alebo naopak idete von, prípadne vešiak na kľúče alebo kabáty. Každý máme doma v predsieni kus nábytku, ktorý sa pri troche neopatrnosti a smoly môže stať pôvodcom nepeknej modriny. A tomu sa určite chceme vyhnúť. Pokiaľ budete chcieť, môžete jednotlivé svietidlá pripojiť k samostatným vypínačom, aby ste si mohli rozsvietiť len tam, kde potrebujete. Prípadne si obstarajte časovač, ktorý po chvíli zhasne za vás.

A sme na konci druhého dielu našej série o osvetlení na schody. Dúfame, že ste si tentokrát našli tip, ktorý vás zaujal. Pokiaľ vás z nejakého dôvodu minul prvý diel, určite si ho tiež pozrite, nech vám nič neutečie. Budeme radi, keď vám naše rady pomôžu. A keď budete mať osvetlenie doma hotové, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás pravidelne.

Prečítajte si tiež

  • Ako na osvetlenie schodiska – 1. diel
    2024-06-20 77

    Ako elegantne osvetliť schodisko? Kombinujte závesné osvetlenie rôznych veľkostí. Prečítajte si, ako na to.

  • Inšpirácia pre moderný interiér - vesmírny futurizmus
    2023-03-10 386

    Spoznajte moderné bývanie vo futuristickom štýle založené na „mimozemských“ myšlienkach, inšpirované kozmickými loďami a stanicami. Bývajte ako v sci-fi filme.

  • O predsieni trochu inak
    2023-02-20 327

    Predsieň. Priestor, v ktorom prebieha akt privítania a lúčenia. Po prekročení jej prahu odložíte zvrchník, z unavených nôh strasiete topánky a vdýchnete naplno atmosféru domova.

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 1060

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

  • Fenomén grandmacore alias späť do sveta našich babičiek
    2023-12-11 275

    Preneste sa na vlne nostalgie do kvetovaných interiérov s nábytkom vašej babičky. Tento trend trhá sledovanosť nielen medzi dvadsiatnikmi. Prečítajte si viac!

  • Ako pracovať so zrkadlami v interiéri
    2023-11-27 319

    Vďaka zrkadlu môžete presvetliť a zväčšiť malé priestory. Okrem toho si domov privediete mnoho pozitívnej energie a hojnosti. Ako so zrkadlami pracovať?

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste