Ako na osvetlenie schodiska – 3. diel

Poriadne osvetlenie schodiska je skvelá vec. Ale dá sa docieliť prakticky nekonečným množstvom kombinácií svietidiel. Preto môže byť ťažké vybrať správny variant, ktorý padne priamo do priestorov, ktoré máte doma. Našťastie sme pre vás dali dohromady varianty, ktoré fungujú. A tie vám postupne predstavujeme v našej sérii tipov. Pokiaľ vás neminuli prvé dve časti, už poznáte osem možností, ako si s osvetlením schodiska poradiť. Tentoraz pridáme ďalšiu štvoricu rád, aby ste mali väčšiu možnosť výberu riešení. A okrem svetla ako takého sa zameriame aj na materiály a vzhľad. Začneme rafinovanou kombináciou závesného svietidla z kovu a skla, pozrieme sa na minimalistické nástenné osvetlenie alebo na veľkolepý luster hore pri schodoch. Nakoniec pridáme ako bonus tip na podsvietené schody. Ideme na to.

Premyslené osvetlenie schodiska je významným bezpečnostným aj vizuálnym prvkom interiéru

Premyslené osvetlenie schodiska je významným bezpečnostným aj vizuálnym prvkom interiéru

Dajte svetlu šancu, aby robilo parádu

Osvetlenie určite ako prvé musí byť funkčné. Ale to by bolo trochu málo, nemyslíte? Preto dizajnéri a konštruktéri domáceho osvetlenia prichádzajú s novými a novými možnosťami, ktoré posúvajú hranice dizajnu ďalej alebo iným smerom. Keď je v móde konzervatívna klasika, nájdete v obchodoch krásne repliky skoršie osvedčených modelov s drobnými rozdielmi v detailoch. Keď naopak letí moderna, môžete sa hocikedy nechať uniesť kreatívnou silou niektorých návrhov osvetlenia. V každom prípade sa nemusíte uspokojiť len so žiarovkou na drôte. Aj keď aj to je voľba a pre niekoho dokonca tá správna. A prečo nie.

Vaše svetlo pri schodisku by malo krásne zapadnúť k okolitému vybaveniu a štýlu priestoru predsiene alebo izby. Skvelá je napríklad kombinácia kovu a skla. Predovšetkým dymové sklo má v sebe niečo zahalené a neprezrádza naplno svoj vzhľad ani potenciál. Takže sa môžete potichu tešiť na okamžik, kedy sa naplno rozsvieti, aby ste konečne videli, ako vyzerá v plnej kráse. Spojenie kovu a skla je tradičné, ale rozhodne nie zabudnuté. Naopak, takto môžete zohnať dizajnovo mimoriadne kúsky, ktoré si nectia pravidelnosť tvarov, ale o to osobitejšie pôsobia. Pri výbere si ale dávajte pozor na veľkosť. Vždy by mala byť primeraná priestoru, v ktorom závesné osvetlenie je.

Keď si nebudete istí, aký variant osvetlenia máte vybrať práve pre váš domáci priestor, poraďte sa. Nie je to žiadna hanba, keď si pozvete bytového architekta alebo špecialistu na osvetlenie, aby vám poradili, čo zvoliť. Budete tak mať istotu, že ste si okolo schodiska obstarali dostatok zdrojov svetla, ktoré navyše dokážu urobiť parádu vo dne aj v noci, kedy začína hlavná pracovná časť dňa. Nebojte sa ani zmien. Pokiaľ máte doma osvetlenie, ktoré vám z nejakého dôvodu nesedí, pokojne ho vymeňte. Jednoducho sa pustite do diela a až si doma vyladíte osvetlenie schodiska, budete spokojní.

Posvieťte si na to najdôležitejšie na ceste po schodoch

Doplnkové osvetlenie často hráva druhé husle, ale je to nespravodlivé. Práve ono totiž môže byť povestnou čerešničkou na torte alebo jednoducho potrebnou štipkou žiarivých lúčov, ktoré vám pomôžu v lepšej orientácii na ceste po schodoch, keď sa budete nadránom vracať späť do spálne. Takže nemyslite len na honosné lustre alebo ďalšie hlavné svietidlá. Tými môžete určite začať, ale potom musí prísť na rad nástenné osvetlenie alebo iné doplňujúce svetlo, ktoré sa postará o tienisté miesta a tmavé kúty. Tým budete mať nad tmou vyhrané a vašej pohodlnej ceste po schodoch kedykoľvek cez deň a noc nebude nič brániť.

Pri využívaní nástenného osvetlenia myslite na to, že môžete lúče svetla nechať odraziť od steny. Je to výborný spôsob aj preto, že sa lepšie rozptýli, takže vás nebudú pri chôdzi okolo nepríjemne oslňovať. Jednoducho si do objímky namontujete žiarovku a tienidlo zvonku postráži, že sa svetlo nerúti priamo vám do očí. Pokiaľ chcete, môžete zvoliť rovnú LED žiarovku, ktorá má menší rozptyl svetla. Tá dokáže svietiť približne smerom, ktorým ju namierite. A budete tak mať pokoj od priameho ostrého svetla.

Pre fanúšikov elegancie máme ako tip tiež filamentovú žiarovku. To je špeciálny variant LED žiarovky, ktorá má zvýraznený stred, v ktorom je žiariaca napodobenina vlákna. Je to samozrejme odkaz na klasickú edisonku, ktorá takto vďaka wolfrámu svietila v domácnostiach pred LED technológiou. V prípade filamentovej žiarovky ale nepoužívajte tienidlo tak, aby zakrývalo žiarovku. Bola by škoda, keby ste si dizajnový prvok v podobe imitácie žiariaceho vlákna nemohli pozrieť z blízka. Okrem toho sú tieto žiarovky slabšie, takže vás isto neoslnia, pokiaľ sa nebudete sústredene pozerať priamo do zdroja svetla. A industriálne vyznenie tohto svietidla je už skôr bonus pre fajnšmekrov.

Osvetlenie schodiska môžete poňať naozaj veľkolepo

Osvetlenie schodiska môžete poňať naozaj veľkolepo

Ohromte svojich hostí honosným lustrom na poschodí

Luster ako na zámku alebo v divadle nie je pre každého. Ale pokiaľ máte doma na poschodí priemerne vysoký strop alebo dokonca o niečo vyšší, určite to môžete využiť na výrazný luster. Ideálne sú varianty, ktoré pripomínajú honosné kúsky zo slávnostných sál, divadiel alebo opery. Samozrejme priemerne veľké, aby nepôsobili komicky. Priehľadné sklenené časti, ktoré pripomínajú krištáľ dávajú na známosť, že si chcete doma svietiť kvalitnými kúskami, za ktoré neváhate priplatiť pár desiatok, či dokonca stoviek eur navyše. Ale keď takýto luster uvidia vaši hostia, dostanete pochvalu a obdiv.

Sklenený niekoľkoramenný luster, ktorý pripomína svietnik, je tradičným variantom, ktorý zapadne skoro do akéhokoľvek interiéru. Výnimkou sú snáď len minimalistické a moderné priestory, kde by takého osvetlenie pôsobilo dosť kontrastne. Aj napriek tomu ich ale môžete pokojne využiť. Dokonca ani možno nebude musieť kupovať nový luster, keď nechcete. Dajú sa nájsť v lepších obchodoch so starožitnosťami, na internete alebo napríklad na povale po babke. Uvidíte sami, že vám takýto kúsok urobí radosť aj parádu zároveň. Navyše už dnes svietia na úsporné LED žiarovky, takže ho pokojne môžete nechať vyniknúť.

Kryštáliky skla sa postarajú o pekné svetelné efekty a možno dokonca náznaky dúhy. Lomené alebo rozložené svetlo pôsobí hravo a majestátne zároveň. Bude to i na vás, ako ku lustru pristúpite. Či okolo neho budete chodiť slávnostne a po špičkách alebo s úsmevom a tak trochu ako rebelovia, ktorým sa podarilo doma zavesiť na strop trochu netradičný kúsok osvetlenia. Len pri čistení sa asi zapojíte o trochu viac než pri iných a menej bohatých lustroch. Ale to je daň, ktorá za tu krásu podľa nás stojí. Či je to variant aj pre vás alebo nie, to sa už musíte rozhodnúť sami.

Vyskúšajte podsvietené schody

Tento variant určite nie je pre každého. Bude fungovať len v prípade, že máte nespojité schody, kedy každý leží samostatne na nosnej konštrukcii a medzi ďalším schodom je medzera. Schody sa zároveň trochu prekrývajú. A presne toto je základ, s ktorým môžete pracovať pomocou elegantného a praktického podsvietenia. Budete k tomu potrebovať LED pásiky, ideálne aj hliníkové lišty a náradie, s ktorým schody vylepšíte svetlom. Na konci budete mať každý schod zospodu vylepšený svietidlom, ktoré perfektne osvetlí najbližší nižší schod.

Zároveň takto prirodzene trochu osvetlíte aj priestor pod schodmi. Takže vlastne vyriešite dve veci naraz. Aj keď osvetlenie pod schodiskom bude skôr ambientné, stojí za to a je to príjemný bonus. Keď by ste chceli všetko ešte vyšperkovať, môžete si LED pásiky v schodoch pripojiť k časovaču, aby svietili len počas doby, než vyjdete alebo zídete schody. Potom sa samy zhasnú a vy sa nebudete musieť starať o nepohodlné vypínač. Ak máte doma vhodné schody, určite tento variant vyskúšajte. Pôsobí elegantne a je maximálne praktický.

Tým sme sa dostali na koniec tretieho dielu našej série, kde vám radíme, ako na osvetlenie schodiska. Budeme moc radi, keď vám aspoň niektoré tipy pomôžu vylepšiť si doma svetlo okolo schodov tak, že budete spokojní. A keď budete mať hotové, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Nájdete v nich mnoho zaujímavostí nielen zo sveta nábytku.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste