Ako na osvetlenie schodiska – 4. diel

79 Ako na krásne bývanie

Vitajte pri štvrtej časti našej série, kde sa venujeme schodiskovému osvetleniu. Už máme za sebou trojicu dielov, v ktorých sme vám naservírovali celkom tucet tipov. Pokiaľ vás náhodou predchádzajúce diely minuli, určite sa na ne pozrite, až dočítate tento. Budete tak mať kompletný prehľad osvedčených variantov, ktoré môžete ihneď doma využiť. Vo štvrtej časti budeme pokračovať v rôznorodom usporiadaní svietidiel tak, aby lúče pokryli kompletne priestor schodiska, vrátane častí pod schodiskom a nad ním. A čo nás tentokrát čaká? Začneme doplnkovým nástenným osvetlením, ktoré pridá schodisku unikátnu atmosféru, budeme pokračovať nízko položenými vstavanými svietidlami a do tretice si povieme niečo o unikátnych typoch dramatického osvetlenia. Na konci pre vás máme tradične bonusový tip za odmenu. Príjemné čítanie.

Výber osvetlenia pre schodisko si zaslúži mimoriadnu pozornosť

Výber osvetlenia pre schodisko si zaslúži mimoriadnu pozornosť

Vykúzlite unikátnu atmosféru nástenným osvetlením

Svetlo na stene je pre niekoho béčková voľba. Ale v tomto prípade vkusným kúskom môžete vyriešiť nielen praktickú stránku veci, ale aj poriadne pridať na kráse miestnosti. Funguje to jednoducho tak, že inteligentne prepojíte interiérové dekorácie v čele s tapetou, ktoré necháte vyniknúť vďaka premyslenému dopadu svetla. Tým pádom zažiaria v plnej sile jednoduché aj zložitejšie vzory, ktoré by inak mohli uniknúť pozornosti všetkých, kto sa po schodoch vydá. Dekorácie necháme na vás a vašom vkuse, teraz si povieme niečo o tom, ako by malo vyzerať nástenné svietidlo, ktoré vám urobí na schodoch parádu.

Ak ste vyberaví, máme pre vás hneď takto na začiatku dobrú správu. Existuje totiž veľké množstvo variantov, ktoré pre svoje schodisko môžete zvoliť. Ako prvé a najjednoduchšie môžeme vybrať napríklad výrazné tienidlo smerom do miestnosti, ktoré zabezpečí smerovanie svetla späť na stenu. Preto bude úplne skvele vynikať každá dekorácia v najbližšom okolí, ktorú dáte na stenu. Je jedno, či zvolíte odvážnu maľbu, modernú vzorovanú tapetu alebo napríklad čiernobielu veľkoformátovú fotografiu. V každom prípade tienené osvetlenie dodá dostatok svetla na pohodlný pohyb po schodoch a aj s trochou krásy navyše.

Môžete si samozrejme vybrať konzervatívny typ svietidla, ktoré nebude vynikať pompéznym tienidlom. Naopak bude nenápadne čakať na príležitosť, až sa ho rozhodnete zapnúť. Potom sa rozžiari a urobí vám doma parádu. Rovnako pekne bude fungovať aj odvážnejší kúsok, ktorý navyše skvele spestrí priestor schodiska aj vo dne, kedy nebudete musieť zapínať svetlo. A ako čerešničku na tortu sme si nechali poslednú radu k tejto téme: pokiaľ chcete vyniknúť a získať plný počet bodov za štýl, vyberte si dve svietidlá rovnakého tipu, ale inej veľkosti. Väčší aj menší kúsok umiestnite na stenu neďaleko od seba, aby aj z diaľky pôsobili ako vkusná sada. Tým budete mať osobitú výzdobu vyriešenú a navyše na schodoch v pohode uvidíte aj o polnoci.

Nástenné svietidlá si obstaráte v mnohých variantoch

Nástenné svietidlá si obstaráte v mnohých variantoch

Vsaďte na nízko položené vstavané svietidlá

Výhodou týchto často nenápadných svietidiel je praktické osvetlenie len v priestore, kde to nevyhnutne potrebujete. Môžete sa tak spoľahnúť na to, že vás lúče svetla nebudú oslňovať, keď sa uprostred noci vydáte dolu do kuchyne na niečo dobré pod zub. Alebo budete potrebovať schody v noci zísť z akéhokoľvek iného dôvodu. Svietidlá väčšinou môžete namieriť presne pod uhlom, ktorý perfektne osvetlí jednotlivé schody, a to mierne zhora a zboku. Takže uvidíte na každý krok ako na bieleho dňa. V pokoji tak môžete rozospatí vyraziť na cestu bez toho, aby ste riskovali, že kvôli šeru zle došliapnete a bude vás čakať nepríjemnosť s členkom alebo dokonca pád zo schodov.

Ďalším plusom je bezpochyby čistý dizajn. Konštruktéri osvetlenia v tomto prípade mysleli na milovníkov minimalizmu a rýdzu praktickosť. Aj vy sa tak budete môcť tešiť z toho, že so steny okolo schodov nebudú vystupovať žiadne tienidlá, svietidlá alebo iné kúsky, ktoré by prekazili jednoliaty celok steny. Napriek tomu si kedykoľvek budete môcť posvietiť na cestu. A pretože ide o LED osvetlenie, nebude vás trápiť ani spotreba, ktorá je smiešne nízka. Navyše táto technológia svietenia vyniká tým, že sa ihneď po stlačení vypínača rozžiari na stopercentnú intenzitu. Takže stačí cvaknúť a môžete smelo vyraziť na cestu po schodoch. Uvidíte pohodlne na každý krok a aj keby ste sa cestou opierali o stenu, nenarazíte do žiadneho výčnelku.

Jediné, čo bude trochu zložitejšie, je inštalácia svietidiel. Sú síce vstavané, ale aby všetko vyzeralo perfektne, chce to šikovného remeselníka, ktorý starostlivo pripraví otvory, do ktorých vsadí a umne zapraví svietidlá tak, aby krásne lícovali hrana s hranou steny. Pokiaľ niekoho takéhoto poznáte alebo to dokonca dokážete sami, máte vyhrané. V opačnom prípade sa radšej obráťte na odborníkov, ktorí vám za rozumnú cenu pomôžu. Radšej investujte menší obnos do profesionálneho spracovania, než aby ste potom zistili, že vytúžený efekt perfektného uloženia svietidiel neprišiel. Pokiaľ chcete mať všetko ešte vyšperkované, môžete pridať časovač, ktorý za vás schodiskové osvetlenie zhasne sám.

Nedržte sa pri zemi a trúfnite si na dramatické osvetlenie

Pokiaľ váhate nad tým, čo si máte pod pojmom dramatické osvetlenie predstaviť, nebojte sa. Nejde o nič prevratné. Je to taký typ svietidla, ktorý dokonale padne do priestoru a zároveň pridá niečo navyše aj čo do dizajnu a napätia alebo krásy. Typicky môže ísť o netradične tvarované tienidlá, ozdobné reťaze alebo šnúry a podobné doplnky, ktoré sú integrálne súčasťou ozdobných modelov osvetlenia. Nie je jednoduché dobre vybrať typ, ktorý sa vám domov bude hodiť. Nemal by prekričať všetko ostatné v miestnosti, ale zároveň by ani nemal zapadnúť vedľa starých pendloviek alebo moderného nábytku z masívu.

Stále neviete, ako si takýto luster predstaviť? Je to jednoduché, môže to byť napríklad závesné stropné osvetlenie, ktoré umiestnite do horného poschodia na strop tak, aby tienilo prehľadom medzi točenými schodmi až dolu do predsiene. Ale nejde len o obyčajnú žiarovku na tyči alebo drôte. Naopak. Okrem zdroja svetla si cez celú výšku horného poschodia až tesne nad zem v prízemí predstavte dlhé povrazy, na ktorých sú rozprestreté zdobiace motýle. To je jeden z nespočetných variantov, ako môže takéto dramatické osvetlenie vyzerať. Ale modelov je v ponuke mnoho a priestoru až až. Takže záleží na tom, ako sa vám doma podarí oboje skombinovať. Keď to vyjde, bude to parádne!

Môžete si pomôcť nielen neokúkaným štýlom závesného osvetlenia. Skvelou voľbou a dobrou príležitosťou, ako pridať na dramatickosti, je farba svetla. Vďaka LED žiarovkám môžete vytvárať kúzelné atmosférové scenérie a to kedykoľvek budete mať chuť. Môžete si na Vianoce posvietiť na červeno, na Veľkú Noc zeleno a na jeseň napríklad fialovo. To už necháme na vás a vašu fantáziu. Jednoducho to zvládnete s jedinou farebnou žiarovkou. Niektoré dokonca môžete ovládať diaľkovo, takže nastavenia farby svetla potom bude hotová brnkačka.

Pustite si domov trochu industriálneho svetla

Toto nie je tip pre každého. Ale pokiaľ patríte k subkultúre hipsterov alebo napríklad radi využívate netradičné a trendy varianty osvetlenia, môže to byť pre vás riešenie. Rovnako radi tento tip využijú priaznivci betónu a kovu. Vo všetkých týchto prípadoch sa svietidlo bude do interiéru náramne hodiť. A dosť možno skvele sa bude hodiť aj inde, ale to už necháme na vás a vašej chuti skúšať a ladiť interiér.

Industriálny štýl pasuje aj schodisku

Industriálny štýl pasuje aj schodisku

V princípe ide o vizuálne prosté nástenné osvetlenie. Ale na rozdiel od prvého tipu v tomto článku nebude nasledovať žiadna uhladenosť, ktorá by dala vyniknúť vzorom a dekoráciám. Naopak. Ide o surovosť a nič viac než praktické osvetlenie. Ale pretože už to dnes nie je len základný kúsok osvetlenia podnikov, výrobní a garáží, môžete sa spoľahnúť na eleganciu aj pri týchto modeloch. Pôjde síce o eleganciu prostú až primitívne priamočiaru, ale napriek tomu spoľahlivú. Dosť často ide totiž o napodobeninu veľkých priemyselných svietidiel so zmenšenými kópiami žiarivých trubíc a podobne. V skutočnosti sú to LED svietidlá, ktoré sú ekonomicky výhodné. A len navonok prijímajú industriálny boom minulých dekád.

A sme na konci štvrtej časti našej série o osvetlení schodiska. Pokiaľ vás zaujal aspoň jeden z tipov, máme radosť. Určite sa ich nebojte vyskúšať doma. Uvidíte, že sa tým vaše schodisko stane bezpečnejším a elegantnejším. A keby vás konkrétne prevedenie osvetlenia začalo nudiť, môžete siahnuť po inom riešení. Budeme radi, keď občas mrknete k nám na blog na ďalšie články. Chystáme ich pro vás pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste