Ako na útulný interiér nielen pre jeseň – 1. diel

Kratšie dni, šedivé nebo a nižšie teploty. To je trojica, ktorá každoročne ohlasuje príchod jesene – ročného obdobia, ktoré mnohým z nás vezme slnečnú letnú energiu a uvrhne nás do útlmu. Pokiaľ ide o bývanie, radi doma zalezieme pod deku pri televízii alebo oprášime recept na varené vínko. Ale môžeme urobiť o mnoho viac, aby sme sa doma cítili útulne a v teple. Máme pre vás osvedčené tipy, ako vyladiť nábytok aj dekorácie v interiéri, aby ste jeseň a zimu prežili s úsmevom na perách. Na ako prvé sa pozrieme na kvetinové vzory pre oživenie obývačky, budeme pokračovať tipom na využitie prírodných materiálov, ktoré hrejú na dotyk aj na pohľad, a pozrieme sa tiež na výstavku s jesennými motívmi pre lepšiu atmosféru. Na konci ešte pridáme jeden bonusový tip, tak neutekajte počas čítania preč. Príjemnú zábavu.

Jeseň je príležitosť užívať si teplo domova naplno

Jeseň je príležitosť užívať si teplo domova naplno

Keď kvetom odzvoní vonku, vezmite ich dovnútra

Tento typ určite využívate, pokiaľ patríte medzi vášnivých záhradkárov. Niektoré rastliny u nás neprezimujú vonku, takže ich každoročne sťahujete v kvetináčoch na chodbu alebo napríklad do pivnice, aby sa mohli v pokoji a plnej sile dožiť jari. Platí to ale len pre živé rastliny. Rovnako ako na Vianoce si mnoho z nás predstaví vôňu koláčov, ale aj jablka a škorice, na jeseň môžeme vhodnou dekoráciou prilákať pozitívnu atmosféru domov, aj keby sa vonku práve ženili všetci čerti a pre samú hmlu by nebolo vidieť ani na krok. Stačí si vybrať vzory, ktoré sa vám páčia. Pokojne začnite napríklad kvetovanými, ktoré parádne zafungujú vo všetkých miestnostiach.

Jedálenský stôl znesie výrazný obrus so vzorom rozkvitnutých ruží alebo napríklad georgín. Je na vás, aké kvetiny máte v obľube. Odporúčame voliť tie, ktoré nedávno kvitli aj vonku. Jarné kvietky si nechajte na koniec zimy, kedy si budete môcť dekorácie vymeniť, aby ste sa pripravili na skutočný rozkvet vonku. Na jeseň sa hodí aj motív hrozna vinnej révy alebo krásne sfarbeného lístia. Tlmené a sýte farby perfektne sadnú na poťahy pohovky alebo kresiel v obývačke a stanú sa vítaným odtieňom deky, ktorou sa prikrývate, keď sa na sedačke vyvalíte pred televíziou so spomínaním vareným vínkom v ruke.

Záleží mnoho na vás a vašej povahe. Pokiaľ ste horkokrvní extroverti, asi radšej siahnete po ostrejších odtieňoch a kvetinových vzoroch. Môžete ich použiť nielen na obrusoch, ale tiež na pokrývkach, povlečeniach vankúšov a podobne. Pre pokojnejšie a tichšie povahu je na mieste naopak kombinácia hnedých a zelených odtieňov, ktoré nerušia, ale zároveň navodzujú oddychovú atmosféru, ktorá je po horúcom a pre niekoho hektickom lete na mieste. Niekedy stačí malý obrus alebo behúň na konferenčný stolík, k tomu váza s dozretými šípkami a máte o jesennú atmosféru postarané. My odporúčame tiež živé rezané kvety. Lepšie sú menšie kytice s dvomi až tromi výraznými kvetenstvami. Pôvabné a krehké eustomy zaujmú všetky citlivé duše, červené ruže zase milovníkov akcie a energie.

Zapojte prírodné drevo, kožu a mosadz

Dekorácie vyrobené z prírodných materiálov majú neopakovateľné kúzlo. Ako by nás vracali späť ku koreňom a prirodzenosti a to aj keď ich umiestnime do supermoderného interiéru, kde sa stretávajú s inteligentnými spotrebičmi, internetom alebo najmodernejšími modelmi televízie a smartfónov. Drevené sošky, vázy alebo misky vždy zapadnú a skvele splynú s doterajším vybavením miestnosti. Budú robiť parádu na stole aj vo vitríne v skrini v obývačke. Mimoriadne elegantné sú drevené tácky, na ktoré môžete naaranžovať ďalšie jesenné dekorácie, ktoré smerujú do tematiky lesa, machu alebo príjemného pohodlia s horiacou sviečkou. Či už zapálite obyčajnú voskovú sviečku alebo dáte prednosť vonnej, to už necháme na vás.

Prírodné drevo svedčí ako nábytku, tak aj interiérovým doplnkom

Prírodné drevo svedčí ako nábytku, tak aj interiérovým doplnkom

Rovnako elegantné a funkčné sú tiež kožené doplnky. Pokiaľ máte doma kreslá s koženým poťahom, ako mávnutím kúzelného prútika sa z nich stanú na jeseň najlepší parťáci na posedenie pri horúcom nápoji alebo zaujímavej knihe. Aj keď v horúcom lete kožený sedák dával zabrať vašim kraťasom a podrúčky museli znášať rozhorúčené predlaktia, teraz už budeme úplne zohratá dvojica. Až sa zaboríte do pohodlného kresla alebo sedačky s koženým poťahom, budete v teple a nič vám nepokazí blažený pocit. Ak máte radi chatárčenie alebo máte blízko k lesu a zveri, môžete si koberec okolo sedačky vymeniť za kožušinu alebo zvieraciu kožu. Vykúzlite vidiecku atmosféru so štipkou divočiny.

Mosadz a všetky zlaté odtiene kovov sú v tomto období skvostné. Platí to nielen pre jeseň, ale oceníte ich aj v zime. Ak práve vyberáte stojacu lampu alebo napríklad nástenné osvetlenie, určite siahnite po dekore s mosadznými časťami alebo tienidlom. Uvidíte, že takéto kúsky krásne zapadnú do jesennej atmosféry vašej izby. A keď budete chcieť všetko vyladiť k úplnej dokonalosti, obstarajte si lampášik s mosadzným rámovaním. Dnes už nemusí byť na čajovú sviečku, nech nemusíte strážiť otvorený oheň. Pokojne siahnite po variante s LED osvetlením, aby ste mali pokoj a mohli ste svietiť od rána do večera. LED diódy totiž nemajú prakticky žiadnu spotrebu elektriny, takže vás nezruinujú, aj keby ste lampášik nevypínali celú jeseň.

Vykúzlite žánrovú jesennú výstavku na uvítanie

Vyrezané dyne na priedomí sú síce pekné, ale nie je to všetko. A pokiaľ sa neurazíte, je to už aj trochu klišé, ktorým zdobia okolie svojich domov nielen na Slovensku kadekto. Lepšia je originálna výstavka, ktorou dáte jasne najavo, že jeseň vítate s otvorenou náručou, aj keď vás bude trýzniť psím počasím a nevrlou tmou, kvôli ktorej neraz ráno pri vstávaní budete preklínať budík. S pozitívnym prístupom preplávate celou jeseňou lepšie a navyše sa môžete kreatívne vyriadiť, pokiaľ ste také typy ľudí. Nemáme pre vás univerzálnejší recept, ako vylepšiť predsieň, čo dať na police, či ako skrášliť lavicu za dverami, ale fungovalo nám nasledujúce.

Jesenné aranžmá odporúčame vylepšiť svetelnou reťazou

Jesenné aranžmá odporúčame vylepšiť svetelnou reťazou

Pokiaľ máte doma dózy alebo napríklad veľké zaváracie poháre, je najvyšší čas ich vybrať. Stanú sa z nich improvizované vitrínky, do ktorých môžete umiestniť čokoľvek. Hodí sa to preto, že v uzatvorených sklenených nádobách na exponáty nie je toľko prachu ani drobných živočíchov, ktorí by vám pracovito vytvorenú výstavku kazili. Budú sa vám hodiť šišky, šípky alebo sušené brusnice. Môžete siahnuť aj po maličkých dekoratívnych dyniach, pokiaľ sa bez nich nezaobídete a tiež mach vyzerá parádne. Toto všetko môžete ľubovoľne nakombinovať do pohárov. Potom ich zatvorte a máte základ dekorácie.

Poháre s dekoráciami môžete vylepšiť napríklad LED pásikom, ktorým ich zospodu podsvietite. Môžete ich mať v rade na polici alebo na odkladacom stolíku v predsieni. V každom prípade LED pásik dávajte pod poháre tak, aby diódy mierili nahor smerom dovnútra do pohárov. Prípadne môžete podsvietiť len stenu za pohármi. Oba varianty oceníte po západe slnka aj ráno, keď je ešte tma alebo šero. Nepreháňajte to ale s intenzitou svetla, aby ostré lúče neoslňovali a neboli nepríjemné pre oči. Ako čerešničku na torte pridajte ešte vázu s vetvičkami s farebným lístím alebo šípky a máte krásnu výstavku, za ktorú vás pochváli aj závistlivá susedka.

Ukážte plody jesene aj doma vo vnútri

Náš bonusový tip je tentokrát o všetkých typických znakov jesene, ktorými sa môžete blysnúť aj doma v teple pod strechou. Je jedno, či máte radi vlašské orechy, potrpíte si na zimné odrody hrušiek alebo siahnete radšej po klasických jesenných jablkách. Všetky tieto krásne plody jesene môžete bez obáv naskladať do misy, ošatky alebo len tak na taniere a rozmiestniť ich po byte či dome, aby vám robili parádu. Vyzerajú skvele na stole aj na stoličke. Nájdu uplatnenie vo verande aj v obývačke.

Plody jesene nielen skvele chutnajú, ale fungujú aj ako dekorácie

Plody jesene nielen skvele chutnajú, ale fungujú aj ako dekorácie

Rovnako skvele budú doma vyzerať tiež nazbierané listy. Môžu to byť červenohnedé veľké dlaňovité listy javorov alebo len menšie lístky jelší či iných listnáčov. To už necháme na vás. Všetky skvele vyzerajú magnetom pripnuté na chladničke alebo kolíčkom prichytené na šnúre pri nástenke, kam bežne vešiate fotografie. Od veci nie je ani tenký brezový kmeň alebo vetvička a kúsok machu. To už záleží na vás, či budete minimalisti alebo si jeseň domov pozvete naplno.

A sme na konci prvej časti nášho poradcu, v ktorej sa venujeme útulnému interiéru nielen pre čas jesene. Veríme, že vás naše tipy zaujali a že ich vyskúšate. A až budete mať hotové, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelne a radi.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste