Ako na útulný interiér nielen pre jeseň – 2. diel

Tiež občas po slnečnom lete prepadáte do útlmu, ktorý prinášajú prvé šedivé dni plné mrakov a dažďa, keď sa už hlási jeseň? Nevadí! Máme pre vás hneď niekoľko tipov na to, ako môžete vyladiť interiér domácnosti, aby ste prežili vonkajší nečas v pohode, teple a v útulnom. A ani zďaleka nepôjde len o nábytok. Však uvidíte sami. Druhú časť začneme vylepšením kuchyne, ktorá sa nádherne vyfarbí do jesene, budeme pokračovať tipom na parádne textúry, ktoré vás rozveselia aj pri tej najväčšej depresii, a ako tretie príde na radu pár rád, ako sa pri zariaďovaní interiéru inšpirovať prírodou. Keď dočítate až na koniec článku, necháme tam pre vás ešte jeden bonusový tip. Tak sa pustite do čítania, nech to stihnete, než sa vonku vykľuje babie leto.

V útulnom interiéri nemá útlm šancu. Ani na jeseň...

V útulnom interiéri nemá útlm šancu. Ani na jeseň...

Vylepšite si kuchyňu farbami jesene

Jedálenský stôl, pár stoličiek a kuchynská linka len tak nikoho neoslnia. Tým už vôbec, keď je vonku počasie, že by ani psa nevyhnal. Ako sa má potom človek uvelebiť v nudne známej kuchyni, že? Našťastie existuje rýchle, jednoduché a lacné riešenie, ako kuchyňu prezliecť do jesenného kabáta tak, aby pôsobila útulnejšie a šírila okolo seba pohodovú atmosféru. Potom si už len postavíte vodu a niečo dobré na pitie a máte v ruke všetky karty, ktorými trumfnete ktorýkoľvek neduh počasia. Aj keby za oknami pršalo a bola hmla napríklad štrnásť dní, vy si budete v pohode usrkávať z hrnčeka s nohami v teple a s úsmevom na perách.

Podľa našich skúseností skvele funguje keramika alebo tematické utierky, obrusy či poťahy na dekoratívne vankúše. Jednoducho si tieto drobnosti obstarajte v nejakom obchode s domácimi potrebami alebo pokojne online v e-shope, ktorý okrem nábytku predáva aj doplnky. Uvidíte, že nájdete množstvo drobností, ktoré budú ladené do jesennej červenej, hnedej alebo machovo zelenej. Skvele vyzerajú napríklad utierky s motívom zvierat – ideálne s líškou alebo s medveďom. Krásne sadnú k červenému čajovému alebo kávovému setu a hnedej kockovanej deke s vankúšom, ktoré si necháte na kresle, aby ste si mohli v pokoji prečítať kapitolu obľúbenej knihy, pozrieť si na počítači ďalší diel obľúbeného seriálu alebo len tak s chuťou posedieť s hrnčekom vareného vínka.

Jesenne naaranžovaný stôl v okamžiku skrášli jedáleň

Jesenne naaranžovaný stôl v okamžiku skrášli jedáleň

Najlepšie na tomto tipe je, že všetko tematické vybavenie môžete kedykoľvek vymeniť bez toho, aby to zruinovalo vašu peňaženku. Krhlička, pár hrnčekov a utierok vás naozaj nebude stáť majland. Takže si môžete pokojne dovoliť mať doma niekoľko takýchto sezónnych setov. Používajú sa rovnako, ako sviatočný riad, ktorý oprašujete raz za rok na Vianoce alebo napríklad výzdoba pred Veľkou Nocou. Pokiaľ chcete mať kuchyňu vyladenú na jeseň dokonalo, pridajte vetvičku so šípkami alebo misu vlašských orechov či hrušiek. Ak fandíte dyniam, pokojne môžete pár dekoračných menších kúskov uložiť na parapet. A samozrejme nič nepokazíte ani s lampášikom za oknom.

Nechajte rozkvitnúť farby vďaka textúram na textile

Ak máte doma v obývačke alebo v spálni mnoho dreveného nábytku, prípadne nábytku s kresbou dreva, aj keď to nie sú kúsky zo skutočného masívu, možno na jeseň izba s úbytkom prirodzeného svetla začne pôsobiť smutnejšie. To môžete šmahom ruky napraviť. Jedným z možných riešení je silnejšie osvetlenie, ale to je rovnako len chabá náplasť na chýbajúce lúče letného slnka. Oveľa lepšia je sada farebných vzorov poťahov, posteľnej bielizne a prestieradiel, ktoré sa postarajú o trochu šťavy do inak hnedej alebo šedivej izby, ktorá na jeseň stráca na optimizme. Tento tip určite využijete, pokiaľ máte tmavú podlahu alebo obklady na stene. Bez farieb izbu neoživíte, aj keby ste sa rozkrájali.

Ako ale vybrať správny dekór, aby k sebe viacero variantov ladilo? Pre niekoho to môže byť poriadne tvrdý oriešok. Ale v skutočnosti to nemusí byť zase taká veda. Keď sa v jeseni prejdete v lese, vidíte, že ku sebe krásne ladia tóny tmavo zelenej, žltej, hnedej aj ladenej do červena. A presne tieto odtiene môžete pokojne kombinovať aj vy doma, keď budete chcieť posteľ v spálni alebo sedačku v obývačke vylepšiť parádnym jesenným prestieradlom. Odporúčame zvoliť dve, maximálne tri farby, ktoré podľa chuti môžete doplniť bielou alebo napríklad svetlo šedou. Tým získate neutrálny podklad, na ktorom krásne vyniknú ostrejšie odtiene – rovnako ako farebné lístie na pozadí hnedých a šedých kmeňov stromov v lese.

Okrem farieb si dajte pozor tiež na tvary. Nie všetko sa k sebe hodí. Snažte sa v rámci jedného kusu nábytku držať rovnaký tvar alebo vzor. Napríklad obliečku s javorovými listami na vankúši doplňte rovnakým vzorom na perine alebo pridajte perinu s neutrálnou jednofarebnou obliečkou, aby sa medzi sebou tvary a vzory nebili. Všeobecne sa moc dobre neznesú ani extrémne hranaté a extrémne okrúhle tvary. Trojuholníky s bodkami sú odvážne a ošemetné riešenie viacerých vzorov v jednej izbe. Možno si v takomto prípade radšej nechajte poradiť od bytového alebo interiérového architekta, aby ste mali výsledok vyladený k dokonalosti. Uvidíte, že sa vám veselé farby v obývačke aj v spálni zapáčia.

Pri výbere dekorácií a textílií sa inšpirujte farbami jesennej prírody

Pri výbere dekorácií a textílií sa inšpirujte farbami jesennej prírody

V prírode nájdete inšpiráciu na výbavu aj dekoráciu

Ak máte chatu, radi chodíte do lesa alebo si dokonca občas vyrazíte na lov, bude pre vás tento tip ako robený na mieru. Predstavte si predsieň, kde budú jesenné bundy a kabáty visieť nie na klasických vešiakoch, ale na paroží z vysokej zvery, ktorú ste napríklad sami ulovili. Pod vešiakom môžete mať lavicu vyrobenú z masívnej drevenej dosky alebo fošne, ktorej necháte kôru, aby dávala na obdiv svoj rýdzo prírodný pôvod. Stačí drevo začistiť a obrúsiť vrchnú plochu, na ktorú si budete sadať, aby ste si nenatrhli jemnejšiu látku na oblečení. Nakoniec pridajte kovový botník, na ktorý uložíte obuv do prírody alebo gumáky a máte hotovo.

Prírodou sa môžete inšpirovať aj pokiaľ ide o dekorácie. Vezmite si taký mach. Je zvyčajne celkom nenápadný, ale v kombinácii s kameňmi alebo drevom dokáže vykúzliť pôsobivú výstavku alebo miniatúru, ktorá bude všetkým prichádzajúcim ohlasovať jesenné naladenie. Keď budete chcieť, môžete na machovú podušku uložiť orechy alebo napríklad zrelé šípky alebo iné lesné plody. Opäť tým posilníte celkové vyznenie jesenného rázu. Takéto miniatúrne dekorácie si dokážete určite vyrobiť sami. Stačí vyraziť na prechádzku do lesa, kde si vyhliadnete pár rekvizít. Potom doma sadnete ku stolíku a počas chvíľky vykúzlite parádne ozdoby do celého interiéru.

Nezabúdajte ani na doplnky. Zatiaľ čo v lete sa za dverami do domu alebo bytu každý obišiel s trochou miesta na topánky, v jeseni a v zime by ste mali oprášiť prechodový koberec alebo napríklad rozľahlejšiu rohožku, na ktorej môžete vy aj vaši hostia nechať okvapkať mokré topánky. Od veci nebude ani vedierko alebo stojan na dáždniky a polica, na ktorú by sa dal položiť šál alebo pár rukavíc. Všetko môžete vyzdobiť občasným lístkom vyfarbeným jeseňou alebo napríklad borovicovou šiškou. Pokiaľ chcete, aby vám list vydržal dlhšie, môžete ho prelakovať matným lakom, než úplne vyschne. Prípadne ho klasicky vylisujte v knihe, veď to dobre poznáte z detských čias. A keď už sme pri deťoch, skvele vyzerajú aj dekorácie z gaštanov.

Zvezte sa na vlne pohodlia a tepla

Náš bonusový tip tentokrát mieri na vlnené výrobky. Je to preto, že často na jeseň aj v zime prídeme z vonku vymrznutí. V takejto chvíli je lepšie dať nohy do tepla, napiť sa horúceho čaju (jedno či s rumom alebo bez neho) alebo rovno vliezť do horúceho kúpeľa vo vani. Pre všetky prípady je ale fajn, keď budete mať v zálohe aj vlnený sveter a ponožky. Oboje si nechajte pokojne v obývačke, prípadne rovno pri posteli v spálni.

Obľúbený horúci drink spolu s vlneným plédom zahreje na tele aj na duši

Obľúbený horúci drink spolu s vlneným plédom zahreje na tele aj na duši

Vlna má mimoriadne výhodné tepelné vlastnosti. Takže po tom, čo sa napijete hrejivého nápoja, vlnené oblečenie, prikrývka alebo ponožky vás udržia v teple, aj keby ste prišli z vonku premrznutí na kosť. Pokiaľ ide o farbu oblečenia, necháme to na vás. Ale pokojne sa mrknite po jesenných odtieňoch zelenej, hnedej alebo napríklad tmavo žltej. Všetky sú šik a určite ich budete môcť nosiť aj dlhšiu sezónu. Z módy len tak nevyjdú.

A sme na konci druhej časti aj celej našej hrejivej jesennej interiérovej série. Máte od nás celkom osem tipov, s ktorými doma určite v pohode, útulne a teple prežijete všetky neduhy jesenného aj zimného počasia. Samozrejme máte určite sami ďalšie tipy, ako sa doma zahriať a to na tele aj na duši. V každom prípade budeme radi, keď počas domácej pohody mrknete sem tam k nám na blog na ďalšie články. Píšeme ich pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste