Ako pracovať s okrúhlym kobercom v obývačke a ďalších miestnostiach?

Pri zariaďovaní alebo transformácii priestoru hrajú bytové dekorácie dôležitú úlohu. Dokážu miestnosti vdýchnuť určitú atmosféru, ráz a náladu. Jedným z kľúčových doplnkov je kusový koberec. V interiéroch sa väčšinou stretávate s klasickým obdĺžnikovým kobercom či štvorcovým kobercom, ktorý zodpovedá rovinným líniám izby a nábytku. Takýmto kobercom nič nepokazíte, ale zároveň ani nenadchnete. Pokiaľ chcete dodať svojej obývačke (alebo inej izbe) šmrnc, zakomponujte do nej okrúhly koberec. Poradíme vám ako na to.

Okrúhly koberec ako dizajnový prvok v obývacej izbe

Okrúhly koberec ako dizajnový prvok v obývacej izbe

Zoberte odvahu a siahnite po okrúhlom koberci

Hovoríte si, že si s okrúhlym kobercom poradí len skúsený dizajnér? Pokiaľ sa budete riadiť podľa našich rád, zvládnete ich do izby správne integrovať aj vy sami. Okrúhly koberec je všestranný a štýlový doplnok, ktorý dokáže pozdvihnúť atmosféru miestnosti.

Na rozdiel od klasických obdĺžnikových kobercov, okrúhle vnášajú do priestoru jedinečný tvar a určitú plynulosť. Dokážu narušiť monotónnosť priamych línií a uhlov. Priestor pocitovo zahrejú, dodajú mu potrebný štýl, ale tiež ho dokážu formovať. Okrúhlymi kobercami môžete miestnosť funkčne, esteticky a prakticky rozdeliť na rôzne zóny.

Okrúhly koberec musí svojou veľkosťou zodpovedať rozmerom miestnosti

Alfou a omegou výberu vhodného okrúhleho koberca je jeho veľkosť. Pokiaľ siahnete po príliš malom koberci, vo veľkom priestore sa stratí. Kvôli zbytočne veľkému kobercu vznikne v malej miestnosti neprehľadný chaos. Optimálna veľkosť je teda kráľ. Ako ju zistíte?

Pri výbere vhodného priemeru kusového okrúhleho koberca zohľadnite nielen veľkosť miestnosti, ale tiež rozvrhnutie nábytku. Veľkosť hrá kľúčovú úlohu, pokiaľ chcete, aby vaša obývacia miestnosť pôsobila harmonicky. Koberec by mal mať takú veľkosť, aby ukotvil usporiadanie nábytku a vytvoril súdržný vzhľad.

Veľký okrúhly koberec je ideálny do veľkých otvorených miestností. Typickým príkladom je obývacia izba, spojená s jedálenskou časťou. Vďaka dostatočne veľkému okrúhlemu kobercu, na ktorom bude stáť jedálenský stôl vrátane stoličiek, oddelíte jedálenskú časť od obývacej.

Dobrý tip: Postavte na okrúhly koberec nohy pohoviek a stoličiek. Dosiahnete tak vyvážený vzhľad miestnosti.

Okrúhle koberce sú perfektné pre zdôraznenie a zútulnenie najrôznejších výklenkov a vymedzení zákutí. Vo veľkej obývacej izbe si môžete jednoducho vytvoriť útulný kútik na čítanie. Nemusíte pritom nakupovať nábytok, ktorý čitateľský kútik oddelí od zvyšku miestnosti. Postačí, keď pod kreslo alebo do jeho blízkosti položíte okrúhly koberec.

Okrúhly koberec definuje kútik na čítanie

Okrúhly koberec definuje kútik na čítanie

Menší kusový okrúhly koberec s priemerom okolo 80 cm postavte niekoľko centimetrov pred kreslo. Na okrúhly koberec s priemerom 100 až 120 cm postavte kreslo tak, aby predné nohy stáli na koberci. Pri priemere 120 cm je možné na koberček z časti postaviť aj okrúhly konferenčný stolík.

Okrúhly koberec môžete efektne spárovať aj so sedačkou, kreslom alebo pufom. K dvojsedáku sa perfektne hodí veľký okrúhly koberec s priemerom 200 cm. Dvojsedák by mal z polovice stáť na koberci rovnako ako kreslo. V prípade, že kombinujete väčšiu sedačku s menším okrúhlym kobercom s priemerom 160 cm, mal by koberec len z časti zasahovať pod sedačku. Pri jeho okraji by malo stáť kreslo.

Správna veľkosť okrúhleho koberca je kľúčová

Správna veľkosť okrúhleho koberca je kľúčová

Okrúhly koberec v malých obývacích izbách

Ak máte malú obývaciu izbu alebo žijete v garsónke, môžete využiť trik, ktorý pre zväčšenie priestoru používajú aj dizajnéri. Na podlahu položte moderný okrúhly koberec. Vďaka jeho tvaru pôsobí miestnosť väčšie.

Veľký obdĺžnikový koberec by miestnosť ešte zmenšil. Nezabudnite, že je potrebné okolo koberca nechať dostatok voľného priestoru tak, aby bolo vidieť podlahu pod ním. Medzi kobercom a stenou by mal byť voľný priestor s veľkosťou aspoň 20 – 30 cm.

Farba a vzor okrúhleho koberca: výrazná vs. tradičná

Výber farieb a vzorov je umenie, ktoré vyžaduje poriadne premyslený prístup. Kusový okrúhly koberec by mal doplniť nielen terajšiu farebnú schému, ale zároveň pridať vrstvu textúry a tepla. Či už máte obývaciu izbu zariadenú moderne, minimalisticky, tradične alebo eklekticky, výber správnej farby a vzorov vám pomôže vytvoriť súdržný a príjemný priestor.

Moderný okrúhly koberec môže byť v obývacej izbe ústredným bodom a to najmä vo chvíli, kedy zvolíte výrazný vzor alebo živé farby.

Pri výbere farby a vzoru sa držte nielen osobného vkusu a rozmerov miestnosti, ale tiež nárokov na údržbu. Zvyčajne platí, že:

  • svetlé farby miestnosť zväčšujú a pridávajú jej na vzdušnosti,
  • tmavé farby izbu zmenšujú a pôsobia útulne,
  • na vzorovaných kobercoch sa stratí smietka a škvrny,
  • na jednofarebných kobercoch uvidíte aj najmenšiu smietku.

Pokiaľ chcete koberec v nadčasových farbách, zvoľte béžovú, hnedú a šedú. Ak má byť tento textilný doplnok ozvláštnením celého priestoru, zvoľte buď sýtu farebnú paletu alebo výrazné vzory. Skvelou voľbou sú geometrické vzory, ale tiež vzory orientálne.

Jednofarebné koberce sú náročnejšie na údržbu

Jednofarebné koberce sú náročnejšie na údržbu

Odolné výrobné materiály

Estetika hrá dôležitú úlohu v celkovom vzhľade. Nie menej dôležitá je ale tiež odolnosť a ľahká údržba okrúhleho koberca. Obývacie izby sú zvyčajne najvyťaženejšími miestnosťami domova. Stretávame sa tu nielen s rodinou, ale tiež s priateľmi a najrôznejšími návštevami. Preto sa oplatí vybrať koberec, ktorý je odolný a pýši sa dlhou životnosťou.

Medzi najodolnejšie materiály, ktoré sa používajú na výrobu okrúhlych kobercov, patria:

  • vlna,
  • nylon,
  • polypropylén.

Všetky tieto materiály sú odolné a ľahko sa čistia. Preto ich v obývacích izbách nájdete častejšie. Zamyslite sa tiež nad dĺžkou kobercového vlasu. Obľúbené shaggy okrúhle koberce sú mäkučké a štýlové, ale nie sú najvhodnejšou voľbou do rodín s deťmi a domácimi zvieratami. Ich dlhý vlas sa ťažko vysáva. Optimálnou voľbou je koberec s nízkym vlasom, ktorý sa ľahko čistí a vysáva.

Dobré rady a tipy

Ak uvažujete o zadovážení si okrúhleho koberca, možno oceníte tieto praktické skúsenosti:

  • V malých izbách dokážu okrúhle koberce vytvoriť ilúziu väčšej podlahovej plochy.
  • Nedávajte okrúhly koberec do priestorov, v ktorých hrozí nebezpečenstvo zakopnutia, napríklad do blízkosti dverí.
  • Okrúhly koberec podčiarkuje unikátnosť nábytku v štýle art deco.
  • Pod okrúhle jedálenské stoly sa najlepšie hodia okrúhle koberce s priemerom 240 cm. Pre jedálenský stôl so 4 stoličkami je ideálny priemer koberca 160 cm.
  • Okrúhle koberce môžete použiť aj do detskej izby alebo do spálne.
  • Skúste okrúhle koberce vrstviť. Niekoľko okrúhlych kobercov sa môže z časti prekrývať cez seba
  • Okrúhly koberec dokáže zvýrazniť ďalší okrúhly tvar v miestnosti, napríklad okrúhly konferenčný stolík, okrúhle zrkadlo alebo okrúhly luster.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste