Ako si ľahko vyrobíte toaletný stolík so zrkadlom a svetlom?

Krása si žiada čas a priestor. Pokiaľ ste ženou, ktorá dbá na svoj zovňajšok a rada sa o seba stará, určite by vám v spálni či šatníku nemal chýbať toaletný stolík so zrkadlom a osvetlením. Vďaka nemu dosiahnete svoj look k dokonalosti.

Kozmetický stolík so zásuvkami a osvetleným zrkadlom

Kozmetický stolík so zásuvkami a osvetleným zrkadlom

Na čo myslieť pred realizáciou toaletného stolíka?

Či sa živíte ako beauty influencerka alebo každý deň chodíte do kancelárie, určite sa pred odchodom rada pozriete do zrkadla a skontrolujete, že je všetko perfektné. Veľkosť a funkcia toaletného stolíka sa bude odvíjať od toho, akú veľkú starostlivosť si venujete. Odpovedzte si na otázky:

  • Rada si nechávate na skrášľovanie dostatok času a nikam sa neponáhľate?
  • Patríte medzi zaneprázdnené „busy“ ženy, ktoré sa potrebujú rýchlo upraviť a vyraziť preč?
  • Chcete sa pri toaletnom stolíku predovšetkým líčiť alebo má slúžiť najmä na uloženie šperkov?
  • Bude toaletný stolík len na kozmetické účely alebo bude viacúčelový (napríklad budete pri ňom aj pracovať)?
  • Máte veľkú alebo malú spálňu?

Vďaka odpovediam na tieto otázky budete presne vedieť, aký typ toaletného stolíka vám sadne.

Veľkosť a umiestnenie sú kľúčové

Okrem funkcie sú nesmierne dôležité rozmery kozmetického stolíka. V dnešnej dobe sú v ponuke stolíky najrôznejších veľkostí a tvarov. Pokiaľ si ich budete dávať vyrábať na mieru, nebude vás priestor limitovať.

Pri úvahách o veľkosti nezabudnite zohľadniť, že budete otvárať zásuvky stolíka, budete potrebovať dostatok priestoru na nohy, ale tiež miesto na zasunutie stoličky ku toaletnému stolíku. Zároveň by ste sa mala okolo stolíka pohodlne pohybovať. Nemala by ste narážať do jeho rohov, prípadne do ďalšieho nábytku, napríklad do postele, ktorá je neďaleko.

Pre dokonalé líčenie je kľúčové svetlo. A toho by ste okolo stolíka mala mať dostatok. Ideálne je prirodzené svetlo, preto by mal stáť stolík čo najbližšie ku oknu. Ak si takéto umiestnenie z priestorových dôvodov nemôžete dovoliť, dbajte na dostatok umelého svetla, ktoré má maximálnu vernosť v indexe podania farieb CRI (Color Rendering Index). Ideálne je osvetlenie s jednotkou CRI, ktorá sa značí Ra s hodnotou 80 až 97. Toaletný stolík by mal mať osvetlenie na oboch bočných stranách zrkadla, aby svetlo na tvár dopadalo rovnomerne a nevytváralo tiene. V ponuke sú aj tzv. hollywoodske toaletné stolíky, ktoré majú zrkadlá olemované po celom obvode LED žiarovkami.

Typ úložného priestoru

Pri realizácii ale tiež pri výbere kozmetického stolíka, si môžete vybrať z niekoľkých možností riešenia úložného priestoru:

  • zásuvky,
  • otvorené police,
  • zatváracie skrinky.

Každá z možností má svoje pre a proti. Vďaka otvoreným policiam máte okamžitý prehľad o všetkej kozmetike, doplnkoch alebo elektrospotrebičoch, ktoré používate. Niektorá značková kozmetika a parfumy môžu byť vašou pochvalou, ktorú možno radi dáte na obdiv. Nevýhodou otvorených políc je pocit neporiadku. Navyše sa do políc práši. Pokiaľ doma máte malého nezbedníka, môže doba „divného“ pokoja znamenať, že sa vaša kozmetika stala jeho aktuálne najobľúbenejšou hračkou. A vy potom nájdete polámané očné tiene, vysypaný púder alebo umelecké diela na stenách vytvorené riasenkou a rúžmi.

Zásuvky a zatváracie skrinky skryjú všetko vaše „náčinie“, takže kozmetický stolík vyzerá upratane. Navyše nemusíte riešiť utieranie prachu ani obavy z toho, že sa ku vašej kozmetike dostanú nepovolaní. Na druhej strane nemáte okamžitý prehľad o tom, čo vám dochádza alebo kde je čo uložené.

Zvážte možnosti úložného priestoru

Zvážte možnosti úložného priestoru

Materiály toaletných stolíkov

Toaletný stolík si môžete zhotoviť z najrôznejších materiálov. Obľúbené sú toaletné stolíky z masívu. Drevo nikdy nevyjde z módy, je nadčasové a rozumie si s každým bytovým dizajnom. Ľahko ho upravíte do farby, ktorá bude ladiť s vašou spálňou. Úplnou klasikou sú biele toaletné stolíky. Drevo sa pýši dlhovekosťou a krásou, ktorá s pribúdajúcimi rokmi rozkvitá. Nevýhodou je robustnosť celej konštrukcie, ktorá môže zbytočne „dusiť“ priestor malej spálne. Myslite tiež na hmotnosť toaletného stolíka, ktorá môže byť pri masíve skutočne vysoká. Ťažký stolík sa horšie premiestňuje.

Toaletné stolíky z lamina vás nadchnú príjemnou obstarávajúcou cenou a pestrou škálou dekorov. Lamino dokáže verne imitovať drevo, ale tiež iné prírodné materiály, napríklad kameň alebo betón. V ponuke je tiež v celej plejáde farieb, takže so zakomponovaním do miestnosti nebudete mať problém. Lamino je ľahké a ľahko sa udržiava. Na druhej strane môže toaletný stolík z lamina vyzerať lacno. Počítať musíte aj s kratšou životnosťou v porovnaní napríklad s masívom či kovom.

Pokiaľ sa rozhodnete pre kov, potom najčastejšie narazíte na kombináciu materiálov. Z kovu sa najčastejšie vyrába kostra, teda rám a podnožie. Doska stola a úložné priestory môžu byť z lamina, masívu alebo zo skla. Vďaka kovovej kostre je toaletný stolík maximálne odolný a znesie aj veľké zaťaženie. Na niekoho však môže kov pôsobiť studeným dojmom.

Dizajnovou čerešničkou sú sklenené kozmetické stolíky. Sklenená je najčastejšie doska. Pri nej pamätajte na jej starostlivý výber. Vyberte bezpečnostné sklo, ktoré sa len tak nerozbije a pokiaľ áno, črepiny sa nerozsypú po celej miestnosti, ale zostanú pokope. Pri skle počítajte s náročnou údržbou, pretože je na ňom vidieť každú šmuhu a otlačok.

Masívny toaletní stolík je nadčasový

Masívny toaletní stolík je nadčasový

Žiadnemu toaletnému stolíku nesmie chýbať zrkadlo a osvetlenie

Ústredným bodom toaletného stolíka je zrkadlo. Zrkadlo môže byť pevne upevnené k doske, ale tiež ho môžete zavesiť na stenu nad stolík, prípadne ho oprieť o stenu a dosku stola. Zrkadlo by malo byť také veľké, aby ste v ňom videla celú svoju tvár a hornú časť tela.

V ponuke sú zrkadlá pevné a nastaviteľné. Nastaviteľné zrkadlá sú v pohyblivom ráme, prípadne sú vybavené pohyblivými prvkami, vďaka ktorým si ich odraz môžete nastaviť a upraviť podľa seba. Súčasťou veľkého zrkadla môže byť aj menšie kozmetické zrkadlo so zväčšujúcim sklom. Zväčšujúce sklo oceníte najmä pri čistení pleti, ale tiež pri jemnom dekorovaní tváre.

Aby ste na seba pri kozmetických úpravách dobre videla, potrebujete nielen dostatočne veľké zrkadlo, ale tiež osvetlenie. V ponuke sú zrkadlá s integrovaným LED osvetlením v podobe LED pásikov či žiaroviek. Pamätajte, že svetlo musí vašu tvár rovnomerne osvetľovať. Pri rozsvietení by ste na tvári nemali vidieť žiadne tiene. Ak nechcete zrkadlo s integrovaným osvetlením, vystačíte si aj so stolovou lampou, prípadne s nástenným osvetlením. Ideálne je, pokiaľ si môžete tok svetla nasmerovať.

Ako a z čoho si môžete vyrobiť vlastný toaletný stolík?

Áno, toaletný stolík si môžete kúpiť už hotový, ale tiež naň môžete pretvoriť nábytok, ktorý už doma máte. Prípadne zájdete na návštevu antikvariátov alebo bazáru, kde môžete naraziť na originálne kúsky, z ktorých vyrobíte unikátne a neokúkané kozmetické stolíky. Inšpirujte sa.

Veľký toaletný stolík z komody

Komoda je častým kúskom nábytku, ktorý dopĺňa spálňu. Najčastejšie slúži na uloženie spodnej bielizne, prípadne tričiek, nohavíc a takých kúskov oblečenia, ktoré nemusia visieť na ramienku.

Ako nakladáte s jeho hornou odkladacou časťou? Povaľujú a na nej odhodené zvršky oblečenia, prípadne sú na ňom dekorácie a fotografie, na ktoré sa len práši? Premeňte odkladaciu časť na kozmetický stolík. Stačí, keď nad komodu pripevníte zrkadlo, prípadne ho opriete o dosku komody. Zrkadlo môže byť s integrovaným LED osvetlením. V tom prípade ale budete potrebovať prívod elektriny. Siahnuť môžete aj po stojacej alebo stolovej lampe. V blízkosti by nemala chýbať zástrčka.

Na odkladaciu dosku položte organizéry na kozmetiku, šperky a doplnky. Nezabudnite ani na dekorácie napríklad v podobe aróma sviečky alebo vázy s kvetmi.

Užitočný konzolový stolík

Konzolové stolíky sú úzke a svoje uplatnenie najčastejšie nájdu v predsieni, chodbe alebo v obývacej izbe. Ich výhodou je zmienené úzke prevedenie, vďaka ktorému perfektne zastúpia toaletný stolík v malých spálňach. Výhodou je, že majú zásuvky, do ktorých schováte všetku potrebnú kozmetiku, prípadne elektrospotrebiče (kulmu, fén). Vďaka vysokej a otvorenej konštrukcii k nim jednoducho zakomponujete stoličku k toaletnému stolíku.

Rovnako ako pri komode, aj v prípade konzolového stolíka nezabudnite na zrkadlo, ktoré môže byť nástenné alebo opreté o dosku. Pokiaľ vám nebude stačiť úložný priestor zásuviek, môžete na dosku postaviť ďalšie prehľadné organizéry.

Konzolový stolík stačí doplniť zrkadlom a osvetlením

Konzolový stolík stačí doplniť zrkadlom a osvetlením

Nástenná závesná polica ako toaletný stolík

Elegantné, rýchle a lacné riešenie. Zadovážte si policu, prípadne dosku, ktorú pripevníte na policové konzoly. Namerajte dostatočnú výšku stolíka. Počítajte s tým, že pri stolíku budete sedieť. Pri položení rúk na stolík by vaše predlaktie malo zvierať s ramenami uhol 90°. Zároveň by ste mali mať dostatok priestoru na nohy.

Police nemávajú zásuvky a tak sú jediným riešením pre uloženie dekoratívnej kozmetiky organizéry a najrôznejšie stojany. Pri zrkadle je najlepším riešením závesný variant.

Nezabudnite na stoličku ku toaletnému stolíku

Pri skrášľovaní je potrebné sedieť. Vhodné sedenie vyberajte podľa toho, koľko času vám skrášľovanie zaberie. Pokiaľ pred kozmetickým stolíkom sedíte dlho, vsaďte na pohodlné polstrované stoličky, ktoré vyzerajú ako kresielka.

Ak kozmetický stolík využívate len na rýchle odlíčenie a nalíčenie, vystačíte si so stoličkou napríklad v podobe taburetu. Sedenie by za každých okolností malo byť pohodlné. Preto myslite na mäkké polstrovanie.

Stoličku by ste mali mať možnosť zasunúť pod kozmetický stolík, aby neprekážala v priestore.

Ako si zorganizovať kozmetické potreby?

Drogériu, starostlivú aj dekoratívnu kozmetiku si môžete zorganizovať napríklad podľa toho, na čo slúži. Rozdeliť ju môžete na:

  • líčenie,
  • odličovanie,
  • starostlivosť o pleť.

Ďalšou možnosťou je rozčlenenie podľa príležitosti:

  • denné líčenie,
  • večerné líčenie,
  • bežné líčenie,
  • výrazné líčenie atď.

V organizéroch môžu byť pri sebe:

  • očné odtiene,
  • rúže,
  • ceruzky na oči,
  • ceruzky na obočie,
  • tekutý a práškový make-up,
  • krémy,
  • laky na nechty (zoradené podľa farieb a spôsobu použitia),
  • štetce a ďalšie pomôcky na skrášľovanie.

Nevzdávajte sa sna o toaletnom stolíku. Môže sa naň premeniť komoda, polica a aj iné stolíky, ktoré mali pôvodne odlišnú funkciu. Stačí, aby ste ku nim prisunuli stoličku, pripevnili zrkadlo a nezabudli na kvalitné osvetlenie.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste