Ako zariadiť malú kuchyňu – 3. diel

Tretia časť klope na dvere a opäť sa môžete tešiť na novú várku tipov, ako si zariadiť malú kuchyňu. Tentoraz sa zameriame nielen na vybavenie nábytkom, ale aj na celkové vyznenie miestnosti. Pozrieme sa na to, aké ilúzie je možné vykúzliť vhodnou kombináciou farieb zariadenia, ako pomocou farieb opticky zväčšiť priestor alebo prečo sa vyplatí investovať do flexibilného úložného priestoru. A to samozrejme nie je všetko, tak nezabudnite čítať pozorne až do konca. Ideme na to!

Aj v malej kuchyni môže panovať poriadok a pohoda

Aj v malej kuchyni môže panovať poriadok a pohoda

Vytvorte pútavú ilúziu rafinovanou kombináciou farieb

Pokiaľ chcete vytvoriť peknú ilúziu pomocou farieb, budete potrebovať pracovať s kontrastom. Najjednoduchším variantom je vzbudiť farbami napätie medzi maľbou na stenách a kuchynskou linkou. Takže sa môžete rovno pustiť do svetlej maľby stien, ku ktorej zvolíte tmavší základ pre pohľadové časti kuchynskej linky. Ide hlavne o dvierka a pracovnú dosku. Rovnaký odtieň ale môžete použiť aj na bočné strany.

Skvelou voľbou je pre veľkú trochu ťažkopádnu linku napríklad tmavšia šedá. Nie sú na nej vidieť ani prach ani odreniny. Navyše v matnom prevedení nereflektuje ani prípadné odtlačky prstov alebo dlaní, keď práve budete potrebovať ísť do skrinky s trochu mastnými rukami. Pokiaľ chcete podporiť kontrast s maľbou aj vkusným detailom, môžete rovnako svetlou farbou namaľovať pohľadové predné strany zásuviek. Tie tým pádom pekne vyniknú v neutrálne a tmavo ladenej základni kuchynskej linky.

Poslednou dôležitou súčasťou je vsadenie na prírodný materiál. Pokiaľ len trochu môžete, obstarajte si linku s drevenou doskou alebo aspoň imitáciu dreveného dekóru. Kresba dreva pekne vynikne vedľa šedej farby linky, ako aj v kontraste s belavými stenami. Rovnako tak môžete nechať vyniknúť aj stoličku alebo stolík. Stačí im prepožičať pastelový odtieň s nádychom vašej obľúbenej farby. Lepšie je teplejšie ladený odtieň, ktorý pôsobí prívetivo a nabáda k lepšej nálade. Napríklad ružovkastá alebo zelená.

Zväčšite si kuchyňu pomocou svetla

V skutočnosti pôjde opäť len o dojem alebo optickú ilúziu, ale aj tá stojí za to. Pretože nakoniec nebude vaša malá kuchyňa pôsobiť stiesnene, ale naopak lákať na posedenie pri voňavej káve alebo chutnom koláčiku. Stačí k tomu mnoho svetlých farieb na základe bielej alebo krémovej. Ďalej sa vám bude hodiť okno na juh alebo aspoň nie na sever či východ. O zvyšok sa už postará denné svetlo samo aj bez vášho pričinenia. Ale samozrejme tu končiť nemusíte. Naopak, môžete všetko vyladiť k dokonalosti.

Prvú vec, ktorú by ste mali zvážiť, je obklad zvislej steny tesne nad drezom. Môžete samozrejme zvoliť nenápadné biele obkladačky, ale tie nikoho nevytrhnú, to si povedzme na rovinu. Ale pokiaľ si vyberiete pútavý vzor, ktorý na obkladačkách vykúzli napríklad dojem trojrozmerných kociek, môže to fungovať na výbornú. Rovnako efektívne sú napríklad šesťuholníky alebo iný jednoduchý vzor založený na kontraste belavých obkladačiek s tmavou špárovacou hmotou.

Poslednou dôležitou zložkou takejto svetlej kuchyne sú dekorácie. Aj keď v kuchyni nemáte miesto na rozdávanie, aspoň malé dekoratívne drobnosti sa zmestia vždy. A dokonca ani nemusí ísť o rýdzo dekoráciu bez praktického využitia. Svoju službu urobia napríklad drevené dosky na krájanie. Stačí vybrať niekoľko rôznych driev, ktoré vytvoria pôsobivú kombináciu odtieňov a kresieb. Rovnako elegantný môže byť maličký kaktus alebo tabuľka na písanie zoznamov či chýbajúcich surovín. Naším tajným tipom sú potom dvierka bez úchytiek pri závesných kuchynských skrinkách.

Vsaďte na flexibilný úložný priestor

Toto vám môže pripadať ako bláznivý nápad, ale nie je to tak. Len si spomeňte, ako bežne fungujete v kuchyni cez pracovné dni v porovnaní s víkendmi. Určite nájdete rozdiel v početnosti využívania riadu aj všetkých pomôcok. Ešte aby že nie, bez sviatočného nedeľného obeda by to predsa nebola tá klasická domáca pohoda, no nie? A presne na to sa vám budú hodiť flexibilné police alebo regály. Môžete si ich totiž poskladať, ako práve potrebujete.

Praktické police a regály ponúkajú všestranné použitie

Praktické police a regály ponúkajú všestranné použitie

Ako si to predstaviť? Napríklad ako dve bočnice z drôtov, ktoré tvoria pomyselný rebrík. Na jednotlivé priečky môžete umiestňovať poličky, ako sa vám práve hodí. Podľa toho, či potrebujete uložiť ploché taniere alebo vysoké poháre na víno. Jednoducho si postavíte vlastný úložný systém na mieru podľa situácie. Jasné, nejde tu o vysokú technickú zručnosť ani o ukladanie riadu alebo ďalších potrieb na dlhú dobu. Skôr je to skvelý pomocník pre prípad, že potrebujete mať všetko dôležité po ruke, keď napríklad dorazí širšia rodina.

Niektoré takéto police dokonca môžu mať vychytávku na spodnej strane. Najčastejšie ide o mechanizmus, na ktorý môžete zavesiť naberačky, šťúchadlo na zemiakovú kašu alebo lyžicu na omáčku. Ale zaujímavým variantom sú aj nenápadné úchytky na podstavy pohárov na víno. Tie potom totiž môžete vsunúť dnom nahor do úchytov a poháre vám zostanú bezpečne ukotvené na spodnej strane police bez toho, aby sa do nich prášilo. Toto oceníte najmä pri väčších rodinných oslavách.

Vezmite to od podlahy

Sú chvíle, kedy sa môžete pri prehľadávaní zariadenia kuchyne napríklad pretrhnúť, ale stále to nie je ono. Našťastie aj tak existuje riešenie. Aj keby vám pripadalo, že je vaša malá kuchyňa nudná alebo dokonca fádna, nezúfajte. Vždy sa dá zachrániť situácia tým, že zaujmete oko každého, kto vojde, niečím iným. Prvá na rade je v tomto ohľade podlaha. Je to síce zvyčajne nenápadná a funkčná výplň miestnosti, ale s trochou kumštu a premyslenia sa môže rýchlo stať pútavým doplnkom celej kuchyne.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť strhnutie pozornosti, je výrazný vzor. A je jedno, či budete mať v kuchyni linoleum, liatu podlahu alebo dlažbu. Všetky tieto znesú kresbu alebo vzor, ktorý dokáže zaujať prichádzajúcich. Nám sa páči dlažba s priestorovým efektom, o ktorých sme už v inej súvislosti písali vyššie. Ale nie je to jediná cesta. Môžete zvoliť pokojne variant, kedy dlažba bude z umelého materiálu a vo vnútri bude obsahovať domnelé útržky starých novín. Jednoducho využijete čokoľvek, čo sa vám bude zdať zaujímavé.

Extrémny variant môže byť ilúzia prepadnutej podlahy, z ktorej presvitá pivnica alebo spodné poschodie domu. To je ale veľmi zložité na realizáciu. Pokiaľ by ste sa rozhodli ísť touto cestou, radšej sa poraďte s bytovým architektom alebo s niekým, kto sa v týchto veciach vyzná. Výsledok potom bude zaručene lepší, než keby ste sa do toho púšťali sami.

Originálna podlaha dodá kuchyni žiaduci šmrnc

Originálna podlaha dodá kuchyni žiaduci šmrnc

Tak a sme na konci tretej časti nášho prehľadu zariaďovania malých kuchýň. Pokiaľ vás zaujal aspoň jeden z tipov, máme radosť. A keby náhodou nie, určite sa pozrite na ďalšie diely série. Určite si tam nájdete to svoje. Samozrejme sa môžete mrknúť tiež na ďalšie články na našom blogu. Je v nich mnoho inšpirácie. Uvidíte sami.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste