Betónová podlaha v kuchyni a čo k nej padne – 2. diel

Vitajte pri druhej časti našej série, kde sa venujeme betónovým podlahám v kuchyni. Pokiaľ ste minuli prvý diel, určite si ho prečítajte, keď dorazíte na koniec tohoto článku. Bude sa vám hodiť poznať všetky možnosti, ako betónovú podlahu vhodne kombinovať s ostatným vybavením a nábytkom v kuchyni. Aj tentokrát sme si pre vás nachystali štvoricu tipov, ktorú oceníte nielen doma. Môžete sa potom blysnúť cennou radou medzi kamarátmi alebo v rodine. A aké rady pre vás máme tentoraz? Začneme lesklou povrchovou úpravou, ktorá pridá na elegancii, budeme pokračovať prírodne tónovanou dlažbou z betónu a tretí na rade bude tip využívajúci kombináciu betónu s kovom. Na konci tradične necháme jeden extra tip pre všetkých, čo sa ku nemu dočítajú. Poďme na to.

Efektnou alternatívou liatej podlahy je betónová dlažba

Efektnou alternatívou liatej podlahy je betónová dlažba

Vsaďte na lesk, ktorý robí parádu

Kuchynskú linku, skrinky aj ďalší nábytok v miestnosti môžete vyberať podľa gusta bez toho, aby ste brali ohľad na to, či budú kúsky lesklé alebo matné. Pokojne sa zaborte do vysnívaných modelov a zvoľte si presne tie, ktoré ste v kuchyni vždy chceli mať. Alebo siahnite po neokúkanom kúsku, ktorý pritiahne pozornosť. Len si dajte pozor, aby k sebe všetko ladilo. Stačí dodržiavať jednoduché pravidlo, ktoré ctí dve, maximálne tri farby. Potom budete mať istotu, že ku sebe všetok nábytok do kuchyne padne. A čo viac, budete ho môcť vkusne doplniť detailami, medzi ktoré patrí popri tradičných dekoráciách tiež vyladený povrch betónovej podlahy – v našom prípade vysoký lesk.

Či už zvolíte liatu betónovú podlahu alebo dlažbu, lesklá úprava bude vynikajúcou voľbou najmä v kuchyniach, kde cez deň nemáte dostatok prirodzeného svetla. Pokiaľ máte pod oknom linku, ostrovček alebo jedálenský stôl, blokuje čiastočne prísun svetelných lúčov smerom k podlahe. To by nemuselo prekážať, keď zbytok miestnosti dokáže okno dostatočne osvetliť. Ale nie vždy to tak je. A preto sa hodí vybrať lesklú podlahu, ktorá krásne odrazí aj menej časté svetlo, ktoré doputuje až na zem. Budete prekvapení, aký veľký rozdiel môže urobiť lesklá podlaha vo svetlom prevedení. Zrazu v kuchyni uvidíte, aj keď vonku bude pod mrakom alebo si v noci pri splne nebudete musieť zapínať svetlo, keď sa vydáte na polnočnú svačinku do chladničky.

Pre niekoho môže byť drobnou nevýhodou náročnejšia údržba povrchu lesklej podlahy. Ale pokiaľ chceme mať doma v kuchyni poriadok, rovnako nás pravidelné upratovanie podlahy neminie tak či tak. Takže v skutočnosti lesklá podlaha žiadne veľké úsilie navyše pri upratovaní neznamená. Stačí raz alebo dvakrát týždenne povysávať a máte vyriešené. No a keď sa vám sem tam niečo vyleje alebo napríklad budete potrebovať v topánkach skočiť na poslednú chvíľu pred odchodom pre obed do chladničky, rovnako by ste museli upratať, či už máte podlahu v kuchyni z čohokoľvek.

Prírodne krémová šedá betónovej dlažbe pristane

Máte radi svetlú výbavu do kuchyne? Pokiaľ patríte k fanúšikom krémového alebo bieleho vybavenia budete nadšení, ako vám tento tip pomôže vyvážiť celkové vyznenie miestnosti. Predstavte si, ako krásne bude vyzerať vaša kuchyňa, keď do nej starostlivo postavíte jedálenský stôl, stoličky, ostrovček, linku aj police v bielom prevedení. Najmä v úzkych a podlhovastých priestoroch bude takáto kuchyňa výstavná a s dostatkom svetla, ktoré sa bude perfektne odrážať od svetlého dekóru nábytku. Len si musíte dať pozor na to, aby ste so s bielou alebo svetlou krémovou neprehnali. Bola by totiž škoda, keby pre samú bielu vznikla z kuchyne studená a fádna miestnosť. Našťastie vieme, ako tomu predísť.

Riešení je niekoľko, ale všetky pracujú s kontrastom. Samozrejme nie s maximálnym kontrastom, ktorý by znamenal pridať čiernu ku bielej a podobne. Toto síce vyskúšať môžete, ale najskôr by rýdzo čierno-biela kuchyňa väčšinu ľudí znepokojovala. Takže odporúčame siahnuť po jemnejšom kontraste s hnedou, príjemným tónom šedej alebo zelenohnedej. Všetky tieto farby môžete jednoducho použiť na vymaľovanie. Pokojne zvoľte len niektorú zo stien a ostatné nechajte biele. Aj tak to bude fungovať perfektne. Pokiaľ ale máte doma kuchyňu s nedostatkom svetla a miestnosť je podlhovastá a úzka, radšej nechajte steny biele a skúste to inak.

Nám sa v takomto tvare kuchyne osvedčila betónová dlažba v príjemnom šedo-hnedom prevedení. Betón je veľmi odolný proti nárazom, odretiu aj ďalším mechanickým tlakom, ktoré pri posúvaní nábytku, vysávaní ale aj ďalších činnostiach doma občas prídu na radu. Okrem toho prírodná hnedá šedá dáva perfektný základ pre svetlý nábytok, ktorý ste si tak pracne vybrali. Môžete sa spoľahnúť tiež na to, že betónová podlaha z dlažby nebude mať negatívny dopad na svetlo v miestnosti. Keď necháte steny vymaľované nabielo, môžete mať podlahu pokojne a kúsok tmavšiu a všetko bude rovnako fungovať perfektne. Však uvidíte sami, keď tento tip doma skúsite.

Betón s kovom ladí a má industriálny nádych

Teraz potešíme subkultúru hipsterov. Betónová podlaha je od podstaty vec, ktorá smeruje k priemyslu. Len ťažko by ste hľadali tak časté využitie liatej podlahy v halách a výrobniach, než je tomu práve v továrňach a firmách po celom Slovensku. To ale neznamená, že by betón nepatril aj do verejných priestorov. Mnoho moderných stavieb, galérií a ďalších kultúrne dôležitých miest využíva betón ako základný materiál. A prečo by tiež nie, keď je bežnou súčasťou našich každodenných životov. No a keď sa vhodne namixuje s kovom vykladanými skrinkami, vitrínami alebo regálmi, vznikne parádny set, ktorý bude robiť parádu v každej kuchyni.

Betón si veľmi dobre rozumie s kovom

Betón si veľmi dobre rozumie s kovom

Pokiaľ vás desí predstava plechových skriniek, ktoré možno poznáte zo staromódnych šatní robotníkov z minulého storočia, tak tie naozaj nemyslíme. Ide nám o dizajnové kúsky, ktoré čerpajú inšpiráciu z doby, kedy boli výrobný priemysel a remeslo v centre diania, ale nepreberajú rekvizity bez ladu a skladu do bytových interiérov. Takže sa nemusíte báť, že by vám v kuchyni vŕzgala skriňa s klasickým visiacim zámkom. Aj keď aj ten si tam pokojne dajte, pokiaľ po tom túžite. My ale radšej dovysvetľujeme dizajnovú inšpiráciu kovom a betónom, aby sme sa dostali k modernému prevedeniu pre interiéry dvadsiateho prvého storočia.

Moderná kuchynská linka môže mať totiž pokojne kovovú nosnú konštrukciu, ktorá sa za nič neschováva, ale naopak je hrdo priznaná. Predstaviť si to môžete ako výraznejšie oceľové nohy alebo boky na bokoch linky. Okrem toho parádne vyzerajú napríklad dvierka pokryté zinkom s patinou. Zároveň môžu mať lemovanie v rovnakom prevedení, ako sú nohy a bočnice linky. Keď ešte vyberiete aj jedálenské stoličky s kovovými nohami, budete mať dobrý základ, ktorý skvele sadne ku betónovej podlahe. Len si dajte pozor, aby ste to neprehnali s príliš veľkým množstvom farebných kovov. Meď aj mosadz majú svoje kúzlo, ale dohromady s lesklým nerezom už je to až moc. Inak nemáte kde urobiť chybu.

Sýto červená so šedým betónom pre horkokrvných extrovertov

Bonusový tip tentokrát venujeme všetkým extrovertom, ktorí by bez vysokej dávky energie a hromady ľudí nežili. Presne pre vás bude ideálnym variantom ostrý kontrast svetlo šedej upokojujúcej podlahy z betónu, na ktorú postavíte sýto červenú linku v lesklom prevedení, ktorú navyše podčiarknú v energii aj oceľové madlá v lesklom nereze. Pokiaľ chcete, môžete celkový dojem posilniť aj nerezovou pracovnou doskou alebo pohľadovými stranami spotrebičov. Pokiaľ by to na vás už bolo moc striebornej, voľte čiernu, ktorá celkový dojem zjemní.

Nezabudnite na ostrovček alebo na poličku pridať doplňujúcu dekoráciu s trochou zelene. Nemusí to byť hneď nejaká náročná izbová kvetina, ktorá by tak či tak v kuchyni dlho neprežila. Ideálny je kvetináč s bylinkami, pokiaľ ich používate aj čerstvé alebo mach, ktorý je prakticky bezúdržbový, pretože si vlahu zvládne vytiahnuť zo vzduchu. To už necháme na vás, ale štipku zelenej odporúčame určite pridať. Je to povestná čerešnička na tortu, bez ktorej to jednoducho nebude ono.

A sme na konci druhej časti našej série, kde sa venujeme kombinácii betónovej podlahy s kuchynskou výbavou. Pokiaľ ste dočítali až sem, máte od nás spoločne s prvým dielom osem tipov. Sme zvedaví, ktorý vyskúšate ako prvý. Dúfame, že vám vyjde na výbornú a budete spokojní. A budeme radi, keď mrknete aj na naše ďalšie články na blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste