Betónová podlaha v kuchyni a čo ku nej padne – 3. diel

V tretej časti našej série, kde sa bavíme o možnostiach využitia betónovej podlahy v kuchyni sa pozrieme na ďalšie overené tipy. Opäť sa dozviete zaujímavosti, pokiaľ ide o kombinácie s nábytkom, dekoráciami alebo ďalším vybavením miestnosti. Pokiaľ vás minuli prvé dva diely, určite sa k nim vráťte, až dočítate tento článok. A čo nás vlastne v článku čaká konkrétne? Začneme praktickou radou o tmavo šedom obklade z betónu, budeme pokračovať skvelým tipom na pracovnú dosku linky a ostrovčeku z teraca a ako tretie príde na radu elegantné predĺženie betónovej podlahy z kuchyne až na terasu. Keď sa dočítate až na koniec článku, nájdete ešte jeden extra tip, ktorý vám teraz neprezradíme. Príjemnú zábavu.

Betónová podlaha pôsobí prekvapivo elegantne

Betónová podlaha pôsobí prekvapivo elegantne

Siahnite po betónovom obklade a ušetrite

Liata podlaha je krásna vec, ale väčšine z nás už rozhodne nepríde taká krásna cena, ktorú so sebou prináša. Existuje elegantná alternatíva, ktorá vám doma urobí podobnú parádu a navyše nezruinuje vaše úspory ani rozpočet na prvotriedne vybavenie bytu alebo domu. Dlažba v tmavo šedom variante veľmi pôsobivo zastúpia liatu betónovú podlahu. Sú odolné a jednoduché na inštaláciu. Pokiaľ ste priemerne zruční, zvládnete si s potrebné vyhotovenie podlahy v kuchyni vyriešiť svojpomocne. A keby náhodou nie, vždy môžete pozvať šikovného remeselníka, ktorému okrem peňažnej odmeny ponúknete miesto pri stole pri obede alebo ho necháte posedieť v kresle pri káve.

Voľba dlažby je skvelá aj v tom, že si môžete vybrať z rôznych tvarov a veľkostí. Pritom zostáva ich položenie stále skoro rovnako náročné. Jasné, na podlahu asi nebudete umiestňovať titérne kockované obkladačky, ktorými sa zdobí tak maximálne pásik na stene v kúpeľni alebo na záchode. Ale okrem toho už je dosť na vás, či zvolíte veľké obdĺžniky, pravidelne štvorcové obkladačky alebo siahnete napríklad po moderných šesťuholníkoch. V každom prípade sa môžete spoľahnúť, že keď kvalitne upravíte špáry, nebude mať problém po dlažbe plynulo posúvať akýkoľvek nábytok, vrátane jedálenských stoličiek s poctivo najedeným kamarátom alebo rodinným príslušníkom.

Nakoniec budete radi, keď peniaze ušetrené na lacnejšom variante podlahy budete môcť investovať do kvalitného vybavenia a do spotrebičov. Kto by tiež doma v kuchyni nechcel mať čo najlepšie kúsky, že? Pokojne si potom budete môcť dovoliť kvalitnejší jedálenský stôl z masívu, lepšiu kuchynskú linku alebo vám okrem pôvabného baru zostane rozpočet aj na veľmi slušné fľaše, ktorými ho na začiatok vybavíte. To znie dobre, čo myslíte? Len si dajte pozor na to, aby ste nevyberali moc vo farbách, ktoré sa medzi sebou budú biť. Ideálne sú jedna až dve výrazné a zvyšok buď biely, čierny alebo v odtieni podlahy. Tak budete mať istotu, že celá kuchyňa krásne vyznie a bude mať jednotný štýl.

Vykúzlite si harmonickú kuchyňu vďaka teracu

Pokiaľ je pre vás teraco neznáme slovo, máme ním na mysli kompozitný materiál, ktorý vzniká zmiešaním cementu s kamienkami najrôznejšieho druhu. Možno tento materiál budete poznať zo starších bytových domov alebo iných interiérov s rozsiahlejšími chodbami. Práve na chodbách totiž bývali kedysi časti podlahy z teraca. Je to pomerne lacný materiál, ktorý sa pýši mimoriadnou životnosťou a v prípade akéhokoľvek poškodenia sa celkom ľahko dá opraviť alebo renovovať. Okrem toho je prakticky bezúdržbový a kompaktný. Takže ho nerozhádže ani ťahanie skríň alebo lavíc v školách, kde tiež často zdobil podlahy spojovacích chodieb.

Odolné teraco oslavuje veľkolepý návrat

Odolné teraco oslavuje veľkolepý návrat

Skvelou správou je, že teraco sa dnes nedá obstarať len ako podlaha. Naopak! Dizajnéri a bytoví architekti pochopili, že má tento materiál skvelý potenciál vyniknúť v interiéroch aj ako pracovné dosky kuchynských liniek alebo kuchynských ostrovčekov. Samozrejme nemusí ísť výlučne o variant kombinujúci cement s kamienkami. Dnes sa dá už zmes pripraviť umelo, čo väčšinou znamená jednak nižšiu cenu a aj konkrétne farebné prevedenie vmiešaných kúskov aj základu zmesi. Vďaka tomu si môžete ľubovoľne navoliť, akú farbu bude mať vaša pracovná doska a to vrátane ozdobných kamienkov. Odporúčame smotanový alebo krémový základ doplnený o kamienky v odtieni kuchynských skriniek.

To všetko si môžete vybrať aj do kuchyne, kde plánujete liatu podlahu z betónu alebo variant s dlažbou. Práve teraco sa ku zmienenej podlahe výborne hodí. Jednoliata farba betónu je perfektným základom, ktorá teraco dokáže doplniť. Zároveň vďaka kamienkom alebo umelým prímesiam prepája dekór ostatných kusov nábytku s pracovnou doskou kuchynskej linky. Vy tak získate čistú jednofarebnú podlahu, na ktorú prirodzene naviaže dekór pracovnej dosky a previaže ju s ostatným vybavením v miestnosti. V celku budete mať harmonickú kuchyňu, ktorú vám budú závidieť nielen najbližší susedia.

Predĺžte si betónovú podlahu až na terasu alebo do záhrady

Máte doma v kuchyni francúzske okno do záhrady alebo na terasu? V tom prípade je tento tip ako robený práve pre vás. Predstavte si, aké by bolo skvelé, keby ste mohli z kuchyne vyjsť von po jednoliatej podlahe, na ktorej nebudete potrebovať ani deliaci prah vyšší než pár centimetrov. Rovnako ako pohodlnejší prechod, by bolo o oveľa jednoduchšie aj upratovanie. Navyše by sa vám podlahou prirodzene prepojil vonkajší priestor s vnútorným. Od stola v kuchyni by ste mohli pokojne s kávou prejsť posedieť na záhradný nábytok alebo sa napríklad uvelebiť na nachystanom lehátku pod slnečníkom.

Ak sa rozhodnete pre takto elegantné prepojenie vnútornej a vonkajšej podlahy, odporúčame vám dlažbu v betónovom odtieni. Nevýrazný šedý tón je skvelým základom pre akýkoľvek nábytok, vybavenie alebo dekorácie. Všetko na tejto farbe pekne vynikne bez toho, aby sa vizuálne nepríjemne stretli farby. Získate tak harmonický celok, ktorý si môžete v maličkostiach ladiť a upravovať napríklad podľa sezóny. V lete pridáte zmienené lehátko a na jeseň napríklad výstavku s vyrezávanou dyňou alebo misu plnú zrelých šipiek a orechov. To už necháme na vás a vašej fantázii.

Nezabudnite tiež na to, že vonkajšia časť podlahy by mala aspoň opticky zapadnúť do kontextu okolia. Pokiaľ máte vonku trávnik alebo inú zeleň, hodí sa rastlinami zjemniť vyznenie jednoliatej šedej plochy podlahy. Prirodzene tak prepojíte vnútorný svet vášho domova s vonkajším svetom vašej záhrady alebo terasy. Môžete pridať tiež dekoračný koberček v tmavo šedej alebo hnedej farbe. Vonku sa snažte držať prírodných odtieňov, ktoré sa krásne hodia ku sebe aj ku farbám prítomným v najbližšom okolí.

Vsaďte na lesk

Bonusový tip tentokrát venujeme vysoko lesklej povrchovej úprave podlahy. Schválne, ako si predstavíte podlahu z betónu? Väčšina ľudí na ako prvé myslí na chodníky, cesty a ďalšie notoricky známe miesta, ktoré máme v hlave spojené s týmto materiálom. Ale všetky tieto komunikácie sú vyrobené v matnej úprave. Je to jednak technologicky žiadúce a jednak bezpečnejšie. Len si predstavte, aké nepríjemné by bolo slnko odrážajúce sa od celého povrchu chodníka. To by nadávali chodci aj vodiči.

Betónová podlaha v lesklom prevedení je perfektnou voľbou

Betónová podlaha v lesklom prevedení je perfektnou voľbou

Ale doma je to inak. V kuchyni si pokojne môžete dovoliť vysoký lesk na betónovej podlahe. A je jedno, či zvolíte liaty variant alebo sa rozhodnete skôr pre dlažbu. V oboch prípadoch sa môžete spoliehať na dokonale homogénne prevedenie. Pri dlažbe je lepšie siahnuť po väčšej. Nie je medzi ňou tak často špárovacia hmota, ktorá mierne uberá na kompaktnom vyznení podlahy. Konkrétnu farbu už necháme na vás. My vsádzame na šedú v akomkoľvek odtieni, ktorý pre daný interiér bude dávať zmysel.

A sme na konci tretej časti našej série o betónových podlahách v kuchyni. Pokiaľ ste spoločne s prvým a druhým dielom dočítali až sem, máte od nás už celkom dvanásť tipov, ako v kuchyni betónovú podlahu využiť, s čím ju kombinovať a ako zariadiť zvyšok interiéru. Samozrejme budeme radi, keď s nami zostanete aj naďalej. Máme pre vás mnoho ďalších zaujímavých článkov na blogu. Mrknite sa na ne a uvidíte sami.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste