Betónová podlaha v kuchyni a čo ku nej padne – 4. diel

Vitajte pri štvrtej a poslednej časti našej série, v ktorej sa bavíme o využití betónovej podlahy v kuchyni. Pokiaľ ste minuli prvé tri časti, určite sa k ním po dočítaní tejto vráťte. Budete tak mať kompletný prehľad tipov, ktoré sa nám osvedčili. Zároveň si ušetríte čas, ktorý by ste museli venovať otravnému premýšľaniu, ako vhodne nakombinovať betónovú podlahu s nábytkom v kuchyni. A na čo sa môžete tešiť v tejto? Začneme variantom napodobňujúcom betónovú podlahu – vinylom. Budeme pokračovať tipom na rôzne veľkú dlažbu, ktorá ozvláštni podlahu aj celkové vyznenie miestnosti. No a ako tretie prídu na radu tehly, s ktorými môžete elegantne podčiarknuť industriálny ráz miestnosti. Ako vždy pre vás na konci článku pripravíme ešte jeden bonusový tip, tak si ho nenechajte ujsť. Pohodlne sa usaďte, prineste si niečo dobré pod zub a ideme na to.

Nebojte sa kombinovať dlažbu rôznych veľkostí

Nebojte sa kombinovať dlažbu rôznych veľkostí

Dajte šancu vinylu a budete spokojní

Vinylová podlaha je dnes klasikou, ktorú vám odporučí nejeden bytový architekt. Oproti betónovej podlahe má nesporné výhody, ku ktorým patrí zvyčajne aj obstarávacia cena. Vedľa ceny stojí za zmienku tiež nosnosť budovy, v ktorej by ste betónovú podlahu chceli nechať urobiť. Hlavne na poschodí nemusí ísť o samozrejmosť, že nosnej konštrukcii stavby pridáte tak zásadnú záťaž. Vinyl je oproti tomu ľahký, odolný a jednoducho sa pokladá. Pokiaľ patríte medzi priemerne zručných kutilov, určite si podlahu zvládnete položiť sami. Navyše sa nemusíte báť, že by ste tým prišli o zamýšľaný efekt betónovej podlahy. Vizuálne nestratíte. Vinylová podlaha je často v ponuke v najrôznejších odtieňoch a vzoroch, kde určite narazíte aj na nejaký podobný kresbe betónu alebo betónovej dlažby.

Budete si užívať teplo, aj keď neinvestujete do podlahového kúrenia. Vinyl je totiž na rozdiel od betónu o mnoho teplejší materiál. Zároveň ale dobre izoluje. Takže sa nemusíte báť, že by sa vám do izby v decembri drala zima a v júni zase horúčava od podlahy. Vinyl zostane príjemne v izbovej teplote, čo betón určite nie. Však to sami poznáte. Okrem toho je vinyl pružný, takže keď po ňom posuniete nešikovne skriňu alebo veľký rozkladací jedálenský stôl, nič sa mu nestane. Maximálne sa trošku pretlačí, ale to vás určite nemusí trápiť. Na prvý pohľad na povrchu nič vidieť nebude. Naopak. Miniatúrne šmuhy prispejú elegancii kresby alebo vzoru, ktorý podlahe vyberiete.

Pokiaľ sa pre vinylovú podlahu rozhodnete, dajte si pozor akurát na to, aby ste si najskôr dobre pripravili podklad. Vinyl určite nepatrí na nerovné povrchy, zvlnené staré parkety alebo dlažbu s výraznými medzerami. Naopak sa skvele hodí na linoleum alebo inú rovnú podlahu, kde môžete hneď začať pokladať. Poteší vás určite aj odolnosť proti odreniu. Takže sa nemusíte starať o to, akou koncovkou zabezpečíte nohy jedálenských stoličiek, aby vám neurobili diery do podlahy alebo podlahu nepoškriabali.

Vyskúšajte mix veľkostí dlažby

Podlaha zo šedivej dlažby môže byť pre niekoho nudná. O to viac to bude platiť, keď bude dlažba pekne rovnomerne vyskladaná vo vrstvách a umne zarovnaná do rady bez akejkoľvek nepravidelnosti. Pokiaľ vás takáto predstava vytáča, môžete využiť jednoduchú fintu, ktorá z nudy urobí zaujímavú podlahu. Tentokrát je jedno, či zvolíte betónovú, keramickú alebo inú dlažbu. Kľúčová myšlienka sa zakladá na dvoch veľkostiach dlažby. Je dôležité, aby sa veľkosti líšili o viac, ideálne tak, aby malé boli asi dvakrát až trikrát menšie než veľké dlaždice. Ale pozor, potrebujte práve dve veľkosti, nie viac. Potom bude vzor fungovať perfektne.

Dlažbu budete potom pokladať ak, že za veľkú príde malá, aby začínala na rohu veľkej a rovnobežne s ňou siahala ak kam to ide, potom na ňu naviaže opäť veľká a toto pravidlo striedania malej a veľkej dlaždice sa bude opakovať po celej miestnosti. Získate tým jednotný vzor, pri ktorom bude vidieť eleganciu a precízne spracovanie, ale tiež vôľa narušiť jednoliatosť rovnako veľkých dlaždíc. Niekomu by možno mohli vadiť o niečo častejšie škáry kvôli malým dlaždiciam. V skutočnosti ale nejde o žiadny problém. Je celkom jedno, či budete mať v kuchyni klasickú zostavu nábytku alebo napríklad ešte kreslo na čítanie. Vždy bude všetko stáť rovno a škáry medzi dlažbou vám určite situáciu zhoršovať nebudú. Na to sa môžete spoľahnúť.

Pokiaľ ide o ladenie farieb s nábytkom, odporúčame šedivú kresbu na dlaždiciach. Môže pripomínať jemné mramorovanie alebo napríklad prirodzenú kresbu betónu. To už necháme na vás. V každom prípade budete mať v takom prípade postarané, pretože ku šedivým dlaždiciam skvele padne prakticky akýkoľvek nábytok. Je jedno, či plánujete sýto žltú kuchynskú linku alebo napríklad krvavo červený ostrovček s nerezovou pracovnou doskou. Môžete si dokonca dovoliť aj futuristické modely barových stoličiek a nebude to na šedých dlaždiciach vyzerať divne. Naopak, získajú šmrnc!

Tehly krásne oživia studeno vyzerajúci betón

Vždy sa na miestnosť pozerajte ako na celok. Niekto by vám mohol pri nápade s betónovou podlahou namietať, že to bude pôsobiť hrozne studeno. Že sa vám ani nebude chcieť zdvíhať zo sedačky, aby ste si v jeseni alebo v zime zašli uvariť do kuchyne čaj, pretože budete musieť ísť po ľadovo vyzerajúcej podlahe. V skutočnosti je ale kúzlo v celku. Keď ku čistej a hladkej betónovej podlahe pridáte oranžovú alebo červenú stenu s tehál, prípadne časť steny nad pracovnou doskou linky obložíte obkladačkami v dekóre tehál, získate hrejivý nádych, ktorý hravo vyváži aj tu najstudenšie pôsobiacu podlahu. Potom kritici betónových podláh uvidia, že nie je problém vybrať jednotlivé časti, ale vytvoriť harmonický celok, ktorý pôsobí vyvážene.

Tehlová stena vytvára v kombinácii s betónovou podlahou hrejivý kontrast

Tehlová stena vytvára v kombinácii s betónovou podlahou hrejivý kontrast

Celkový dojem miestnosti sa dá navyše jednoducho podčiarknuť vhodne zvoleným osvetlením. Predstavte si napríklad zmienenú kombináciu svetlo šedej betónovej podlahy s oranžovými alebo červenými tehlami na stene. A teraz si k tomu pridajte svetlo do modra zafarbených LED žiaroviek alebo žiaroviek. Celkové vyznenie miestnosti kvôli modrému svetlu v tom okamžiku mieri k nízkej teplote a chladu. Pričom osvetlenie s tzv. teplou bielou okolo 4 500 K naopak posunie svetelné spektrum viac do žltej a tým pádom pridá aj atmosféru v miestnosti k hrejivému komfortu. Je preto veľmi dôležité, aké si zvolíte osvetlenie.

Okrem svetla môžete kuchyňu oživiť tiež ďalšími použitými materiálmi. Pokiaľ máte základ v betónovej podlahe, linku v oceľovo šedej alebo monochromatickej kombinácii bielej a čiernej, budete potrebovať niečo, čo pridá miestnosti život. Ideálne sú prírodné materiály. Vyberte si na stene vhodné miesto na niekoľko drevených políc, pridajte na stôl vázu s kvetinou alebo si napríklad raz na čas vyrazte na trh a nakúpte sezónne ovocie alebo zeleninu, ktoré potom môžete vyrovnaním na mieste pretvoriť na krásnu a oživujúcu dekoráciu nielen v kuchyni.

Zlaďte steny a podlahu v malej kuchyni

Bonusový tip tentokrát venujeme opakovaniu vzoru, ktorý sa vám už raz v miestnosti oplatil. Predstavte si malú kuchyňu, kým ju nemáte. Na podlahu sa rozhodnete využiť dlažbu, pričom budete kombinovať dve veľkosti dlaždíc tak, že ich budete pravidelne striedať. Vzniknú vám rady, ktoré sa budú opakovať a vytvoria pôsobivý vzorec, ktorý pekne osvieži menej výraznú kuchyňu. Tu by ste mohli skončiť a pokračovať nábytkom a ladením vybavenia vrátane spotrebičov. Ale to by bola škoda. Pretože k tak sľubnému začiatku je biela holá stena len nevyužitou príležitosťou.

Zladená podlaha a stena za kuchynskou linkou tvoria dokonalú súhru

Zladená podlaha a stena za kuchynskou linkou tvoria dokonalú súhru

Ako to myslíme? Predstavte si, že by ste s obkladom s dlaždicami pokračovali aj na stene nad kuchynskou linkou. Ale tentokrát by rady dlaždičiek smerovali kolmo k tým na zemi. Takže opäť by sa striedali veľké s malými a vytvorili by sa rady, ale tie by smerovali zľava doprava, zatiaľ čo pôvodné dlaždice na zemi by tvorili rady spredu dozadu. Výsledný efekt krásne podčiarkne priestor a ostro oddelí podlahu od steny, aj keď použijete rovnaké dlaždice a veľmi podobný spôsob uloženia. Celé to môžete doladiť k dokonalosti ešte spotrebičmi s lesklými dvierkami, ktoré budú zrkadliť dlažbu na podlahe. Uvidíte sami, že to vyzerá báječne.

A sme na konci štvrtej časti aj celej našej série, v ktorej sme sa venovali betónovým podlahám v kuchyni a ladeniu nábytku aj ďalšieho vybavenia miestnosti. Dúfame, že ste si našli tipy, ktoré sa vám zapáčili. Môžete sa spoľahnúť na to, že fungujú výborne. My vám budeme na diaľku držať palce, nech sa vám doma podarí vyladiť kuchyňu presne podľa vašich predstáv. A keď budete mať hotovo, pokojne si môžete dať zaslúženú prestávku pri káve a začítať sa napríklad do ďalších článkov u nás na blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste