Betónová podlaha v kuchyni a čo sa ku nej hodí – 1. diel

Betónová podlaha je zárukou dlhodobej trvanlivosti. Toto nájdete na weboch ktoréhokoľvek predajcu a remeselníka, ktorí tento typ spracovania ponúkajú. Pravdou je, že dobre urobená betónová podlaha vydrží niekoľko desiatok rokov. A keď budete mať šťastie, tak si s ňou pokojne vystačia aj vaše deti. Ale otázka je, aký typ nábytku a ďalšieho vybavenia padne k tak industriálnemu základu. Pozreli sme sa na to a máme pre vás tipy. Začneme kombináciami s bohatými odtieňmi, budeme pokračovať dlažbou a tyrkysovou farbou a ako tretie príde na radu tip na vonkajšie jedálenské posedenie. Keď dočítate až po koniec článku, nájdete tam ešte jeden bonusový tip. Tak sa pustite do čítania a dozviete sa všetko podrobnejšie.

Betónová podlaha – základ kuchyne v industriálnom štýle

Betónová podlaha – základ kuchyne v industriálnom štýle

Nechajte vyniknúť bohaté odtiene farieb

Liata podlaha je výborný základ, na ktorom môžete stavať. Je jedno, či sa rozhodnete pre moderné kompozitné kúsky alebo pôjdete tradičnou cestou masívneho nábytku. Aj keby ste sa nadchli pre mimoriadne ťažkú skriňu, podlaha to znesie bez najmenšieho opotrebenia. Takže na materiál ani na váhu nábytku sa pozerať nemusíte. Preto sa radšej venujte dôležitosti dizajnu, ktorý môžete vďaka pevnosti podlahy ladiť podľa vašich predstáv a prakticky bez obmedzení. Ako prvé sa zamerajte na kontrastné farby, ktoré vyrovnajú studenšiu šedú podlahu. Ako veľa sa necháte strhnúť výraznými tónmi farieb, to už je najmä na vás a vašom cite pre farby, respektíve celkovom vkuse a nápade na vybavenie.

Nám sa osvedčilo kombinovať betónovú podlahu s veľkými tmavohnedými alebo mahagónovými skrinkami. Pokiaľ plánujete vstavanú kuchyňu, môžete si celú linku vrátane chladničky a ďalších spotrebičov nechať vyrobiť s krycím dekórom tmavého dreva. V spojení so svetlou podlahou bude vaše kuchynské vybavenie vyzerať luxusne a krásne vynikne. Rovnako perfektnou voľbou je čokoládový odtieň tiež pre barové stoličky alebo jedálenské stoličky. Aj keď siahnete po variante s polstrovaným sedákom alebo operadlom, berte kompletne tmavohnedé alebo aj čierne prevedenie a nebudete ľutovať krásne zladenie so svetlou podlahou.

Naopak kuchynský ostrovček alebo pult vyberajte zase vo svetlejšom tóne smerujúcom do oceľových odtieňov. Perfektne vyzerá kombinácia smotanovej so zlatou alebo napríklad striebornej s nádychom modrej. Variantov je viac a niektoré pracujú aj s bronzovou, mosadznou alebo medenou farbou. Vždy ide ale len o jemný nádych, ktorý spestrí v podstate biely alebo krémový základ stola, baru alebo kuchynského ostrovčeka. Rovnako tak osvetlenie nad ostrovčekom alebo stolom voľte v jemnom odtieni rovnakej kovovej farby. Ideálne sú menej objemné lustre, ktoré na prvý pohľad zaujmú štíhlym prevedením a ponúkajú koncentrované svetlo ideálne pre sedenie pri poháriku niečoho ostrejšieho.

Vyskúšajte spojenie betónu a tyrkysu

Pokiaľ si netrúfate na liatu podlahu, nevadí. Môžete sa pokojne popozerať po dlažbe, ktorá patrí medzi najčastejšie podlahové krytiny v kuchyniach v slovenských domácnostiach. Koniec koncov, betónová dlažba je pohodlnejšia na inštaláciu. Môžete ju nechať položiť alebo položiť ju svojpomocne až po inštaláciu väčšiny kuchynského vybavenia. Výhodou je to, že dlažba má podobné vlastnosti ako liata betónová podlaha. Môžete sa spoľahnúť, že bez ujmy vydrží niekoľko desiatok rokov. Takže akonáhle sa raz rozhodnete pre tento typ kuchynskej podlahy, nebudete do nej musieť siahať možno do konca života. K tomu sa stanú parádnym základom, na ktorom vynikne ďalšie vybavenie kuchyne a to nielen linka alebo jedálenský stôl.

Svetlá šedivá betónová dlažba sa krásne znesie s tmavošedou v lesklom prevedení. To je náš tip, ktorý odporúčame pre dekór kuchynských skriniek a linky. Uvidíte, že sa vám táto kombinácia bude veľmi páčiť. Ale sama o sebe by samozrejme nestačila, pretože dve šedé vedľa seba ťažko urobia parádu alebo dokonca prívetivú a veselú atmosféru. A presne preto pre vás máme ešte ďalšiu farbu, ktorú nezabudnite do kuchyne s betónovou dlažbou a šedou linkou pridať. Je to tyrkysová, ktorá sa krásne hodí ako doplnková farba. Zároveň vtlačí naladenie celej miestnosti.

Betónová dlažba ladí s kuchynskou linkou v šedom lesku

Betónová dlažba ladí s kuchynskou linkou v šedom lesku

Skvelým miestom pre tyrkysovú farbu je stena za linkou. Presnejšie ide o priestor medzi pracovnou doskou linky a spodnou hranou závesných kuchynských skriniek. Táto časť muriva dostáva často poriadne zabrať. A aby tiež nie, keď je prvá na rane pri varení, vysmážaní, aj dusení. Navyše je pozdĺž drezu, z ktorého tiež sem tam prskne voda na stenu. Takže sklo alebo ochranná doska v tyrkysovej bude na tento kúsok steny výbornou voľbou. Rovnako skvele bude vyzerať tyrkysová farba aj na sedákoch a opierkách barových stoličiek. Predstavte si ich napríklad s nosnou konštrukciou z lesklého kovu, zatiaľ čo sedák a opierku ako lisovaný plast, ktorý je v tyrkysovej a čiastočne priehľadný. Presne takto kúzelne môžete mať vyladenú kuchyňu aj vy.

Betónová podlaha vonku zažiari

Predstavte si slnečné leto, počas ktorého si chcete vychutnať pohodlné grilovanie alebo napríklad raňajky vonku v záhrade. Jasné, nepotrebujete k tomu asi nič moc špeciálne, aby to šlo uskutočniť. Ale je rozdiel, keď budete sedieť na stoličkách, ktoré sa boria do rozmočenej zeme alebo sa radšej budete môcť spoľahnúť na pevný základ v podobe betónovej podlahy. Je celkom jedno, či sa rozhodnete pre variant liatej podlahy alebo radšej zvolíte pohodlnejšiu cestu betónovej dlažby. V oboch prípadoch budete mať krásny základ na altánok, pergolu alebo len voľné posedenie v záhrade, kde vás nebude rušiť premočená tráva alebo bahno.

Betónovú podlahu oceníte aj vonku v záhrade

Betónovú podlahu oceníte aj vonku v záhrade

Betónovú podlahu môžete vonku pohodlne čistiť tlakovou vodou alebo napríklad len zametať a občas poliať vodou s vedra. Nič viac iné nepotrebujete. Bude vám skvele slúžiť aj keď ku pravidelnej údržbe podobného typu nezvýši čas. Len si dávajte pozor na prípadné nedokonalosti na povrchu. V zime by totiž voda natečená do špár zamrznutím mohla betón potrhať. A bola by škoda nechať si zničiť základ tak pohodlného posedenia, nemyslíte? Takže radšej sem tam podlahu skontrolujte, či niekde nepotrebuje jemnú opravu. Potom budete mať istotu, že vám bude betónová podlaha skvele slúžiť ako dlho budete potrebovať.

TIP: Betónovú podlahu môžete využiť aj ako prepojenie medzi miestnosťami. Moderný kuchynský kút v obývacej izbe je jasná vec. Ale pokiaľ chcete prepojiť plnohodnotnú kuchyňu s obývačkou, stačí rozšíriť prechod medzi miestnosťami a v oboch vyliať betónovú podlahu. Budete tak mať krásne zliate hranice medzi kuchyňou a obývačkou. Samozrejme väčšinu obývačky môžete vybaviť kobercom, ktorý studenejší betón zakryje a urobí izbu útulnejšou.

Vyberajte bledé odtiene a kombinujte ich

A sme pri bonusovom tipe na konci článku. Tentoraz sme sa rozhodli, že sa s vami podelíme o perfektný variant kombinácie betónovej podlahy a bielej alebo svetlej krémovej farby. Funguje to náramne a v miestnosti budete mať vďaka svetlým odtieňom vždy dosť svetla. Je jedno, či vo dne bude svietiť slnko alebo práve bude zamračené. A večer vám postačí jeden luster alebo iné svietidlo, aby pomocou odrazov rozptýleného svetla v pohode dosiahlo na všetky kuchynské zákutia.

Ideálne je, keď budete mať pre tento variant kuchyne s betónovou podlahou francúzske okno. To zabezpečí, že do kuchyne bude prúdiť vždy dostatok svetla, ktoré sa krásne rozprestrie po bielych dekóroch stola, kuchynskej linky aj ostrovčekov. Mimochodom, ostrovček a linku pokojne vybavte kontrastnou čiernou lesklou pracovnou doskou. A aby všetko vyniklo veselšie, pridajte farebný obrus na jedálenský stôl, dajte na policu výrazne farebnú vázu alebo stenu vylepšite pestrými obrázkami. A tým budete mať hotové.

Francúzske okno sa postará o dostatok svetla v miestnosti

Francúzske okno sa postará o dostatok svetla v miestnosti

A sme na konci prvej časti našej série, kde sa venujeme betónovým podlahám v kuchyni. Dúfame, že ste si v článku našli medzi tipmi svojho favorita. Keď sa pustíte do práce, určite vám vyjde parádne vybavená kuchyňa, v ktorej budete radi tráviť aj voľné chvíľky. A keď budete mať miestnosť hotovú,, mrknite sa na ďalšie články u nás na blogu. Píšeme ich pre vás pravidelne a sú pre vás plné zaujímavostí nielen zo sveta bývania.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste