Najlepšie nápady na útulné závesy v spálni – 1. diel

Vitajte pri prvej časti poradcu týkajúceho sa jedných z najdôležitejších doplnkov v spálni. Na okná sa často pri zariaďovaní izby zabúda a je to škoda. Pri spálni to platí dupľovane. Dozviete sa, ako získať súkromie bez toho, aby ste prišli v spálni o svetlo, na čo je dobrý vzorovaný záves alebo ako prilákať pozornosť na arkier s výraznými oknami. Okrem toho pre vás máme samozrejme aj ďalšie tipy. Poďme na to.

Závesy patria k najdôležitejším doplnkom spálne

Závesy patria k najdôležitejším doplnkom spálne

Vychutnajte si súkromie plné prirodzeného svetla

Spálňa je jednou z najintímnejších priestorov v našom domove. Podľa toho by sme mali rozmýšľať, aj pokiaľ ide o tienenie okien, aby nám náhodou niekto z ulice nevidel až do postele. Spôsobov je mnoho, ale niektoré sú elegantnejšie a praktickejšie než iné. Chce to ale trochu odvahy a nadhľadu, rovnako tak odhadnúť tú správnu hrúbku tkaniny a priesvitnosť. Tým získate súkromie a zároveň neprídete o prirodzené svetlo.

Skvelým riešením je dlhá biela záclona strednej gramáže, ktorá je síce dobre priesvitná, ale zaručene nie je priehľadná a to ani večer, keď si už budeme musieť v izbe posvietiť umelým svetlom. Možno si hovoríte, že takáto látka asi neexistuje, ale opak je pravdou. Dokonca si pokojne môžete zvoliť aj umelý variant, ktorý funguje rovnako dobre ako prírodné tkaniny. Cieľom je len to, aby na vás z ulice nebolo vidieť a zároveň, aby do izby prešla aspoň časť slnečných lúčov aj keď rozptýlených.

Biela záclona strednej gramáže zabezpečí súkromie a zároveň prepustí prirodzené svetlo

Biela záclona strednej gramáže zabezpečí súkromie a zároveň prepustí prirodzené svetlo

Pokiaľ zvolíte správnu látku záclon, budete sa môcť v pokoji špacírovať po spálni v akomkoľvek stupni (ne)oblečenia bez toho, aby vás z vonku zazrel pomstychtivý a zvedavý sused oproti. Na noc ale predsa len odporúčame poistiť sa tmavšími a hrubšími temniacimi závesmi, ktoré spoľahlivo ukryjú všetko, čo sa bude v miestnosti diať po západe slnka. Berte pri tom do úvahy zariadenie spálne, aby k nemu závesy ladili farbou aj textúrou látky.

Urobte zo závesu dekoráciu vďaka vzorom

Máte radi kvetinové, orientálne alebo geometrické vzory? Skvelé! V tom prípade využite príležitosť a oživte svoju spálňu výraznejším závesom, ktorý vám bude robiť parádu aj pri roztiahnutí. O to väčší úspech potom bude mať pri zatiahnutom stave, kedy naplno vynikne vzor na ploche zakrytého okna. Pôsobivé sú napríklad kvetinové vzory, ktoré sú ideálne v tlmených farbách. Tie vás nebudú rušiť pri zaspávaní, ale navodia príjemnú atmosféru.

Výrazné závesy budú pôsobivou dominantou miestnosti

Výrazné závesy budú pôsobivou dominantou miestnosti

Orientálne vzory nie sú rozhodne pre každého. Ale pokiaľ vo vašom srdci tlie oheň a ste extrovert každou bunkou, môže to byť zaujímavé spestrenie vašej spálne. Akurát potom myslite aj na ďalšie doplnky, ktoré by ideálne mali ladiť so vzorom na závesoch. Môže to byť niekoľko porcelánových váz alebo napríklad ozdobná soška. Však sami bezpečne poznáte, čo sa ku kresbám na závese hodí a čo radšej nie.

Geometrické tvary sú elegantné v každej miestnosti, takže urobia parádu aj v spálni. Obzvlášť pôsobivé sú kruhy alebo elipsy, ktoré sú symbolom rovnováhy. Ale pokiaľ máte zvyšok izby vybavený nábytkom s pravidelnými líniami a ostrými rohmi, budú sa vám hodiť na záves aj štvorcové alebo obdĺžnikové vzory. Koniec koncov aj vzor zo srdiečok môže byť zaujímavý, ale v takomto prípade neodporúčame vysoký kontrast podkladovej farby závesu a srdiečok. Inak záves môže vizážou skĺznuť až ku gýču, čo by ste určite nechceli, že?

Upozornite závesom na arkier alebo zákutie

Ak máte to šťastie, že vaša spálňa nie je zvyčajnou izbou s pravouhlými stenami, gratulujeme. Ak máte dokonca arkierový výbežok s oknami, tým lepšie. Práve ten si totiž zaslúži zvýrazniť aj zvnútra, nakoľko zvonku už na seba dokáže upútať pozornosť určite sám. Výborne sa k tomu dajú využiť aj závesy a nie je to zložité. Len si premyslite, čo bude okolo okien za nábytok.

My odporúčame urobiť si vo výbežku či arkieri čítací kútik a postaviť si k oknám kreslo. Keď sa do toho pustíte, vyberajte starostlivo farbu kresla, pretože tá bude musieť na sto percent ladiť s farbami na závese. Výborná je kombinácia okrovej alebo tmavšej žltej so závesom, ktorý zhora prechádza z bielej práve do onej okrovej či tmavo žltej. Výsledkom je dojem skoseného prístupu a ilúzia je veľmi pôsobivá pri každej dennej dobe.

Okrem toho takéto závesy zaručene za oko každého, kto do spálne vstúpi. Človek prirodzene začne sledovať farebný prechod na závesoch, ktorý vyústi na podlahe a na kresle. Že ide o ilúziu spôsobenú rafinovaným farebným prechodom a nie svetlom, môže pozorovateľovi dôjsť až po pár sekundách. Tým viac sa prehĺbi estetická hodnota takéhoto zariadenia závesov. Tak čo, už máte v hlave farbu, s ktorou sa do toho pustíte?

Premietnite výhľad na závesy

Odvážny a chytrý spôsob, ako čiastočne vymazať hranicu medzi vonkajškom a vnútrom je tu. Pokiaľ máte odvahu a predstavivosť, skúste vybrať závesy s kresbou alebo so vzorom, ktorý bude nápadne pripomínať štruktúru vecí a všetkého, čo vidíte z okna. Výsledkom bude akási rozšírená realita výhľadu, ktorá sa čiastočne nasťahuje do vašej spálne. Ale nebojte sa, je to bezpečné a vaše súkromie tým neutrpí ani za mak, naopak.

Výhodou je okrem nespornej elegancie tiež v tom, že opticky prehĺbite časť miestnosti s oknom. Aj keď budete mať závesy zatiahnuté, nezmení sa príliš ráz miestnosti, pretože svetlo do izby bude presvitať aspoň trochu aj naďalej a zároveň sa moc nezmenia ani tvary a krivky, ktoré s roztiahnutými závesmi vidíte pravidelne pri pohľade z okna. Vo výsledku bude mať vaša spálňa stabilnejšie prostredie, a to len tak niekto nemá.

Vzor na takýto záves býva väčšinou abstraktný, aby línie a tvary na závese len zdanlivo limitovali skutočný svet za oknami. Dôležitá je vierohodnosť napodobenia tiež vo farbách. Samozrejme potom ale musíte myslieť tiež na to, aby vám farby aj vzor na závese ladil s vnútorným vybavením miestnosti. Preto radšej voľte nevýrazné a menej sýte farby, ktoré sa s osobitným štýlom závesu dobre znesú. S trochou šťastia sa vám všetko podarí skombinovať tak, aby sa kresba závesu doplňovala s nábytkom a zariadením spálne.

Držíme vám palce, nech sa vám vylepšovanie spálne pomocou závesov darí. Snáď sme vás trochu inšpirovali. A pokiaľ by ste chceli ďalšie tipy na závesy v spálni, nezabudnite si prečítať ďalší diel, ktorý pre vás máme nachystaný. Nájdete v ňom ďalšiu štvoricu zaujímavých variantov na využitie závesu v spálni. Rovnako tak sa určite dozviete niečo zaujímavé aj z ďalších článkov na blogu. Tak sa na ne občas mrknite.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste