Najlepšie nápady na útulné závesy v spálni – 2. diel

Vitajte v druhej časti série tipov na jeden z najdôležitejších spálňových doplnkov. V prvej časti ste si mohli prečítať o priesvitných, ale nepriehľadných záclonách, vzoroch a lákaní pozornosti na okná. Tentokrát sa zameriame na závesy s vyššou gramážou, kúzlo ľanových závesov a na pôsobivé sťahovacie pásky. A to samozrejme nie je všetko, tak sa pohodlne usaďte, nalejte si niečo dobré a ideme na to.

V útulnej spálni nesmú chýbať elegantné závesy

V útulnej spálni nesmú chýbať elegantné závesy

Ako na závesy s vyššou gramážou

Priesvitné pôvabné závesy vo svetlých krémových farbách síce urobia mnoho párady, ale nedodajú vytúžený pocit dokonalého súkromia. Pokiaľ vám nevadí menej svetla, vyberte si závesy z tkaniny s vyššou gramážou. Látka potom neprepustí do spálne toľko svetla a o pohľadoch zvedavcov z ulice nemôže byť ani reč. Odporúčame vyberať si hlavne tmavšie farby, ktoré lepšie pohlcujú svetlo a tým pádom ešte pridávajú na súkromí vo vnútri izby.

Závesy z tkaniny s vyššou gramážou zabezpečia dokonalé súkromie

Závesy z tkaniny s vyššou gramážou zabezpečia dokonalé súkromie

Nebojte sa. Ani hutné závesy nemusia nutne pôsobiť ťažkopádne. Pokiaľ nemáte radi príliš hutnú látku, ktorá vás desí možným padnutím na okoloidúceho alebo napríklad na štvornohého maznáčika, nevadí. Tak či tak budete mať aj vy na výber z množstva zaujímavo utkaných textílií, ktoré spoľahlivo izolujú svet za oknami od vášho domáceho intímneho sveta. Dokonca ani nemusíte kupovať závesy, ktoré by siahali od stropu až po zem, naopak.

Závesy visiace od stropu až po zem uberajú izbe na ľahkosti. V najhoršom prípade môže zaťažené okno pôsobiť nepriateľsky a ako by sa záves už už chystal spadnúť aj so stenou na zem. Pritom stačí zvoliť variant, ktorý bude končiť tesne pod spodnou hranou okna. Tým pádom bude spod závesu vždy vykukovať dosť veľká časť steny a tá pôsobí omnoho stabilnejšie a pevnejšie, než pri vetraní poletujúci ťažký záves. Okrem toho svetlá stena udrží v spálni aspoň trochu svetla navyše a to sa počíta.

Ľanové závesy vedú vzhľadom aj ľahkosťou

Ľan je často podceňovanou látkou. Ale kto raz v lete vyskúša ľanové nohavice alebo košeľu, len ťažko si je schopný predstaviť ďalšie horúce dni v inom oblečení. Látka s ľahkosťou prepláva aj tými najvyššími horúčavami bez toho, aby ste sa potili ako v obyčajnej bavlne alebo nedaj bože umelej napodobenine. Podobný efekt majú tiež ľanové závesy, ich ľahkosť je doslova preslávená. Horúci letný vánok s nimi dokáže vykúzliť nádherné vlnky, ktoré vás v nepríjemnom sparne potešia a osviežia.

Ľanová tkanina máva hrubší vzor, ktorý prepustí viac svetla než bavlna alebo umelá látka. Tým pádom budete mať v spálni dostatok svetla a pozitívnu atmosféru, aj keď vyberiete prírodný šedý alebo tmavo hnedý odtieň závesu. Získate tiež výrazný prvok v rustikálnom štýle, ku ktorému sa výborne hodí posteľ z masívu alebo s prútenou základňou. Chybu neurobíte ani s podlahou s parketami alebo drevenými doskami. Všetko ku sebe padne a budete mať doma skvost na prírodnom základe, kde sa vám bude spať ako v raji.

Pokiaľ sa rozhodnete pre ľanové závesy strednej gramáže, počítajte s tým, že v noci bude svetlo z izby presvitať von. Z ulice nebude vidieť dovnútra priamo, ale je možné, že náhodní okoloidúci občas zahliadnu siluetu prechádzajúcu izbou. Tomu ale môžete ľahko zabrániť, pokiaľ máte doma žalúzie alebo sťahovacie roletky. Prípadne môžete v spálni svetlo po zotmení obmedziť len na lampičku, ktorá nevyžaruje dosť svetla na to, aby premietla okoloidúceho zvedavcom von. Je to na vás a vašom pocite súkromia, tak to pred nákupom radšej dobre zvážte.

Voľte vzory, ktoré budete mať radi aj po rokoch

Štýlové závesy s originálnym vzorom, ktorý je navyše výrazný a nevšedný je skvelý nápad. Má to ale aj svoje úskalia. Pokiaľ zvolíte zle, budete sa za pár mesiacov preklínať. Je dokonca možné, že sa najskôr nadchnete pre nevšedné prevedenie, ale po pár komentároch dobrých priateľov a nejakom časovom odstupe zistíte, že vás vlastne záves ruší. Tomu sa našťastie môžete vyhnúť celkom ľahko. Stačí si zvoliť umiernenejší štýl, ktorý nebude tak kričať. Farbu necháme na vás, aj keď máme svoje tipy.

Skvelá je napríklad jemne ružová. Ideálny je vzor vyšívaný jemnou ružovkastou farbou na krémovom podklade závesu. Pozor, ružová nesmie byť krikľavá, inak by ste šliapli vedľa. Dokonca nemusí byť kontrast medzi pozadím a výšivkou ani viditeľný na prvý pohľad. Tým viac potom záves prekvapí každého, kto si ho ešte nestihol poriadne prezrieť. Tak čo myslíte, hodil by sa k vám do spálne jeden takýto?

Nemusíte mať strach, že by to bola rýdzo ženská záležitosť. Kombinácia krémového základu a jemného nádychu ružovej na výšivke je neutrálna. Pokiaľ navyše ružovú naladíte do lososovej, potešíte oči mužov rovnako ako žien. Na steny v takomto prípade voľte prírodný odtieň hnedej alebo šedej. My radšej volíme hnedú, ktorá nám pripadá v kombinácii s nádychom ružovej veselšia. Výbornou čerešničkou na torte je obliečka na vankúš, ktorá bude kopírovať vzor výšivky závesu. Pokojne už môže byť umiernenejšej farby.

Ovládnite záclony a závesy sťahovacími páskami

Zatiahnuť pekne záves alebo záclonu nie je žiadna veda. Ale aby ste mali doma roztiahnutý záves alebo záclonu s perfektným riasením a úhľadne na oboch stranách rovnako, to už je umenie. Našťastie to nemusíte robiť úplne holými rukami. V kadečom pomôžu ozdobné sťahovacie pásky alebo šnúrky. Ich výhodou je spoľahlivosť a krása. Môžu byť totiž ozdobené príveskom, ktorý oživí vašu spálňu, kedykoľvek budete mať roztiahnuté závesy alebo záclony.

Sťahovacie pásky sú praktické a zároveň krásne

Sťahovacie pásky sú praktické a zároveň krásne

Niekedy ako sťahovacia páska postačí prírodný motúz s navlečeným srdcom z keramiky alebo z dreva, inokedy budete chcieť nenápadnú retiazku a ešte inokedy naopak všetko vyriešite elegantnou stuhou. Všetky možnosti sú skvelé a navyše ich môžete premieňať podľa farieb, ročného obdobia alebo nálady. Srdiečka padnú na radu pri romantickom večeri, stuha s mašľou sa hodí pri slávnostnej príležitosti a nenápadná retiazka zase pri bežnej prevádzke, keď budete vetrať a bude fúkať.

Poslednou dôležitou vecou ku sťahovacím páskam je ladenie farieb a tvarov. Pokiaľ máte dom jednofarebný záves v neutrálnej šedej alebo bielu záclonu, môžete ich stiahnuť prakticky čímkoľvek. Ale iné farby potrebujú okolo seba odtiene, s ktorými ladia. Rovnako tak je to aj v prípade tvarov, ktoré musia sedieť s prípadnými vzormi na závesoch aj záclonách. Určite sa snažte získať názor aspoň dvoch ďalších ľudí, či sa vám podarilo vytvoriť pôvabnú kombináciu.

A to je z druhej časti nášho poradcu na závesy a záclony v spálni všetko. Nebojte sa, ešte to nie je všetko, takže sa môžete tešiť na tretí diel. Nechávame na vás, za ako dlho sa do neho začítate. Ale určite to urobte, pretože v ňom nájdete ďalšie zaujímavosti. Tie na vás napokon čakajú aj vo všetkých ďalších článkoch u nás na blogu. Mrknite sa na ne a uvidíte sami.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste