Najlepšie nápady na útulné závesy v spálni – 3. diel

Otvárame dvierka do komnaty s treťou várkou tipov na závesy a záclony v spálni. Máme za sebou už osem tipov, ktoré ste si mohli prečítať v prvej a druhej časti našej série. A na čo sa zameriame tentokrát? Pozrieme sa na eleganciu závesov a záclon padajúcich až na zem, naučíme sa kombinovať zamatové závesy s volánovými záclonami a budeme obdivovať spojenie kvetinového vzoru s drevenou garnižou. Poďme na to.

Závesy by mali byť nielen praktické, ale tiež elegantné

Závesy by mali byť nielen praktické, ale tiež elegantné

Nechajte závesy a záclony padať až na zem pod okno

Pokiaľ máte to šťastie, že vaša spálňa disponuje vysokými oknami alebo dokonca francúzskym oknom, obstarajte si dlhé závesy alebo záclony, ktoré budú padať okrajom až na zem. Nemôžu byť ale príliš dlhé, len o niekoľko centimetrov dlhšie, než na podlahu. Tým vám pod oknami vznikne elegantný efekt kaluží, v ktorých sa bude lem záclony alebo závesu akoby rozlievať po podlahe.

V spálni s francúzskym oknom voľte dĺžku závesov po zem

V spálni s francúzskym oknom voľte dĺžku závesov po zem

Vyzerá to náramne, akurát to nepreháňajte s prečnievajúcou dĺžkou. Tá by nahrávala nechceným karambolom a zakopnutiam. Pár centimetrov navyše je akurát pre potešenie oka a nedotknutú bezpečnosť, keď sa vo večernom šere vychystáte na lov do kuchyne. Uvidíte, že tento elegantný trik ocenia aj vaši kamaráti a známi. Len počkajte s tým, že bez dosť veľkých okien si obmedzíte prístup svetla.

Ideálnym kandidátom na takýto záves alebo záclonu je jemná látka, najlepšie ľan, s redším vzorom, ktorý aj po zakrytí celej okennej tabule prepustí dostatok svetla počas celého dňa, aj keď slnko práve zájde za oblaky. Počítajte tiež s tým, že v noci budete okno musieť zakryť druhou vrstvou tienidiel, ktoré vám zachovajú súkromie. Budú sa hodiť závesy s vyššou gramážou alebo klasické žalúzie. Zlým variantom nemusia byť ani zaťahovacie rolety. V každom prípade budete mať pokoj, že vám v noci nikto nenakukuje do spálne.

Skombinujte zamatové závesy s volánovými záclonami

Predstavte si napätie v kontraste belavých priesvitných záclon, ktoré sa vznášajú od garniže až ku zemi, s tmavými a spoľahlivo krycími pásmi závesov zo zamatu po bokoch. Výsledok je doslova dych berúci pre každého, kto je vnímavý. Spojenie ľahkého a elegantného s drsnejším a silnejším navyše nadviaže na podprahové spojenie dvoch osôb, ktoré spolu zdieľajú spálňu. Je pozoruhodné, keď sa rovnaké princípy odrážajú aj vo vybavení.

Spojenie zamatových závesov a priesvitných záclon je úchvatné

Spojenie zamatových závesov a priesvitných záclon je úchvatné

Priesvitná záclona na okne cez deň postráži súkromie aj keď budete mať dosť svetla na čítanie v posteli, pri okne alebo napríklad pri vyšívaní s výhľadom na ulicu, pokiaľ vás takéto krátenie chvíle zaujíma. Práve dostatok svetla vám v spálni uchová pozitívne naladenie, z ktorého budete môcť vždy ťažiť, keď budete mať napríklad ťažký deň. Jednoducho si zaleziete do izby, kde na vás zapôsobí pokoj a rovnováha. Po pol hodinke sa vrátite, k čomu je potrebné, ale už o poznanie sviežejší a viac v pohode. Uvidíte sami, že to funguje báječne.

Keď sa slnko prehupne za obzor a začne sa zmrákať, je na čase z bočných dekorácií zamatového závesu urobiť dokonalé krytie vášho rodinného života v spálni. Získate súkromie a na ulicu vďaka hrubšej látke neprenikne nič, čo by nemalo byť videné. Dosť možné, že sa tam nedostane ani lúč svetla, pokiaľ teda nemáte v spálni nadštandardne výkonné interiérové osvetlenie. Tak čo, páči sa vám takéto premyslené riešenie pre deň aj noc? Nám áno. Skúste ho na vlastnej koži a zamilujete si ho.

Drevená garniža a kvetinový vzor patria k sebe

Pozvite si do spálne prírodnú kombináciu kvetín a dreva. Maličkosť, ktorá osvieži studenšie betónové steny alebo tvrdú podlahu, pokiaľ teda nemáte v spálni koberec alebo teplejšiu drevenú podlahu. Je to jednoduché, záves s kvetinovým vzorom stačí v dĺžke a šírke okna. Zaťahovať ho budete cez deň pre parádu, kedy ho doslova rozžiaria slnečné lúče a v noci pre väčšie súkromie. Je to elegantný a jednoduchý spôsob, ako získať pútavý doplnok a istotu intímnej oázy spálne.

Náš tip je jednoduchý. Okolo okna spálne vymaľujte stenu tmavšou farbou než zvyšok izby. Hodí sa napríklad tmavo šedá alebo béžová, ale tá radšej nejaká sýtejšia. Ostatné steny nechajte biele alebo ich vylepšite jemným krémovým nádychom. Nakoniec okno vylepšite látkovým závesom s kvetovaným vzorom. Stačí si vybrať motív s tmavším pozadím, ktoré bude dobre ladiť s farbou na stene. Radšej oboje riešte zároveň, nech sa vám podarí pekne zladiť odtiene. Keď to vyjde, je to parádne.

Čerešničkou na torte je drevená garniža alebo lišta z tmavého masívu, ktorá kryje oceľovú koľajnicu s háčikmi na záves. Ideálne je umiestniť lištu o kúsok nad horný rám okna, aby sa dalo pohodlne otvárať, ale pritom nad rámom okna aby neprečnieval kus steny nekrytý závesom. Stačí si všetko premerať a vyskúšať si jednotlivé kúsky priložiť na miesto. Akonáhle si to vyskúšate, nájdete rýchlo správnu pozíciu pre všetko a získate parádny doplnok do spálne, ktorý vás vždy nabije pozitívnou energiou.

Rozohrajte spálňu rovnakým farebným odtieňom

Modrú, zelenú alebo dokonca fialovú? Záleží len na vás a vašej láske ku farbám. Je ale skvelé, keď si vyberiete odtieň sýtej farby a využijete ho pre vybavenie spálne od začiatku až do konca. Len si dávajte dobrý pozor, aby to naozaj bola len jedna farba v rovnakom odtieni. Tým budete mať istotu, že ku sebe krásne zladíte závesy, farbu maľby alebo obkladov stien a prípadne aj posteľnú bielizeň. Tá ale môže byť pokojne menej sýta, aby vás intenzita vašej obľúbenej farby nezaskočila svojou naliehavosťou.

My sme si zamilovali sýtu modrú. Ale pozor, práve táto farba je zradná v tom, že niektoré odtiene sú príliš studené na to, aby sa hodili do spálne. Potom by sa vám tam zle spalo a vôbec by nebolo dobré vyznenie celej izby. Tá má byť maximálne pohodlná a útulná. Takže pokiaľ sa rozhodnete pre kráľovskú modrú, voľte starostlivo odtieň, ktorý vo vás nebude vyvolávať pocit chladu a zimy.

Vyberte dve veci, ktorými ozvláštnite zvyšok interiéru. Môže to byť napríklad kvet, váza alebo nočný stolík. Čokoľvek malé a nie moc výrazné oblečte do doplnkovej farby k dominantnému odtieňu v miestnosti. V našom prípade je doplnkovou farbou k modrej žltá. Preto sme na nočný stolík postavili vázu s umelými žltými narcismi a na posteľ pridali dva dekoračné vankúšiky so žltou obliečkou. Výsledkom je oživujúca a zladená farebná nálož, ktorá vás nebude v noci rušiť pri spánku. Cez deň vás naopak nakopne a doplní vám energiu.

A to je z našich tipov na elegantné závesy a záclony do spálne všetko. Mohli by sme síce pokračovať ďalšími časťami, ale to hlavné už viete. Navyše máte dosť priestoru aj pre vlastné experimenty, tak šup do nich. A keď budete mať hotovo, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste