Pozvite si hygge do svojho domova. Jeseň je ideálnym ročným obdobím

K hygge sa ľudia najčastejšie obracajú s prichádzajúcou zimou. Vedeli ste, že s ním môžete začať aj v septembri? Dánsky koncept hygge nie je len o doplnkoch a farbách, ale predovšetkým o vnútornom nastavení. Zistite, ako žiť v štýle hygge.

Pohodu hygge vytvárajú nielen dekorácie

Pohodu hygge vytvárajú nielen dekorácie

Čo znamená hygge?

Hygge je dánsky koncept, ktorý stavia na jednoduchosti. Nejde o žiaden prepych, zložitosť alebo noblesu. Nestojí na dokonalom živote, dome alebo dni. Jednoducho stavia na tom, aby ste si vážili to, čo máte. V podstate ide o to, užívať si a radovať sa aj z tých najmenších vecí, ktoré sa vám v živote dejú.

Hygge lifestyle túži po pohode. Chce, aby ste si oddýchli od každodenného zhonu, relaxovali a užívali si prítomnosť ľudí, na ktorých vám záleží. Je potrebné, aby ste k tomuto konceptu mali otvorenú myseľ. A s tým vám môžu pomôcť hygge doplnky, ktoré navodia tú správnu atmosféru.

A čo ďalšie sa s týmto spôsobom života spája? Mnoho ľudí zaujíma, ako sa slovo hygge vyslovuje. Pokiaľ chcete byť skutočne hygge, vyslovujte toto slovo správne. Ako? [Hjuge].

Slovo hygge vo význame, ktorý sa mu prikladá v dnešnej dobe , sa používa už od roku 1800. Rôzne definície hygge sa však dajú vystopovať až do stredoveku. Podobné slovo používali severania vo význame: chrániť sa pred vonkajším svetom.

Hygge sa nespája len s Vianocami

Vlna záujmu o hygge štýl sa najviac zdvíha najmä cez Vianoce. Ľudia sa balia do teplých dek, zapaľujú sviečky a popíjajú horúce korenené nápoje. V skutočnosti je pre hygge vhodný akýkoľvek čas, respektíve akékoľvek ročné obdobie. Prečo by ste mali mať hygge na jeseň?

  • Pretože počasie nie je ešte príliš studené ani horúce a tak je jeseň ideálnou dobou na pobyt vonku a užívanie si prírody. Obstarajte si na balkón alebo pod pergolu príjemné posedenie alebo hojdačku a užite si farebnú krásu ktorú jeseň ponúka.
  • Pretože hygge dekorácie nájdete priamo v prírode. Vyzdobte si domácnosť jesenne sfarbeným lístím, dyňami a vresmi. Chybu neurobíte ani s drevenými doplnkami, ktoré so sebou prinášajú príjemné teplo. K posteli do spálne alebo pod konferenčný stolík v obývacej izbe môžete položiť umelú kožušinu.
  • Pretože sa oslavuje Halloween alebo Sviatok všetkých svätých, ktoré doslova vyzývajú k stretnutiam s rodinou a blízkymi priateľmi.
  • Pretože je to čas, kedy si môžete dať skvelé jedlo a nápoje. Napríklad obľúbené dyňové latté, hutné polievky alebo pečenú zeleninu.

Doprajte si lahodné dyňové latté

Doprajte si lahodné dyňové latté

Drobnosti, ktoré váš príbytok v jeseni naplnia hygge atmosférou

Podľa dizajnérov dosiahnete hygge atmosféru:

  • jasnými, teplými a pastelovými odtieňmi,
  • prírodnými materiálmi,
  • priehľadnými textúrami,
  • jemným osvetlením.

Hrajte sa s farbami

Hygge si najlepšie rozumie so zemitými prírodnými farbami. Pokiaľ by ste však svoj domov „obliekli“ iba do týchto odtieňov, mohli by ste sa tu cítiť ako bez života. Preto sa odporúča decentné kombinovanie zemitých farieb s výraznejšími odtieňmi a so vzormi. Farby a vzory dokážu osloviť vaše zmysly zatiaľ čo zemité tóny navodzujú pokojnú a príjemnú atmosféru.

Vsaďte na rafinované osvetlenie

Pohodovú atmosféru nenavodíte tým, že v obývacej izbe rozsvietite centrálne stropné osvetlenie. Hygge je rafinované a túži po tieňoch, teplom svetle, trblietavých LED reťaziach a po plápolajúcich plamienkoch. Obstarajte si do miestnosti lampášiky, sviečky, LED reťaze a lampičky s teplým žltým svetlom. Totálne pohodovú atmosféru dosiahnete, pokiaľ máte v domácnosti krb.

Ak sa bojíte v uzatvorenom priestore manipulovať s otvoreným ohňom sviečok, sú v ponuke elektrické sviečky aj lampášiky, ktoré dokážu verne imitovať poskakovanie plamienkov.

Menej je viac

Pokiaľ by ste každú miestnosť svojho domova „prepchali“ hygge dekoráciami, útulnosť by ste nedosiahli. Pravdepodobne by na vás začala pôsobiť úzkosť a stiesnenosť. Hygge chce priestor. V miestnosti by ste sa mali môcť zhlboka nadýchnuť a cítiť len voľnosť. Preto dajte do každej miestnosti len pár dekorácií, ktoré potešia vaše oko a zároveň vášho ducha.

Útulné sedenie

K hygge neodmysliteľne patria nadýchané vankúše a hrejivé deky. Príjemné mäkké štruktúry látok vám dovolia poriadne sa uvoľniť. Vsaďte na kašmír, bavlnu nebo vlnu.

Pohovka, ktorá vyzýva na leňošenie

Pohovka, ktorá vyzýva na leňošenie

Textúry, ktoré dodajú interiéru život

Pridajte do izieb trochu textúr, ktoré izbu zbavia monotónnosti. Práve monotónnosť ide proti hygge zmýšľaniu. Siahnite po dreve, mramore alebo kameňoch. Z textilných materiálov sú najobľúbenejší je ľan, zamat a koža. Obstarajte si do obývacej izby treba zamatovú alebo koženú či koženkovú sedačku. Na kreslo položte vankúšik oblečený do ľanovej obliečky.

Celoročné hygge doplnky

Čas plápolajúcich sviečok a hrejivých dek je najmä počas jesene a zimy. Existujú však také dekorácie, ktoré budú hygge pripomínať celoročne. Ide napríklad o zeleň. Otvorte dvere svojho bývania zeleným rastlinám. Útulnú atmosféru urobia napríklad na chodbe, na schodišti alebo za pohovkou.

Aké aktivity sú na jeseň hygge?

Hygge nie je len o doplnkoch. Existuje tiež mnoho špecifických aktivít, ktoré najmä v jeseni prinášajú pohodu a uvoľnenie a sú základom dánskeho konceptu žitia. Venujte sa počas jesene týmto aktivitám:

  • Záhradníčenie – zasaďte tulipány. Počas krátiacich sa dní je veľmi upokojujúce pocítiť medzi prstami hlinu, do ktorej zasadíte cibuľoviny. Už teraz sa môžete začať tešiť, až na jar vykuknú ich prvé zelené lístky.
  • Spíšte si zoznam toho, za čo ste vďační – priznajte sa, tiež si poznamenávate iba úlohy, ktoré ste nestihli dokončiť alebo snáď ani začať? Pokiaľ chcete byť hygge, spíšte si zoznam všetkého, čo vám urobilo radosť a začo ste vďační. Pokojne sem zaraďte aj tie najjednoduchšie veci, ako je mať horúcu vodu alebo strechu nad hlavou, láskavosti od cudzích ľudí atď.
  • Pozbierajte sezónne ovocie – pustite sa do zbierania jabĺk a hrušiek. Z jabĺk vylisujte výborný mušt, z hrušiek uvarte sladký kompót. Okrem toho môžete obe ovocie sušiť. Usporiadajte tematickú párty, na ktorej sa bude podávať mušt, jablkové koláče alebo pečené hrušky.
  • Vyrazte do prírody – vydajte sa na výlet a sledujte, ako sa zafarbuje lístie a krajina sa pripravuje na zimný spánok. Vydajte sa na miesta, ktoré dobré poznáte a pozorujte, ako sa s prichádzajúcim ochladením premieňajú.
  • Prevoňajte svoj domov jeseňou – obstarajte si vonné sviečky alebo éterické oleje do odparovačov. Medzi typické jesenné vône patria napríklad dyňa, škorica, vanilka, zázvor, jablko, pomaranč, jedľa, eukalyptus alebo cédrové drevo.

Skúste si tohtoročnú jeseň užiť. Namiesto nariekania nad končiacim letom pripravte svoj domov na nadchádzajúce zimné mesiace. Aj tie vám môžu priniesť príjemné pocity a pozitívnu náladu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste