Rady a recepty na výrobu domácej kozmetiky

118 Tipy a triky

Akonáhle sa pustíte do výroby vlastnej domácej kozmetiky, už nikdy sa nebudete na tradičné komerčné kozmetické značky a ich produkty pozerať rovnakým spôsobom. Budete starostlivo čítať etikety obsahujúce informácie o ingredienciách. Navyše budete premýšľať o tom, čo jednotlivé suroviny vašej pokožke a telu prinášajú.

Výroba domácej kozmetiky je hračka

Výroba domácej kozmetiky je hračka

Prečo by ste sa mali do výroby domácej kozmetiky pustiť aj vy?

Existuje veľké množstvo dôvodov, prečo si ženy, ale aj muži vyrábajú kozmetické prípravky doma. Ktoré vás zaujmú najviac?

  1. Presne viete, čo kozmetika obsahuje – vzhľadom k tomu, že si prípravky vyrábate sami, viete, aké ingrediencie používate. Máte pod kontrolou kompletné zloženie.
  2. Prípravok na mieru vašim požiadavkám – tiež sa vám stalo, že ste si obstarali napríklad drahý krém, ale po prvom použití ste zistili, že nevyhovuje vašej pleti? Zbytočne vyhodené peniaze. Pokiaľ si budete kozmetiku vyrábať sami, vyberajte si také ingrediencie, ktoré do bodky spĺňajú vaše individuálne požiadavky.
  3. Je to zábava – miešanie, varenie a všeobecne vyrábanie vlastnej kozmetiky je zábava, pri ktorej získate nové praktické, kreatívne aj odborné znalosti a zručnosti. Vďaka tomu môžete vyrábať produkty ako šité na mieru vašim potrebám alebo potrebám vašej rodiny, priateľov a známych.
  4. Šetríte peňaženku – rovnako ako v móde, aj v kozmetike platí, že najviac sa platí za značku. Vedeli ste, že v niektorých prípadoch tvoria náklady na prísady len 3 až 5 % z ceny produktu? Zvyšok je prirážka pre distribútorov a maloobchodníkov. Cenu si potom navyšujú aj obchodné reťazce. Nákup surovín na výrobu domácej kozmetiky vás s najvyššou pravdepodobnosťou vyjde lacnejšie. Navyše viete, že platíte za najlepšie a kvalitné ingrediencie. Aj keď treba na začiatku počítať aj s nákladmi na vybavenie vášho „domáceho laboratória“, vo výsledku na vami vyrobených produktoch ušetríte.
  5. Šetríte životné prostredie – mainstreamová výroba je stále ešte na začiatku v prístupe k udržateľnejšej výrobe, pestovaniu atď. Pri výrobe využíva neudržateľné praktiky, medzi ktoré patrí napríklad používanie plastových obalov alebo veľká spotreba vody a energie. Vy doma môžete opakovanie používať sklenené obaly a pri výrobe spotrebujete ďaleko menej energie a prísad. Siahnuť môžete aj po vybavení z recyklovaných materiálov atď.
  6. Môžete zmeniť svoj život – výroba domácej kozmetiky vás môže natoľko pohltiť, že sa jej začnete venovať na profesionálnej úrovni. Rozdajte svoj biznis, ktorý môže byť postavený na používaní prírodných produktov udržateľným spôsobom.

Na čo je potrebné pri výrobe domácej kozmetiky pamätať?

Pokiaľ sa rozhodnete si kozmetiku „miešať“ doma, pamätajte, že hygiena má najvyššiu prioritu. Pri výrobe je potrebné používať čisté nástroje a náradie, aby sa produkt ničím nekontaminoval. Majte na pamäti, že prírodná domáca kozmetika väčšinou neobsahuje umelé ani prírodné konzervačné látky a preto je potrebné pracovať v maximálne čistom prostredí.

Pri výbere vhodných surovín na výrobu domácej kozmetiky pamätajte na zložky, ktoré vaša pokožka neznáša a ktoré vám môžu spôsobovať alergie.

Potreby na výrobu domácej kozmetiky

Na výrobu kozmetických prípravkov toho nepotrebujete mnoho a väčšinu už doma nájdete:

  • žiaruvzdorná nádobka na miešanie a tavenie surovín,
  • hrniec na vodný kúpeľ,
  • miešadlá (sklenené),
  • lievik,
  • váhy,
  • ručný mixér,
  • lyžičky.

Svoje produkty budete potrebovať do niečoho „zabaliť“. Použite obaly na kozmetiku, ktoré už doma máte a obstarali ste si ich v obchode. Stačí ich len dobre vymyť. Dobrú službu urobia tiež malé poháriky od džemov. Znovu môžete použiť kalíšky po balzamoch alebo obaly po antiperspirantoch.

Pokiaľ si kozmetiku vyrábate doma je kvalita vo vašich rukách

Pokiaľ si kozmetiku vyrábate doma je kvalita vo vašich rukách

Kde miešať a vyrábať?

Môžete si zariadiť svoj kozmetický kútik, v ktorom budete mať úložné priestory na všetky prísady, potreby a vybavenie. Skvele vám môže poslúžiť napríklad toaletný nebo konzolový stolík. Dôležité je, aby stolíky mali zásuvky na uloženie všetkého potrebného.

Napokon prísady, ktoré nepotrebujú byť v chladničke, môžete skladovať aj v truhliciach alebo zásuvkových kontajneroch pod stolom. Dôležité je mať veci prehľadne rozčlenené a označené. Preto siahnite po najrôznejších krabičkách, pohárikoch, sáčkoch atď. Éterickým olejom sa najlepšie darí v tmavých fľaštičkách, bylinkám zase vyhovujú látkové alebo papierové sáčky. Vosky a maslá je najvhodnejšie skladovať v kovových či sklenených obaloch.

Kozmetické prípravky, ktoré budete variť a rozpúšťať, je najlepšie pripravovať v kuchyni. Výrobky, ktoré budete len „zmiešavať“ môžete vyrábať napríklad v spálni pri zmieňovanom multifunkčnom kozmetickom stolíku.

Recepty na výrobu domácej kozmetiky

Inšpirujte sa receptami, ktoré zvládnu aj začiatočníci.

Tymianová masť

Masť z tymianu je skvelá proti nachladnutiu, stačí ju natrieť pod nos, ale má aj ďalšie liečivé účinky. Pomôže pri bolestiach hlavy, upokojuje psychiku a pomáha navodiť pokojný spánok.

Čo budete potrebovať?

  • 50 g bambuckého masla,
  • 15 g sušeného tymianu,
  • 10 kvapiek 100% esenciálneho oleja z gáfru,
  • 5 kvapiek 100 % esenciálneho oleja z eukalyptu,
  • 5 kvapiek 100% esenciálneho oleja z citrónu.

Najprv vo vodnom kúpeli rozpusťte bambucké maslo, ku ktorému prisypte tymian. Zmes voľne zahrievajte asi 15 minút a premiešajte. Následne pridajte esenciálne oleje, zamiešajte a odstavte z platničky. Zmes nechajte odležať na teplom mieste najmenej 24 hodín. Potom ju opäť zahrejte do tekutej formy. Následne ju cez plátno preceďte do nádobky a nechajte stuhnúť v chladničke.

Tymianovú masť môžete skladovať pri izbovej teplote. Jej trvanlivosť sa pohybuje okolo pol roka.

Tymianová masť proti nachladnutiu

Tymianová masť proti nachladnutiu

Zázračný kelímok na pery a na ruky

Ide o balzam, ktorý vám pomôže nielen na suché pery, ale tiež na ďalšie suché miesta na tele.

Čo budete potrebovať?

  • 10 g slivkového oleja,
  • 5 g rastlinnej vazelíny,
  • 6,8 g kyseliny stearovej,
  • 0,1 g vitamínu E,
  • 0,1 g esenciálneho oleja (napríklad benzion resin alebo benzoe živica).

V hrnci pripravte vodný kúpeľ. Do ohňu odolnej mištičky dajte slivkový olej, rastlinnú vazelínu (nevyrába sa z ropy, ale z ricínového oleja a karnaubového vosku) a kyselinu stearovú (používa sa kvôli zahusteniu). Misku vložte do horúceho vodného kúpeľa a na miernom plameni pomaly zahrievajte.

Počas zahrievania si pripravte tiež ľadový kúpeľ. Do nádoby nasypte kocky ľadu a zalejte ich studenou vodou. Po rozpustení surovín v horúcom vodnom kúpeli misku vyberte a zmes dobre premiešajte. Nechajte ju chvíľu vychladnúť a následne pridajte vitamín E a zvolený esenciálny olej. Opäť všetko dobre premiešajte.

Misku so zmesou vložte do studeného kúpeľa a neustále miešajte. Pomocou stierky tuhnúcu zmes stierajte z okrajov nádobky. Akonáhle je hmota jednotná a krémová, máte hotovo. Teraz stačí krémovú zmes naliať do vhodných obalov, ideálne plechových.

Ozdravujúci vlasový olej

Doprajte svojim vlasom výživnú masku, ktorá ich posilní a uchráni pred lámaním. Vlasy budú zdravšie, prirodzene hustejšie a pekne budú rásť.

Čo budete potrebovať?

  • 9 g mandľového oleja,
  • 9 g makového oleja,
  • 5 g squalanu (zlúčenina, ktorá sa získava z olivového oleja),
  • 5 g uhorkového alebo brokolicového oleja,
  • 1 g bisabololu (prírodná zlúčenina z harmančeka pravého),
  • 0,8 g vitamínu E,
  • 0,2 g kozmetickej vône (namiesto kozmetickej vône môžete použiť tiež med alebo lipový kvet).

Výroba vlasového oleja je jednoduchá. Do ampulky alebo iného pohárika s potrebným objemom nalejte všetky suroviny v predpísanom množstve. Ako uzáver môžete zvoliť viečko s pipetou alebo rozprašovačom. Záleží, s čím sa vám bude lepšie pracovať.

Pri aplikácii si vystačíte len so skutočne malým množstvom namiešaného oleja. Postačia zhruba 2 kvapky, ktoré rozmažete v dlaniach a rovnomerne vtriete do dĺžky vlasov. Olej môžete využiť tiež ako masku. Vmasírujte ho do pokožky hlavy a potrite ním celú dĺžku vlasov. Vlasy zabaľte do uteráka a olej nechajte aspoň 30 minút pôsobiť. Potom si hlavu dvakrát umyte šampónom.

Olejové sérum pro zdravé vlasy

Domáca výroba kúpeľňovej kozmetiky – zelená šumivka do vane

Uvoľnite sa pri príjemne voňajúcom kúpeli. Skúste poriadne relaxovať a napríklad aj meditovať. Šumivku vyrobíte za 15 minút.

Čo budete potrebovať?

  • 1 lyžicu sypaného zeleného čaju,
  • 1 lyžicu sušenej levandule,
  • 1 hrnček jedlej sódy,
  • ½ hrnčeka kyseliny citrónovej,
  • ¾ hrnčeka kukuričného škrobu,
  • ½ hrnčeka soli,
  • 2 lyžice kokosového oleja,
  • 2 lyžice vody (v prípade potreby viac),
  • niekoľko kvapiek esenciálneho oleja.

Suché suroviny odmerajte a zmiešajte v dostatočne veľkej a hlbokej mise. Zmiešajte všetko okrem levandule a zeleného čaju. V menšej miske premiešajte kokosový olej, vodu a esenciálny olej. Tekutú zmes postupne primiešavajte do suchej zmesi. Obe zmesi dobre premiešajte a pridajte zelený čaj a levanduľu.

V ruke vytvarujte guličky. Pokiaľ zmes drží tvar, je všetko v poriadku. Ak je sypká, pridajte ešte trošku vody a zmes dobre premiešajte. Zmes so správnou konzistenciou vytvarujte v rukách na guličky alebo ju natlačte do formičiek. (napríklad na ľad). Nechajte tvrdnúť po dobu 24 hodín. Akonáhle sú bombičky suché, vyberte ich z formy a skladujte v nádobe bez prístupu vzduchu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste