Zariaďujeme detskú izbu v rustikálnom štýle

Premýšľate, ako zariadiť detskú izbu pre svoje dieťa? Pokiaľ máte radi vidiecky štýl, môže byť náročné nájsť rovnováhu medzi dekoračnými prvkami a funkčnosťou izby. Môže sa stať, že premýšľate o tom ako zachovať estetiku izby, bez toho, aby ste obetovali bezpečnosť alebo pohodlie vášho dieťaťa. Nasledujúce tipy vám pomôžu vytvoriť dokonalú vidiecku izbu pre vaše dieťa, ktorá bude zároveň bezpečná a funkčná.

Šťastná rodina sa hrá na podlahe rustikálnej detskej izby

Pri zariaďovaní vidieckej izby pre deti je dôležité myslieť na bezpečnosť. Je to jednoducho nevyhnutnosť a preto by ste mali byť opatrní pri voľbe dekoračných prvkov. Napríklad kvetinové vzory a jemné tkaniny môžu byť pekné, ale nemusia byť vhodné pre malé deti, ktoré môžu byť náchylné na alergie. Mali by ste tiež dbať na to, aby žiaden z dekoračných prvkov nebol ostrý alebo nebezpečný pre dieťa.

Ďalším dôležitým faktorom je funkčnosť. Vidiecky štýl môže byť plný roztomilých dekoratívnych prvkov, ale nezabudnite, že izba vášho dieťaťa by mala byť predovšetkým funkčná. K dispozícii by mali byť úložné priestory na hračky a oblečenie, pracovný stôl a posteľ, ktorá spĺňa ergonomické požiadavky pre zdravý spánok.

Keď máte základné prvky izby hotové, môžete sa pustiť do výzdoby. Pokiaľ sa rozhodnete pre vidiecky štýl, môžete použiť rôzne prírodné prvky ako drevo, kameň a rastliny. Okrem toho môžete využiť dekoratívne prvky, ako sú vintage koberce, textílie s kvetinovými motívmi a starožitné kusy nábytku. Pokiaľ chcete získať viac inšpirácií, môžete si pozrieť rôzne návrhy izieb v vidieckym štýlom online alebo si najať profesionálneho návrhára.

Aký nábytok si obstarať do detskej izby v rustikálnom štýle

Rustikálny štýl je charakterizovaný prirodzenými materiálmi, jednoduchým dizajnom a hrubými textúrami. Pokiaľ chcete vytvoriť rustikálnu detskú izbu, zvážte obstaranie niekoľkých kusov nábytku, ktoré tento štýl dokonale podčiarknu.

Posteľ je najdôležitejším kusom nábytku v detskej izbe. V rustikálnom štýle sa najčastejšie používajú drevené postele, ktoré majú zvyčajne robustné hlavice a nohy. Vzhľadom k tomu, že rustikálny štýl zdôrazňuje prírodné prvky, odporúčame si obstarať posteľ v prírodných odtieňoch, ako sú hnedá, šedá alebo biela.

Otec pomáha deťom písať úlohy do školy

Ďalším kusom nábytku, ktorý sa hodí do rustikálnej detskej izby, je komoda alebo skriňa. Komody majú zvyčajne robustné drevené konštrukcie s vyrytými detailmi a kovovými úchytmi. Skrine majú často masívne dvere  sú vyrábané z dreva, ako je borovica alebo dub. Tieto kusy nábytku sa hodia do rustikálnej detskej izby, pretože ponúkajú dostatok úložného priestoru na oblečenie a hračky a zároveň dodajú miestnosti príjemnú atmosféru.

V detskej izbe, ktorú zariaďujete vo vidieckom štýle, by tiež nemal chýbať drevený písací stôl. Rustikálne stoly sú zvyčajne vyrobené z masívneho dreva a majú jednoduchý dizajn. Stoly majú zvyčajne niekoľko zásuviek a dostatok priestoru na písanie a kreslenie. Drevené písacie stoly s rustikálnom štýle sú ideálne pre deti, pretože sa ľahko čistia a vydržia dlho.

Posledným kusom nábytku, ktorý skvele padne do rustikálnej detskej izby, sú police na knihy. Rustikálne police sú zvyčajne vyrábané z dreva a majú robustnú konštrukciu. Police sú ideálne na ukladanie kníh a hračiek a dodajú detskej izbe príjemnú atmosféru. Odporúča sa obstarať si police v prírodných odtieňoch, ako sú hnedá alebo šedá, aby sa hodili k ostatnému nábytku v rustikálnom štýle.

Na čo v detskej izbe nezabudnúť

Čo sa týka dekorácií, nezabudnite na koberce, záclony, vankúše a prestieradlá. Tie môžu dodať miestnosti pocit útulnosti a dokonalosti. Zároveň je ale dôležité nezabudnúť na funkčnosť. Napríklad záclony by mali byť dostatočne silné na to, aby skutočne zatemnili miestnosť, pokiaľ to potrebujete a koberce by mali byť pohodlné a ľahko udržiavateľné.

Ďalšou dôležitou vecou, ktorú je potrebné zvážiť, sú úložné priestory. Izba vášho dieťaťa by mala byť dostatočné priestranná a mala  by ponúkať dostatok úložného priestoru na hračky, knihy a oblečenie. Skúste nájsť kompromis medzi praktickosťou a estetikou, aby ste sa vyhli situácii, kedy je izba preplnená a ťažko sa v nej hľadajú veci.

Rustikálna šatníková skriňa ukotvená ku stene

V neposlednej rade nezabudnite na bezpečnosť. Pokiaľ máte malé dieťa, mali by ste zabezpečiť, aby boli  postele, skrine a ďalší nábytok dobre ukotvené a aby neexistovali žiadne ostré hrany a rohy, na ktorých by sa mohlo dieťa poraniť. Rovnako je tiež dôležité, aby boli okná dobre zabezpečené, aby dieťa nemohlo vyliezť alebo z nich spadnúť.

Ako na farby v izbe v rustikálnom štýle

Rustikálny štýl je v poslednej dobe veľmi obľúbený najmä u tých, ktorí hľadajú pohodlné a útulné bývanie. Keď ide o farby, rustikálny štýl má mnoho možností a variácií, ale určité farby sú v ňom populárnejšie než iné.

Prvou z týchto farieb je hnedá. Táto farba je v rustikálnom štýle jednou z najviac používaných a vytvára pocit tepla a útulnosti. Môžete použiť svetlo hnedú farbu na steny a tmavšie odtiene hnedej na nábytok, aby ste vytvorili kontrast.

Ďalšou obľúbenou farbou v rustikálnom štýle je zelená. Táto farba pripomína prírodu a vytvára pokojné a upokojujúce prostredie. Môžete použiť tmavšie odtiene zelenej na stenách a svetlejšie odtiene na doplnkoch alebo na textílii.

Rustikálne zariadená izba vrátane dekorácií

Treťou farbou, ktorú môžete v rustikálnom štýle použiť, je červená. Táto farba môže byť veľmi silná a výrazná, ale v rustikálnom štýle sa často používa jemnejší odtieň červenej, ako napríklad tehlová farba. Môžete ju použiť ako akcent na jednej z väčších stien alebo na textíliách, ako sú vankúše alebo závesy.

Poslednou a stále obľúbenejšou v rustikálnom štýle je modrá farba. Táto farba evokuje pocity pokoja a pohody. Svetlejšie odtiene modrej farby sú ideálne pre malé miestnosti, zatiaľ čo tmavšie odtiene sú ideálne pre väčšie izby.

Pri kombinácii týchto farieb by ste mali myslieť na to, aby sa navzájom doplňovali a vytvárali harmonický celok. Pokiaľ používate viac farieb, mali by ste sa pokúsiť o vyvážené rozloženie farieb, aby boli všetky farby v izbe primerane zastúpené. Napríklad môžete kombinovať hnedú so zelenou a červenou, aby sa vytvorila pestrá paleta farieb. Pokiaľ chcete použiť modrú, môžete ju kombinovať s hnedou alebo svetlejšími odtieňmi zelenej.

S týmito tipmi by ste mali byť schopní vytvoriť krásnu a funkčnú izbu pre vaše dieťa. Nezabudnite ale, že najviac záleží na vkusu a potrebách vášho dieťaťa. Nebojte sa teda byť kreatívni a nechajte sa inšpirovať rôznymi dizajnovými nápadmi a trendovými štýlmi.

Tým sme sa dostali až na koniec nášho článku. Dúfame, že máte jasno, ako svojmu potomkovi vybavíte rustikálnu detskú izbu. Držíme vám palce, nech sa všetky zmeny a plány vydaria. A až budete mať hotové, pozrite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste